Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Perun alkuperäiskansat tahtovat eroon öljyntuotannon myrkyistä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 24.10.2006

Perun alkuperäiskansat tahtovat eroon öljyntuotannon myrkyistä

Öljy-yhtiöt ovat levittäytyneet nopeasti koskemattomille sademetsäalueille ja öljynporauksesta syntyvää jätettä lasketaan sademetsään käsittelemättömänä. Perun terveysministeriön mukaan öljynjalostamojen läheisyydessä elävien heimojen terveydentila on kriittinen.

Vuonna 2003 Perun valtio myönsi kansainvälisille öljy-yhtiöille laajat oikeudet porata öljyä lähes koko Amatsonin alueella. Perussa elää kansoja, jotka ovat vapaaehtoisesti eristyksissä muusta maailmasta. Myös heidän elinympäristönsä on jo neljän vuoden ajan ollut kansainvälisen öljyteollisuuden ulottuvissa.

Amatsonin koskemattomille alueille on nopeasti ilmaantunut uusia öljynporauslaitoksia. Kilpailua johtavat yhdysvaltalaiset yhtiöt, jotka nauttivat hallituksensa tukea. Kalastuksesta, metsästyksestä ja metsän kasveista elantonsa saaville alkuperäiskansoille öljynporaus tarkoittaa usein luopumista perinteisestä elämäntyylistä.

Amatsonin aluetta suojeleva Amazon Watch -järjestö huomauttaa, että "alkuperäiskansoilla on kansainvälisesti määritelty oikeus omaan maahansa. Heidän on saatava itse päättää omasta kehityksestään ja elää oman kulttuurinsa mukaisesti."

Alkuperäisväestö sairastelee myrkkyjen takia

Achuar-heimon perinteisellä maalla, Ecuadorin rajan läheisyydessä toimiva öljyntuotantolaitos tuottaa joka päivä liki miljoona tynnyrillistä myrkkyjätettä, joka lasketaan sademetsään ja jokiin käsittelemättömänä. Saastunut vesi ja maa aiheuttavat vakavia oireita alueen asukkaille. "Kansamme on sairastunut altistuttuaan kadmiumille, lyijylle ja muille öljyntuotannossa käytettäville myrkyille", achuarit toteavat lausunnossaan.

Achuar-heimo on perännyt keskustelua Perun hallituksen edustajien ja alkuperäiskansan johtajien välille, jotta myrkkyjen levittäminen loppuisi ja kansan terveydentila saataisiin paranemaan. Hallitus on kuitenkin ollut kyvytön käymään sovittuja neuvotteluja yhteisön ongelmista.

Achuar-heimo valtasi öljyntuotantolaitoksen

Yhdysvaltalainen Occidental Petroleum ja sen jälkeen argentiinalainen Pluspetrol ovat poranneet öljyä achuarien alueella jo 30 vuotta. Epätoivoisena jatkunut tilanne sai kansansa tulevaisuudesta huolestuneet achuarit valtaamaan Perun isoimman öljyntuotantolaitoksen noin 700 ihmisen voimin.

Mielenilmauksellaan yhteisö vaatii, että myrkyn laskeminen alueelle lopetetaan vuoden sisällä. Lisäksi achuarit vaativat välittömästi puhdasta vettä sekä sairaanhoitoa. Amazon Watch -järjestö on kuvannut yhteisön vaatimuksia täysin kohtuullisiksi ja patistanut Perun hallitusta puuttumaan tilanteeseen ripeästi ja rauhanomaisin keinoin.

Mirva Viitanen (maailma.net)

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 24.10.2006


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi