Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

FN ingriper i de sexuella övergreppen i Östtimor - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 11.9.2006

FN ingriper i de sexuella övergreppen i Östtimor

FN försäker sätta stopp för det sexuella utnyttjandet som dess fredsbevarande trupper har gjort sig skyldiga till i Östtimor. Enligt bevisen har många av de FN-anställda gjort sig skyldiga till sexuella brott mot lokala kvinnor och barn. Få av gärningsmännen har ändå ställts inför rätta för sina brott.

Under de kommande veckorna kommer 1600 fredsbevarare att anlända till landet. FN:s säkerhetsråd inleder en ny fredsbevarande operation för att hjälpa det sårbara landet mot nästa års val.

Då den nya operationen inleds kommer också chefen för FN-byrån i Östtimor, Sukehiro Hasegawa, att införa nolltolerans för sexuella övergrepp. För första gången skall också en grupp grundas för att övervaka nolltoleransen.

Det är speciellt det förebyggande arbetet man skall satsa på . Donna Cusumano, som intervjuades av australiensiska ABC:s radionyheter, tror att avsikten bland annat är att grunda säkerhetszoner och att begränsa personalens möjligheter att röra sig utomhus under kvällarna. Cusumano jobbar på FN-byrån i Dili, Östtimors huvudstad.

Enligt Cusumano kommer övergrepp att leda till att personen i fråga förlorar sitt jobb och att alla sexuella övergrepp skall behandlas i domstol.

I en färsk FN-rapport berättas att minst tjugo fredsbevarare har barn med lokala kvinnor. De negativt stämplade kvinnorna uppfostrar sina barn ensamma i fattiga förhållanden.

I rapporten kom det också fram ett fall om en FN-arbetare som hade utnyttjat fyra barn sexuellt.

Enligt rapporten är de civila alltför rädda eller skamsna för att meddela om sakerna till myndigheterna. Vissa har trott att FN:s personal och biståndsarbetare är immuna inför domstolarna och att de alltså inte kan dömas.

En fredsbevararstyrka ledd av Australien anlände till Dili i mitten av maj på grund av våldsamheterna. I operationen deltar trupper också från Nya Zeeland, Portygal och Malaysia.

Heta Muurinen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 11.9.2006


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi