Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

YK puuttuu hyväksikäyttöön Itä-Timorilla - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 1.9.2006

YK puuttuu hyväksikäyttöön Itä-Timorilla

YK pyrkii lopettamaan seksuaalisen hyväksikäytön, johon sen rauhanturvajoukot syyllistyvät Itä-Timorilla. Todisteiden mukaan monet YK:n henkilökunnan jäsenet ovat tehneet seksuaalirikoksia paikallisia naisia ja lapsia kohtaan. Harvoja tekijöistä  on kuitenkaan tuotu oikeuden eteen rikoksistaan.

Seuraavien viikkojen aikana maahan on tulossa 1600 rauhanturvaajaa. YK:n turvallisuusneuvosto aloittaa uuden rauhanturvaamisoperaation auttaakseen haavoittuvaista maata kohti ensi vuoden vaaleja.

Uuden operaation alkaessa Itä-Timorin YK-toimiston johtaja Sukehiro Hasegawa aikoo soveltaa nollatoleranssia seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Ensimmäistä kertaa aikeissa on myös perustaa ryhmä, jonka tehtävänä on valvoa nollatoleranssin toteutumista.

Varsinkin ennaltaehkäisyyn tullaan kiinnittämään erityistä huomiota. Australialaisen ABC-median radiouutisissa haastateltu Donna Cusumano uskoo, että tarkoituksena on esimerkiksi perustaa turva-alueita ja rajoittaa henkilökunnan ulkona liikkumista iltaisin. Cusumano työskentelee YK-toimistossa Dilissä, It-Timorin pääkaupungissa.

Cusumanon mukaan hyväksikäyttö johtaisi työpaikan menetykseen ja seksuaalirikokset käsiteltäisiin oikeudessa.

Vastikään julkistetussa YK:n raportissa kerrotaan, että ainakin 20 rauhanturvaajalla on paikallisten naisten kanssa lapsia. Negatiivisesti leimatut naiset kasvattavat yksin lapsensa köyhissä oloissa.

Raportissa tuli ilmi myös tapaus, jossa YK:n työntekijä oli hyväksikäyttänyt neljää lasta.

Raportin mukaan siviilit ovat olleet liian peloissaan tai häpeissään ilmoittaakseen asiasta viranomaisille. Jotkut ovat luulleet, että YK:n henkilökunta ja avustustyöntekijät ovat koskemattomia oikeuden edessä eikä heitä siis voisi tuomita.

Australian johtama rauhanturvaajajoukko saapui Diliin toukokuun väkivaltaisuuksien takia.  Operaatioon osallistuu joukkoja myös Uudesta Seelannista, Portugalista ja Malesiasta.

Heta Muurinen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 1.9.2006


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi