Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Suomi tukee senegalilaistyttöjen opintoja - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 16.8.2006

Suomi tukee senegalilaistyttöjen opintoja

Lillyanne 18 v. (vas.), Agathe 16 v., Fatou 16 v., Elisabeth 20 v., Marie 22 v., Zouk 17 v. ja Philomene 20 v. saivat tilaisuuden jatkaa opintojaan tyttöjen asuntolan perustamisen johdosta. kuva: Jyri ViljaSenegalin länsiosassa sijaitsevassa Fatickin kylässä aloitti viime tammikuussa toimintansa tyttöjen asuntola helpottamaan maaseudulla asuvien tyttöjen koulunkäyntiä. Asuntolan perusti Senegalin luterilainen kirkko Suomen kehitysyhteistyövarojen tuella.

20-paikkaisen asuntolan tytöt ovat kotoisin maaseudun kylistä, joissa ei ole mahdollisuutta käydä lukiota tai yläastetta. Jotkut tytöistä voisivat asua myös kaupunkilaissukulaistensa luona, mutta tuolloin he joutuisivat työskentelemään palkattomina kotiapulaisina eikä heillä olisi mahdollisuutta keskittyä koulunkäyntiin. Vain puolet koululaisista läpäisee ylioppilastutkinnon.

Entisessä Ranskan siirtomaassa ranska on virallinen kieli ja se on myös koulujen opetuskieli. Suurimmalle osalle oppilaista ranska ei kuitenkaan ole äidinkieli, vaan he puhuvat kotikielenään esimerkiksi wolofin, sereerin tai pulaarin kieltä.

Oppimisessa voi tulla ongelmia, kun lapsia aletaan alusta alkaen opettaa täysin vieraalla kielellä ja luokissa saattaa olla yhtä opettajaa kohden pahimmillaan jopa 90 oppilasta.

"Siitä seuraa, etteivät kaikki oppilaat osaa kunnolla lukea tai kirjoittaa ranskaksi vielä yläasteen aloittaessaankaan", Senegalin luterilaisen kirkon sosiaaliosaston toiminnasta vastaava Tiina Tuominen kertoo.

Vain hieman yli puolet lukiolaisista läpäisee ylioppilastutkinnon. Yliopistoon pääsevät kaikki ylioppilastutkinnon suorittaneet nuoret, tiedekunta määräytyy kuitenkin kirjoitusten tulosten perusteella.

Haaveena yliopisto-opinnot

Vaikka opintojen alku saattaa olla Senegalissa ohdakkeinen, on Fatickin asuntolan tytöillä kuitenkin kunnianhimoisia tulevaisuudensuunnitelmia.

Lukion viimeisellä luokalla opiskeleva Elisabeth kertoo haluavansa suorittaa yliopistossa neljän vuoden mittaiset maisterin opinnot.

"Olen kiinnostunut politiikasta ja haluaisin työskennellä ministerinä maamme hallituksessa", kunnianhimoinen tyttö sanoo päättäväisesti.

Elisabeth kertoo nauraen haluavansa ansaita myös paljon rahaa ja perustaa jossain vaiheessa oman perheen.

17-vuotias Zouk haluaisi tulevaisuudessa opiskella lääkäriksi. "Toivoisin voivani auttaa kärsiviä ihmisiä", hän perustelee ammatinvalintaansa.

22-vuotias Marie taas aikoo yliopistoon opiskelemaan maantiedettä. "Valmistuttuani haluaisin toimia opettajana", hän kertoo.

Maanantai on tylsä kaikkialla

Senegalissa koululaisten kesäloma alkaa Suomesta poiketen vasta heinäkuun puolen välin jälkeen, kun kouluissa on ensin pidetty vaativat loppukokeet.

Tuolloin suuntaa kotikyläänsä pitkästä aikaa myös Zouk.

"Kotikylääni on matkaa 300 kilometriä, pystyn käymään kotona vain pidempien lomien aikana", hän kertoo.

Perheen tärkeys korostuu, kun tiedustelee asuntolan tytöiltä heidän kesälomasuunnitelmiaan. Yläasteen viimeisellä luokalla oleva 16-vuotias Fatou sanoo kuten muutkin tytöt auttavansa äitiään kotitöissä. Aikaa jää onneksi hieman myös kavereiden tapaamiselle ja musiikin kuuntelulle, tytöt kertovat ujosti hymyillen.

Vaikka senegalilaistyttöjen elämä on varmasti kovempaa kuin suomalaisnuorten, ovat pienimmät huolet yllättävän samanlaisia. 18-vuotias Lillyanne on kotoisin Mbourin kalastajakylästä, joka on viime aikoina tullut surullisen kuuluisaksi Kanariansaarille paremman elämän toivossa lähteneistä nuorista miehistä. Lillyannen elämän ikävin asia on kuitenkin tällä hetkellä maanantai.

"Kun on viettänyt viikonlopun kotikylän rannoilla kavereiden kanssa, tuntuu kurjalta mennä taas kouluun", hän nauraa.

STT–PÄIVI TOLONEN

(STT)

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 16.8.2006


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi