Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Libanon: Sota kuristaa hätäavun kanavat - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 9.8.2006

Libanon: Sota kuristaa hätäavun kanavat

Libanonin humanitaarinen tilanne on kriittinen, kun sotatoimet ja tuhoutunut infrastruktuuri estävät apukuljetusten perillepääsyn.

YK ja Punainen Risti koordinoivat yhdessä Etelä-Libanoniin apukuljetuksia, joille järjestöjen täytyy pyytää Israelin armeijalta kulkulupa. Israel ei kuitenkaan takaa, etteikö luvankin saaneita saattueita pommitettaisi.

"Vielä viikko sitten luultiin, että Israel sallisi humanitaariset kuljetukset Etelä-Libanoniin, mutta nyt takeita turvallisuudesta ei ole", sanoo Timo Karmakallio ulkoministeriön humanitaarisen avun yksiköstä.

Etelä-Libanonin sotatoimialueella on yli 50 000 ihmistä, jotka eivät ole päässeet tai halunneet lähteä taisteluita pakoon. Avustuksia joudutaan kuljettamaan pienillä kuorma-autoilla sivuteitä pitkin, koska päätiet on pommitettu. Lisäksi on vähemmän todennäköistä, että pieniä ajoneuvoja pommitetaan.

"Avustussaattueet jättävät tarvikkeet kyliin ja lähtevät pikaisesti takaisin. Ongelmana on, että vastaanottavassa päässä ei ole hätäapua jakavaa organisaatiota. Avun perillemenosta ei ole tietoa", Karmakallio sanoo.

Polttoaine uhkaa loppua

Libanonissa on tällä hetkellä pommitusten lisäksi useita muita tekijöitä, jotka vaikeuttavat hätäavun toimittamista ja uhkaavat pahentaa humanitaarista tilannetta.

Maata vaivaava polttoainepula vaikeuttaa kuljetuksia ja energiansaantia. Voimaloita on tuhoutunut pommituksissa, ja sähkönsaannissa joudutaan turvautumaan varageneraattoreihin. Arvioiden mukaan esimerkiksi sairaaloilla riittää polttoainetta generaattoreihin enää muutamaksi päiväksi.

"Polttoaineen riittävyys on keskeisessä asemassa: kun energia loppuu, esimerkiksi puhtaan veden saaminen estyy ja seurauksena on vakavia hygienia- ja sanitaatio-ongelmia", Karmakallio sanoo.

Libanonin edustalla on kaksi tankkilaivaa valmiina tuomaan maahan polttoainetta, mutta laivat eivät uskalla tulla satamaan pommitusten pelossa. YK tuo polttoainetta maahan tynnyreissä.

Miljoona sisäistä pakolaista

Libanonissa on tällä hetkellä noin miljoona maan sisäistä pakolaista, jotka ovat lähteneet evakkoon taistelualueilta. Heidät on majoitettu julkisiin tiloihin kuten kouluihin ja varta vasten rakennettuihin leireihin. Osa on löytänyt suojapaikan sukulaisten ja tuttavien kodeista.

"Jos tilanteessa haluaa nähdä jotain myönteistä, niin näitä miljoonaa ihmistä sentään pystytään auttamaan toisin kuin sotatoimialueella olevia", Karmakallio huomauttaa.

Humanitaarisen tilanteen pelätään kuitenkin huononevan nopeasti muun muassa energian puutteen vuoksi. Tilapäismajoitusten vesihuollon järjestäminen on avainkysymys: jos hygieniaolot heikkenevät, kulkutaudit pääsevät leviämään.

"Hätäavun tarve kestää Libanonissa joka tapauksessa kuukausia, vaikka aselepo saataisiin pikaisesti aikaiseksi. Vasta kun taistelut loppuvat, saamme tietää kuinka Etelä-Libanoniin jääneet kymmenettuhannet ihmiset ovat pärjänneet", Karmakallio sanoo.

Olli Moilanen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 10.8.2006


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi