Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Libanonin pakolaistilanne pahenee - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 8.8.2006

Libanonin pakolaistilanne pahenee

Libanonin nelimiljoonaisesta väestöstä arviolta 900 000 on paennut sotatoimia maan sisällä. Heistä 85 prosenttia on naisia ja lapsia. Kouluihin ja muihin julkisiin tiloihin on majoitettu tilapäisesti noin 130 000 ihmistä, joita uhkaavat muiden muassa heikon sanitaation vuoksi tarttuvat taudit.

Arviolta 100 000 henkeä ei ehtinyt lähteä pakoon ennen sotatoimien alkamista Etelä-Libanonissa. Israelin viikko sitten julistaman kahden vuorokauden osittaisen ilmapommitustauon aikana kuitenkin 30 000 ihmisen tiedetään päässeen pakenemaan sotatoimialueelta. Tämän jälkeen taistelut ovat jälleen yltyneet.

Rajan yli Syyriaan on paennut 160 000 libanonilaista ja kolmansien maiden kansalaista. Pakolaisten kokonaismääräksi ennustetaan 250 000. Syyria on strateginen kauttakulkupiste, ei vain sinne pakeneville ihmisille, vaan myös humanitaarisen avun perille saattamisessa.

Kyprokseen on paennut 50 000 henkeä, joista 20 000 EU-kansalaisia.

Runsas kolme viikkoa kestäneiden sotatoimien aikana Libanonissa tiedetään tähän mennessä kuolleen tuhatkunta henkeä ja loukkaantuneen yli kolme tuhatta. Israelissa konfliktin vuoksi kuolleita on satakunta ja loukkaantuneita yli viisisataa.

Tuhottu infrastruktuuri vaikeuttaa avun perillepääsyä

Israelin hyökkäykset ovat tuhonneet Libanonissa tärkeää infrastruktuuria kuten voimaloita, satamia, sairaaloita ja polttoainevarastoja. Satoja siltoja sekä etelään johtavat tiet on tuhottu. Myös Syyrian ja Beirutin välinen päätie on pommitettu.

Avun perille saaminen Etelä-Libanoniin on mahdollista vain saattueissa, joista sovitaan Israelin armeijan kanssa. Kahden viikon aikana vain kymmenkunta YK:n ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n saattuetta on voitu toteuttaa.

YK:n 24. heinäkuuta julkistamaan 150 miljoonaa dollarin hätäapuvetoomukseen on luvattu 6. elokuuta mennessä rahoitusta 70 miljoonaa dollaria, ja kaikkiaan Libanoniin on luvattu hätäapua 340 miljoonaa dollaria.

Suomi on myöntänyt Libanoniin 1,5 miljoonaa euroa, jotka osoitetaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n, YK:n lastenavun rahaston Unicefin ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n kautta.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 8.8.2006


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi