Etiopien, som hör till Afrikas folkrikaste länder, har en färggrann historia och kultur. Nu siktar en av världens äldsta stater på att bli ett medelinkomstland.
Etiopien, som ligger i östra Afrika, är Afrikas äldsta självständiga stat som också är en av världens äldsta civilisationer. Det forna Abessiniens historia är känd sedan över 5 000 år tillbaka och man vet att människans förfäder har bott på Etiopiens område redan för över tre miljoner år sedan.
Förutom med sin färggranna historia kan Etiopien också stoltsera med sin rika kultur. Landet är ett av Afrikas folkrikaste, där talas över 80 språk och lagstiftningen erkänner 64 etniska grupper.
Etiopiens ortodoxa kyrka har grundats redan på 300-talet. Enligt traditionen uppges att förbundsarken som innehåller de tio budorden förvaras i staden Axum. Förutom den kristna majoriteten har landet också en betydande muslimsk minoritet.
Etiopiens klimat varierar områdesvis från kallt till tropiskt. Landet har två årstider: torr och fuktig.
Etiopien är ett av Finlands långvariga samarbetsländer
Etiopien blev aldrig kolonialiserat förutom en kort tid då landet var erövrat av Italien på 1930- och -40-talen.
Nu för tiden anses landet skapa stabilitet på Afrikas horn, som annars är oroligt. Afrikanska unionens huvudkvarter finns i Etiopien, liksom också många internationella organisationers baser.
Landets väg till en balanserande kraft i Afrika har ändå varit gropig. Etiopien var under militärstyre åren 1974–1991. Perioden stämplades av våld och svält. I slutet av 1990-talet bröt ett gränskrig med Eritrea ut och parterna har fortfarande inte bilagt tvisten slutligt.
Etiopien inledde reformer år 1991 under partiet EPRDF, som fortfarande sitter vid makten. Landet har som mål att fram till 2025 bli ett koldioxidneutralt medelinkomstland. Människorätts- och demokratiläget väcker ändå oro.
Under de senaste åren har Etiopiens ekonomi - som är baserad på lantbruk - vuxit med rekordfart. Ändå är landet fortfarande ett av världens fattigaste.