Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Burundia uhkaa vakava nälänhätä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 27.4.2006

Burundia uhkaa vakava nälänhätä

Kansainvälinen avustusjärjestö ActionAid sanoo aloittaneensa ruokatoimitukset kuivuudesta kärsivään Burundiin Keski-Afrikassa. Järjestön mukaan elintarvikepula on tappanut maassa jo satoja ihmisiä. Tilannetta pahentaa kymmenien tuhansien kotieläinten menehtyminen.

ActionAidin mukaan kuivuus koettelee erityisesti Burundin suurimpia viljantuotantoalueita maan pohjois-, koillis- ja keskiosissa.

Kuivuus ja tauti tuhosivat sadot

Epäsäännölliset sateet ovat heikentäneet jo useiden vuosien ajan satoja, jotka koostuvat pääasiassa maissista ja sorghumista. Tilannetta pahentaa se, että kuivien kausien aikana hätävarana pidetyn kassavan sadot ovat kärsineet pahoin kasvitaudin takia.

Viljavarastojen ehtymisen jälkeen monet ihmiset joutuvat turvautumaan puiden ja pensaiden lehtiin ja juuriin ravinnonsaannissa. ActionAid arvioi, että ruokapula koskettaa noin kahta miljoonaa burundilaista, mikä on lähes kolmasosa maan koko väkiluvusta.

Konflikti heikentänyt ruokaturvaa

Burundin ruokaturvaa ovat heikentäneet entisestään äärimmäinen köyhyys ja pitkään jatkunut sisällissota, jonka aikana on saanut surmansa arviolta 300.000 ihmistä. Levottomuudet ovat ajaneet kodeistaan satoja tuhansia ihmisiä.

ActionAid ilmoittaa toimittaneensa viime päivien aikana Burundiin 70 tonnia ruokaa. Elintarvikkeet on jaettu maakunnissa, jotka paikalliset viranomaiset ovat julistaneet nälänhätäalueiksi.

Viime viikkojen aikana myös muut avustusjärjestöt, muun muassa YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma WFP, ovat lisänneet avustustoimituksia. ActionAidin mukaan lisäavustuksia tarvitaan noin 75 miljoonan dollarin edestä.

Väestökasvu pahentaa tilannetta

Burundi on Afrikan toiseksi tiheimmin asuttu valtio naapurimaa Ruandan jälkeen. Väestönkasvu on pilkkonut viljelysmaan yhä pienemmiksi palstoiksi. Kumpuilevassa maastossa peltojen kuluminen ja humuksen huuhtoutuminen sadeveden mukana ovat suuria ongelmia.

Kuivuus koettelee myös monia muita itäisen ja keskisen Afrikan maita. Burundin ohella ActionAid on huolissaan erityisesti Kenian, Tansanian ja Somalian pohjoisosassa sijaitsevan Somalimaan elintarviketilanteesta.

Matti Remes

Lisätietoja:
http://www.actionaid.org

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 17.5.2006


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi