Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Vintertälten har hittat de behövande i Pakistan - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 5.4.2006

Vintertälten har hittat de behövande i Pakistan


w_um_teltat1De vintertält som Finland har donerat har förnöjt tagits emot i Pakistans kyliga vårväder. Utrikesministeriet beviljade Finlands Röda Kors 2,7 miljoner euro i humanitär hjälp och med pengar skaffades 6.000 vinterbonade tält. Tälten har levererats till Pakistans nordostliga delar, som värst drabbades av jordbävningen i oktober. Dessutom skaffades kaminer, stormlyktor och takplåt.
Röda Korset besökte i mars byn Tandah, som hör till dem som fått tält. Av byns tretusen hus förstördes omkring hälften.

Hussan Rehmans tiopersonersfamilj har sedan december bott i ett tält som anskaffats med finländska pengar. Före det bodde familjen under en presenning så tältet med dubbla väggar och plastbotten har inneburit en betydande förbättring i bostadsnivån. Tillsammans med tälten delades presenningar, filtar och täcken ut och med dem har familjens fodrat tältet. Dessutom har familjen fått köksutrustning och en kamin som fungerar med kerosin.

“Vi är nöjda för det är varmt i tältet”, berättar familjens överhuvud med hjälp av en tolk. “Röda Korsets tält har varit de populäraste i området, för de är vintebonade.”

Hussan Rehman arbetade före jordbävningen som byggnadsarbetare. Hans hus förstördes nästan totalt i skalvet, men han tror att det ändå går att reparera. Han tänker sätta i gång arbetet bara han får skaffat pengar och byggnadsmaterial. Röda Korset har delat ut redskap och takplåt i byarna, men det är landets regering som ansvarar för det egentliga återuppbyggnadsarbetet. Den har lovat dela ut 175.000 rupier (drygt 2.000 euro) till varje familj för att reparera husen.


Johanna Lassy-Mäntyvaara

Skribenten besökte jordskalvsområdena i Pakistan i mars 2006 som informatör för Finlands Röda Kors.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 16.5.2006


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi