Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Nepal toipuu yhä konfliktista - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Nepal

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Nepal toipuu yhä konfliktista

Turistien suosimalla Nepalilla on yhä paljon työtä vakauden palauttamisessa maahan.

Naisia Kathmandun laaksossa. Kuva: Pirjo-Liisa HeikkiläUseimmat nepalilaiset elävät maaseudulla. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Intian ja Kiinan välissä Etelä-Aasiassa sijaitseva Nepal on elämyksiä kaipaavien turistien suosikkikohde. Maailman korkein vuori Mount Everest sijaitsee Nepalissa Himalajalla, ja maassa on myös muita korkeita vuorenhuippuja, jotka houkuttelevat vierailijoita.

Turismin lisäksi Nepal elää maataloudesta, joka tarjoaa elinkeinon 75–80 prosentille väestöstä, joskin usein vain osa-aikaisesti. Noin kaksi miljoonaa nepalilaista on muuttanut ulkomaille, pääosin työnhakuun. Yli viidennes maan bruttokansantuotteesta tuli vuonna 2011 siirtotyöläisten lähettämistä rahoista.

Nepalin 31-miljoonaisesta väestöstä valtaosa elää maaseudulla. Väestö on etnisesti monimuotoista: nepalilaiset jakautuvat yli sataan etniseen tai kastiin perustuvaan ryhmään ja puhuvat noin sataa eri kieltä. Virallinen kieli on nepali, joka äidinkielenä noin puolella väestöstä.

Nepal

Nepal on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppanimaa.

  • Pinta-ala: 147 181 km2
  • Väestö: 31 miljoonaa (2012)
  • Pääkaupunki: Kathmandu
  • BKTL/asukas (ostovoimakorjattu): 1 500 USD (2012)
  • Talouskasvu: 4,6 % (2012)
  • Elinajanodote: 69 vuotta (2012)

Yli 80 prosenttia väestöstä on hinduja, mutta maassa on myös buddhalaisia sekä muslimeja. Hindujen soveltama kastijärjestelmä on virallisesti kielletty, mutta sillä on yhä paljon vaikutusvaltaa.

Perustuslaki puuttuu

Nepal oli yli 200 vuotta erilaisten monarkkien hallitsema. Tyytymättömyys kärjistyi vuonna 1996, kun maolaississit aloittivat aseellisen kapinan hallitusta vastaan. Yli 13 000 ihmishenkeä vaatinut sota päättyi vuonna 2006, ja kaksi vuotta sen jälkeen Nepalista tuli tasavalta.

Rauhasta huolimatta maan poliittinen tilanne on epävakaa eri ryhmien välisten erimielisyyksien vuoksi. Nepaliin ei ole saatu virallista perustuslakia eikä maassa ole käytännössä toimivaa parlamenttia. Myös sisällissodan aikaiset rikkomukset, kuten katoamiset, ovat suurimmaksi osaksi selvittämättä.

Lähteitä:

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi