Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kuvakertomukset - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Kuvakertomukset

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Uusimmat kuvakertomukset

Tältä Global.finland.fi-verkkosivulta löydät vanhoja kuvakertomuksia kehitysmaista. Verkkosivua ei enää päivitetä, mutta aineistot ovat edelleen käytettävissä.

Vapaassa liikkeessä

Palestiinan_maraton_pikkukuvaMiehitys, liikkumisrajoitukset ja maanvaltaukset rasittavat yhä pahemmin palestiinalaisten arkea. Betlehemissä juostu Palestiinan maraton nostatti koeteltua kansallistuntoa ja muistutti Israelin palestiinalaisalueiden ympärille rakentaman muurin haittavaikutuksista.

Otsa hikeen epävirallisesti

Autonmaalaaja, kuva: Jaakko Ruuska

Yli 80 prosenttia suur-Maputon aktiivisesta väestöstä työskentelee ilman ammattijärjestöjen ja valtion suojelusta. Oikeat työpaikat lisääntyvät hitaammin kuin väestö kasvaa.

Katupeli ei katso aikaa tai paikkaa

Katupelit1: Muovipussit maalina. Kuva: Anna Pesonen-Smith

Kathmandun tyhjät tontit ja muut joutomaat ovat mainioita paikkoja pelata jalkapalloa ja lennättää leijaa. Jalkapallomaaliksi käyvät muovipussit tai tiilenmurikat. Pallona toimii muovinarusta solmittu kerä.

Mikrolainat parantavat sanitaatiota Vietnamissa

Kotikäynti lainanottajan luona, Vietnam. Kuva: Sanna Keistinen

Suomi ja Vietnam rakentavat vesihuoltoa 25:een pohjoisvietnamilaiseen pieneen kaupunkiin. Siihen liittyvä mikrolainaohjelma auttaa köyhiä perheitä parantamaan kodin sanitaatiota.

Syyrian kriisi pakottaa perheet rajan yli

Syyria 9. Kuva: Linda Lappalainen ja Marissa Tammisalo Syyrian kriisin alkamisesta on kulunut yli kaksi ja puoli vuotta. Maan sisällä miljoonat ovat joutuneet jättämään kotinsa, ja yhä useampi syyrialainen on paennut pelkoa ja sietämättömiä oloja rajan yli Libanoniin, Turkkiin, Jordaniaan ja Irakiin.

Kolumbian vaikea rauha

Kuvakertomus 1. Kuva: Hannu Pesonen.Toivo pysyvästä rauhasta orastaa Kolumbiassa. Hallitus on kohta vuoden käynyt rauhanneuvotteluja sitä vastaan yli 50 vuotta sotineen sissiliikkeen FARC:in kanssa.

Kumipuuplantaasien puristuksessa

Kambodza 11. Kuva: Juha PeuralaKambodžan alkuperäiskansojen elämä on uhattuna asuin- ja viljelymaiden jäädessä jatkuvasti laajenevien teollisten plantaasien alle.

Raskas kotiinpaluu Laosiin

Mekong ihmiskauppa kuvakertomus. kuva: Hannu Pesonen.Toisella puolella Mekongjokea on Thaimaa, toisella Laos. Laosissa vallitsee syvä köyhyys ja pula ansiotöistä, Thaimaassa kasvava talous huutaa halpaa työvoimaa. Asetelma ruokkii vilkasta ihmiskauppaa. Sen uhreja palautetaan kotiseuduilleen Suomen tuella.

Neema Crafts työllistää vammaisia Tansaniassa

Tansanian käsityöt. Kuva: Min Fei Kultanen.Anglikaanisen hiippakunnan kymmenen vuotta sitten perustama yhteiskunnallinen yritys työllistää yli 120 vammaista Tansanian Iringassa. Työn ansiosta myös vammaisiin kohdistuvat ennakkoluulot ovat vähentyneet.

Jalkapallolla teiniraskauksia vastaan Ghanassa

Ghana 5. Kuva: Meeri Koutaniemi Itä-Ghanassa tytöt pääsevät pelaamaan jalkapalloa, jos sitoutuvat käymään koulua. Alueella tyttöjen koulunkäyntiä uhkaa ennen kaikkea raskaaksi tuleminen, joka on nyt vähentynyt tyttöjen keskittyessä kovaan treenaamiseen.

Gaza toipuu taas sodasta

Gaza 7. Kuva: Lea Pakkanen Marraskuussa 2012 Israelin ja Gazassa valtaa pitävän Hamasin välillä leimahti taas. Kahdeksan päivää kestäneessä sodassa kuoli YK:n mukaan 165 palestiinalaista. Lähes 1 400 ihmistä loukkaantui. Israelin puolella kuoli neljä siviiliä ja kaksi sotilasta, loukkaantuneita oli 224. Gazassa yritetään toipua taas yhdestä sodasta.

Malin maanviljelijät elävät päivä kerrallaan

Malin maanviljelijät. Kuva: Petri Pellikka Keväällä 2012 tapahtuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen länsiafrikkalainen Mali on romahtamisen partaalla. Ihmiset kuitenkin elävät elämäänsä päivä kerrallaan saaden elantonsa maataloudesta.

Somalian hauras rauha

Somalian konflikti. Kuva: Hannu Pesonen  Somalia yrittää palata rauhaan yli 20 vuoden sisällissodan jälkeen. Uusi presidentti on astunut virkaansa, taistelut lakanneet pääkaupungissa Mogadishussa. Kehitys on silti haurasta.

Silta rakentuu korkotuella

Palonautonpunaiset metallirakenteet on toimittanut suomalainen Ruukki. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Suomalaisille vesi-ihmisille tutun Haiphongin kaupungin liepeille Vietnamiin nousee uusi silta. Se toteutuu Suomen vuonna 2009 myöntämällä korkotukiluotolla.

Malilaiset pakenevat Burkina Fasoon

Pakolaiset, Sahel Pohjois-Malin konflikti on ajanut satoja tuhansia ihmisiä kodeistaan. Arviolta 175 000 malilaista elää maan sisäisenä pakolaisena ja neljännesmiljoona on paennut naapurimaihin, etupäässä Burkina Fasoon. Pakolaistulva tulee samaan aikaan, kun Sahelin aluetta koettelee vakava ruokakriisi, joka koskee lähes 20:tä miljoonaa ihmistä.

Liikunta innostaa kouluun Tansaniassa

Liikunta-kuvakertomus 4. Kuva: Anna Kuokkanen Liikunta on yhteinen kieli, ja sen avulla voi tehdä myös kehitysyhteistyötä. Tansanialainen kansalaisjärjestö Sports Development Aid (SDA) edistää liikunnan avulla lasten koulunkäyntiä, terveellisiä elämäntapoja ja tasa-arvoa.

Pienlainoilla apua elannon hankkimiseen Sri Lankassa 

Sähkökäyttöinen kookospähkinän jyrsin. Kuva: Mari Romppanen

Pienlainat kohentavat Liyanagodan kylässä mikroyrittäjien toimeentuloa. Sähköllä toimiva raastin helpottaa leipurin työtä. Kanankasvattaja kartutti kanalaumaansa ja moottoripyöräkauppias voi markkinoida palvelujaan. 

Etiopialainen kahviseremoniaBirtukan Tsegaye järjestää kahviseremonioita Toran kylässä. Kuva: Petri Pellikka

Etiopia ei ole pelkästään kahvin alkuperäismaa, vaan siellä on oma omaleimainen kahvikulttuurinsa vielä tänäkin päivänä. Kahvia juodaan paljon kuin Suomessa konsanaan, mutta vahvana espressona ja pieninä annoksina.

Etelä-Sudan: Koripallo tie parempaan elämäänJulia Kue, 19 (oik.) ja Emmanuela James, 18. Kuva: Jesper Klemedsson

Koripallo merkitsee Etelä-Sudanissa enemmän kuin urheilulaji. Se on yhtä lailla tie parempaan elämään kuin askel rauhaa, sovintoa ja sukupuolten tasa-arvoa kohti.

Aurinkoenergiaa Kambodžan kyliin

Aurinkoenergia, Kambodza. Lapset näyttävät miten lamppua voi kätevästi kantaa kaulassa. Kuva: Olli Moilanen

Kuvakertomus kurkistaa Suomen kehitysyhteistyövaroin tuettuun hankkeeseen, joka korvaa kylien dieselgeneraattoreita ja kerosiinilamppuja ympäristöystävällisemmällä ja turvallisemmalla aurinkoenergialla.

Sandaalivene ja muita itse tehtyjä leluja 

Mysli-purkki  ja säilyketölkit ovat muuntuneet autoksi Kanden kylässä Malawissa. Kuva: Hanna Koivisto

Kun barbeja tai legoja ei ole, kehitysmaiden lapset luovat lelunsa itse. Hanna Koiviston kuvat kertovat lasten, ja ehkä heitä auttavien aikuistenkin, luovuudesta Malawissa, Mosambikissa, Sambiassa ja Sierra Leonessa.

Sanitaatio säästää rahaa Bangladeshissa

Dipu esittelee vessaa. Bangladesh. Kuva: Olli Moilanen

Vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen mukaan Bangladesh menettää vuosittain jopa kolme miljardia euroa puutteellisen sanitaation takia. Monessa kylässä sanitaation parantuminen tuntuu konkreettisesti perheiden taloudessa.

Katuammatteja Brasiliassa ja Uruguayssa

Montevideon kaduilla työskentelevä Héctor, 56v, on sesonkimyyjä. Kuva: Jarkko Päivärinta/Nadja Laine

Brasiliassa ja Uruguayssa työskentelee paljon ihmisiä epävirallisen sektorin ulkopuolella. Monet heistä kauppaavat erilaisia tavaroita tai tarjoavat mitä mielikuvituksellisimpia palveluita.

"Nepalilaiset ansaitsevat paremman tulevaisuuden"

Ansu Gulati, Nepal. Kuva: Pia Heikkilä

Nepalista tuli demokratia vuonna 2008, kun perustuslakia säätävä kansalliskokous lakkautti 240 vuotta kestäneen kuningasvallan.Toimittaja Pia Heikkilä haastatteli joulukuussa 2011 tavallisia nepalilaisia heidän ajatuksistaan demokratiasta ja tulevaisuudesta. 

”Kuunnelkaa kansaa, ei saastuttajia”

Durban COP17 Hillittömästi hiiltä, kuva: Lotta Staffans ja Markus Varjonen

YK:n ilmastoneuvottelut toivat joulukuussa 2011 lähes 200 maan edustajat Etelä-Afrikan Durbaniin päättämään yhteisistä toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi .

Malawin opettajien omat opetusvälineet

Kumbukani Phiri, Malawi. Kuva: Hanna Koivisto

Malawissa on huutava pula opettajista ja opettajilla resursseista. Suurten luokkakokojen ja pienen palkan lisäksi opettajilla on haasteenaan pula opetusvälineistä. Ne onkin pääasiassa tehtävä itse.

Katumaalaukset ottavat kantaa Egyptissä

25. tammikuuta. Kuva: Lotta Staffans

Egyptissä puhaltavat vallankumouksen jälkeiset uudet tuulet, mikä näkyy kaduilla ja toreilla. Presidentti Hosni Mubarakin hallinnon aikana poliittisten mielipiteiden ilmaiseminen oli riskialtista, mutta nyt politiikka puhuttaa kaikkia. Kantaaottavia katumaalauksia on kevään ja kesän aikana ilmestynyt monille puolille Kairoa ja Aleksandriaa.

Vammaisten työllistyminen Sambiassa

Seawell Mboshwa, Sambia. Kuva: Satu Juoperi

Vammaiset ihmiset eivät löydä helposti työtä Sambiassa. Suurimmat esteet työn saamiselle ovat koulutuksen puute ja vammaisiin kohdistuva syrjintä. Invalidiliiton tukemat kehitysyhteistyöhankkeet pyrkivät työllistämään liikuntavammaisia ihmisiä.

Sambia: Savea, helmiä ja kirkkaita värejä

Lasten kuvataidepaja, Sambia. Kuva: Kirsi Koivuporras

Sambiassa taideaineiden opetus on yksityiskoulua käyvien lasten etuoikeus. Yhteisössään aktiivinen taiteilija Albert Kata on kuitenkin jo usean vuoden ajan opettanut kulmakunnan lapsille maalaamista, piirtämistä ja savitöitä.

Kolkatan seksityöläiset ihmiskauppaa vastaan

Durbarin toiminnanjohtaja Seema Fokla, kuva: Tiina Oikarinen  Kolkatan suurkaupungissa Intiassa yhteiskunnan halveksimat seksityöläiset tekevät oman järjestönsä kautta ennaltaehkäisevää hiv-työtä ja valvovat ihmiskauppaa.

Arjen designia Afganistanissa

Saviastiat Afganistan pieniAfganistan on kuuluisa itämaisista matoistaan, mutta taidokkaat puutyöt, lasi ja keramiikka sekä vaatteet ja muu design ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Maan käsityöperinne on erittäin rikas ja monipuolinen. Perinteiset menetelmät ja kuvioinnit elävät yhä paikallisten taiteilijoiden ja käsityöläisten töissä nykyaikaan sovitettuina.

Kaukana kotoa

Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä Pakistan on yksi maailman suurimpia pakolaisten vastaanottajamaita. Maassa asuu YK:n mukaan noin 1,7 miljoonaa pakolaista, joista suurin osa on afgaaneja. Muualta tulleiden pakolaisten lisäksi Pakistanissa on noin miljoona maan sisäistä pakolaista, jotka ovat jättäneet kotiseutunsa levottomuuksien takia. Kesän 2010 tuhoisat tulvat ajoivat miljoonat ihmiset pakolaisiksi eri puolelle maata. Heistä enemmistö on palannut asuinseuduilleen rakentamaan uusia koteja ja muuta infrastruktuuria.

Kirgisia toipuu hitaasti väkivaltaisuuksista

Kuva: Hanna Vuokko Väkivaltaisuudet leimahtivat kirgiisiväestön ja vähemmistöön kuuluvien uzbekkien välille Kirgisiassa 10. kesäkuuta 2010. Viisi päivää jatkuneet yhteenotot johtivat lähes 500 ihmisen kuolemaan ja puoleen miljoonaan pakolaiseen – maassa, jossa asukkaita on Suomen verran. Vuosi ongelmien ratkomiseen on lyhyt aika. Kirgiisi- ja uzbekkiväestön keskinäiset välit ovat yhä huonot ja humanitaarinen apu loppumassa.

Kabulin pienyrittäjät

Kabulin pienyrittäjät, kuva: Tatiana HeiskanenKabulissa erilaisia pienyrityksiä on joka puolella kaupungin kaduilla, etenkin vilkkaiden kulkureittien varrella basaarien ja asemien liepeillä. Perinteiset ammatit ovat kunniassa: leipä paistuu tandooriuunissa ja kebabit tirisevät samaan tapaan kuin satoja vuosia sitten.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 28.7.2016


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi