Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

"Pahempia kuin koirat ja siat" - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 22.5.2001

"Pahempia kuin koirat ja siat"Yhteisöllisyyden hajoamisen pelko ajaa homot ahtaalle Afrikassa

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat monessa Afrikan maassa olemattomat. Yksi syy tähän on pelko perinteisen yhteisöllisyyden järkkymisessä.

Zimbabwen viimekesäisissä vaaleissa oli tuskin monta homoseksuaalia hallituspuolueen kannattajaa. Maan presidentti Robert Mugabe on puheissaan useasti julistanut homojen olevan "huonompia kuin koirat ja siat".

Zimbabwen homoseksuaalien etujärjestön GALZ:n mukaan presidentin vihapuheista on seurannut väkivaltaa ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien ahdistelua. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalille järjestö on kertonut myös useista yrityksistä kiristää homoseksuaaleja miehiä.

Zimbabwe on yksi tunnetuimmista homoseksuaaleja syrjivistä maista. Maailmanlaajuista kohua herätti jo vuonna 1995 sattunut tapaus, kun homoseksuaaleilta evättiin pääsy maassa pidetyille suurille kirjamessuille.

Brittiläinen homoaktivisti Peter Thatchell on syyttänyt Mugabea homoseksuaalien kiduttamisesta. Hän yritti suorittaa Mugabelle julkisen kansalaispidätyksen, kun tämä vieraili maaliskuussa Brysselissä. Mugaben henkivartijat pahoinpitelivät Thatcellin tajuttomaksi.

Museveni vetosi Raamattuun

Homofobia ei ole muissakaan Afrikan maissa harvinaista. Syyskuussa 1999 Ugandan lehdistö kertoi kahden miehen välisestä avioliitosta. Ugandan laissa homoseksuaalisuus on rikos, josta voidaan tuomita elinkautinen vankeusrangaistus.

Presidentti Yoweri Museveni määräsi heti poliisin pidättämään maan kaikki homoseksuaalit. Määräyksen jälkeen poliisi ahdisteli ugandalaisia homoseksuaaleja.

Amnestyn mukaan viisi ihmistä pidätettiin lokakuussa homoseksuaalisuudesta syytettyinä. He olivat pidätettyinä kaksi viikkoa poliisin ja armeijan tiloissa. Syytteitä ei koskaan nostettu.

Moni homoseksuaali pakeni maasta pidätyksen pelossa. Marraskuussa Museveni ilmoitti kuitenkin, että homoseksuaalit voivat jäädä Ugandaan, kunhan pitävät seksuaalisen suuntautumisensa salassa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Museveni sanoi, että hänen kasvatuksensa ja Raamattu kertovat , että homoseksuaalisuus on väärin.

Helsingin yliopiston Afrikan-tutkimuksen professori Arvi Hurskainen sanoo, että olisi "äärimmäisen yllättävää", mikäli Afrikan maissa ei suhtauduttaisi kielteisesti homoseksuaalisuuteen.

Etenkin Itä-Afrikkaa tutkinut Hurskainen uskoo, että syyt löytyvät afrikkalaisten kulttuurien voimakkaasta yhteisöllisyydestä. "Yhteisössä on voimakas järjestys, ja kaikkea mikä järkyttää järjestystä, kartetaan.".

Hurskainen mainitsee muitakin esimerkkejä: kaksoslasten syntymä tai vasenkätisyys saattavat olla jopa katastrofeja; ne horjuttavat järjestystä, koska poikkeavat yleisestä.

Hurskainen huomauttaa, että Afrikan mantereella ei ole samanlaista yhteistä moraalikoodistoa kuin esimerkiksi Raamattu, Koraani tai intialaiset pyhät kirjoitukset. "Kun etsitään auktoriteetteja, halutaan kuitenkin tukeutua menneisyyden viisauksiin."

Museveni vetoaa kristittynä Raamattuun, islamilaisissa maissa luetaan Koraania.

Islam kieltää vain aviorikokset

Islamin säädöksissä homoseksuaalisuus on kiellettyä, koska avioliiton ulkopuoliset suhteet eivät ole sallittuja. "Lainsäädännön kannalta ei ole väliä, onko suhde homo- vai heteroseksuaalinen", Helsingin yliopiston islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila kertoo.

Hänen mukaansa islamilaisissa maissa ei ole suuri häpeä jäädä kiinni homoseksuaalisuudesta, jos on suhteen aktiivinen osapuoli. "Tietenkään avioliiton ulkopuolinen suhde ei ole hyväksyttävä, mutta suhteen aktiiviselle osapuolelle se ei ole leimaavaa", Hämeen-Anttila toteaa.

Professori Hurskainen sanoo, että vaikka Afrikassa usein tunteenomaisesti vedotaan johonkin yhteiseen afrikkalaiseen perinteeseen, sellaista ei ole laajan luku- ja kirjoitustaidottomuuden vuoksi. Koodistoina käytetään vastedeskin muiden kulttuurien pyhiä kirjoituksia.

Ari Lahdenmäki

Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.

22.05.2001

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 22.5.2001


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi