Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Suomen kehitysyhteistyö 40 vuotta: Rauni Turkia muistelee - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 26.1.2005

Suomen kehitysyhteistyö 40 vuotta: Rauni Turkia muisteleePitkän uran kehitysyhteistyövirkamiehenä tehnyt Rauni Turkia on kirjoittanut muistiin Suomen kehitysyhteistyön syntyvaiheita. global.finland julkaisee niistä katkelmia seuraavien viikkojen aikana kehitysyhteistyömme 40-vuotisjuhlan alla.

Suomalainen kehitysyhteistyö täyttää 40 vuotta 1.3.2005.

* * * * *

1. osa

Rauni Turkia näkee suomalaisen kehitysyhteistyön juuret vuodessa 1952:

”Jo samana vuonna jolloin sotakorvaukset saatiin maksetuksi ja voitiin katsoa turvallisesti tulevaisuuteen, olivat suomalaiset mukana myös maailmanlaajuisessa kehitysyhteistyössä. Ensimmäiset lähtivät YK:n erityisjärjestöjen asiantuntijoiksi. Suomalaisia oli jo FAO:n ja ILO:n palveluksessa, joihin maamme kuului alun alkaen. Ja suomalaisia lähti ulkomaille opiskelemaan erilaisilla YK-järjestöjen stipendeillä. Näin itse asiassa vielä silloinkin kun jo omaa kehitysapua aloiteltiin.”

”Kuulun itsekin vielä siihen sukupolveen, joka on ollut vastaanottava osapuoli. Oma tieni kansainvälisyyteen kulki Lapin jälleenrakentamisen ja ylioppilastoiminnan kautta. Tällä tavalla kohdattiin ensimmäiset Euroopan ulkopuolelta tulleet opiskelijat. Meidän mielikuvamme maailmasta alkoi selkiintyä.”

Turkian oma maailmankuva avartui Välimeren eteläpuolelle vuosina 1960-1962:

”Siellä, itsenäistyneessä Tunisiassa, oma maailmankuvani muuttui. Siellä alkoi oma kehitysmaakokemukseni, siellä avartuminen toisen kulttuurin kohtaamiseen, siellä valmentautumiseni työhön suomalaisessa kehitysyhteistyössä, josta kukaan ei vielä ollut edes kuullut. Olen myöhemmin aina ollut iloinen siitä, että ensimmäinen kehitysmaakokemukseni tapahtui niin ylpeän ja omavaraisen kulttuurin keskellä. Niin vanhan, että itse taatusti tiesin vasta eilen lähteneeni metsästä.”

Lainaukset: Rauni Turkia
Toimitus: Marja-Leena Kultanen

Muistelmien seuraavat osat julkaistaan 2.2., 9.2., 16.2. ja 23.2.
26.01.2005

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 26.1.2005


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi