Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Miesten hedelmättömyys vaivaa Libanonissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Julkaisut: Kehitys-Utveckling / Artikkelit

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 18.6.2014

Miesten hedelmättömyys vaivaa Libanonissa

Libanonissa on 4,5 miljoonaa asukasta ja 24 lapsettomuusklinikkaa. Lisää on perusteilla, sillä yhä useampi pari haluaa hedelmöityshoitoa.

"Yksi syistä on se, että perheet perustetaan aikaisempaa myöhemmin. Täällä parit myös haluavat hedelmöityshoidoilla neljä tai viisi lasta, kun lännessä parit tyytyvät yhteen lapseen", kertoo professori Antoine Abu Musa. Hän toimii gynekologina ja synnytyslääkärinä Amerikkalaisen yliopiston lääketieteen keskuksessa AUBMC:ssä.

Musa arvioi, että Libanonissa tehdään 7 000–9 000 hedelmöityshoitoa vuodessa. Hänen mukaansa miesten hedelmättömyys on Libanonissa yleisempää kuin muualla maailmassa.

"Syistä keskustellaan jatkuvasti, mutta emme ole löytäneet vastausta. Tutkimuksessani osoitin, että miesten sperman laatu heikkeni Libanonin sisällissodan vuosina 1975–1990. En kuitenkaan ole onnistunut todentamaan, aiheutuiko se stressistä, saasteista vai jostain muusta."

Väkivalta ja konfliktit ovat jatkuneet Libanonissa sisällissodan jälkeenkin, nyt myös Syyrian sodan seurauksena. Sijoittajat ovat kaikonneet, ja matkailuelinkeino on lamassa. Yhä useammat naimisissa olevat miehet etsivät työmahdollisuuksia muualta.

"Siirtolaisuus on lisännyt hedelmöityshoitojen tarvetta”, Musa selittää.

”Vaimo jää yleensä Libanoniin, joten parit tapaavat vain muutaman kerran vuodessa. Kyse on täysin terveistä pariskunnista, jotka turvautuvat hedelmöityshoitoihin, koska he harrastavat seksiä keskenään vain harvoin."

Lainsäädöntö uupuu

Naimattomilla naisilla ei ole oikeutta hedelmöityshoitoihin. Avioparit sen sijaan voivat valita erilaisista menetelmistä, jotka kaikki ovat sallittuja.

Libanonissa ei ole hedelmöityshoitoja koskevaa lainsäädäntöä, joten toimintaa ohjaavat vain klinikoiden omat eettiset säännöt ja pariskuntien arvot, jotka useimmiten perustuvat uskontoon. Libanonissa on 18 islamilaista ja kristillistä yhteisöä.

"Useimmat noudattavat uskonnollisten johtajien ohjeita lapsettomuushoidoista. Se tarkoittaa, että monet eivät hyväksy ulkopuolisten lahjoittamia munasoluja tai siittiöitä. Shiamuslimit sen hyväksyvät, sunnimuslimit ja maroniittikristityt eivät", Antoine Abu Musa kertoo.

AUBMC:ssä ei hyväksytä lahjoitettuja munasoluja eikä siittiöitä.

"Haluamme ensin kansainvälisesti hyväksyttävän lainsäädännön lahjoittajarekistereineen."

Lainsäädännön uupuminen aiheuttaa esimerkiksi perintöriitoja. Musan mielestä ongelmallista on myös se, että hedelmöityshoitoja antavat tavalliset gynekologit asiantuntijoiden sijaan.

Hedelmöityshoitoja koskeva lakiluonnos odottaa käsittelyään Libanonin parlamentissa. Maa on kuitenkin ollut pitkiä aikoja ilman toimivaa hallitusta, viimeksi maaliskuusta 2013 helmikuuhun 2014. Vaikka hallitus saisikin lakiesityksen parlamentin käsiteltäväksi, sen hyväksymisestä ei ole takeita.

"Jos kaikki uskonnolliset johtajat eivät lakia hyväksy, sen läpimeno on vaikeaa", Musa toteaa.

BENGT SIGVARDSSON

Kirjoittaja on ruotsalainen vapaa toimittaja.

Lue lisää:

 
Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 18.6.2014


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi