Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Palloa potkimalla voi parantaa maailmaa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Julkaisut: Kehitys-Utveckling / Artikkelit

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 12.6.2014

Palloa potkimalla voi parantaa maailmaa

Jalkapallon avulla voi kotouttaa maahanmuuttajia ja kampanjoida rasismia vastaan, sanoo Helsingin Jalkapalloklubin HJK:n toiminnanjohtaja Aki Riihilahti.

Aki Riihilahti, mikä jalkapallossa vetoaa?

"Jokainen pystyy osallistumaan lajiin ja löytämään siitä päivittäin uusia mahdollisuuksia joko aktiivipelaajana, harrastajana tai kannattajana. Lajilla on 200 miljoonaa harrastajaa."

AKI RIIHILAHTI

IKÄ: 37

TYÖ: Helsingin Jalkapalloklubin HJK:n toimitusjohtaja

KOULUTUS: MBA-tutkinto Liverpoolin yliopistosta

SEURAT: HJK, Vålerenga, Crystal Palace, Kaiserslautern, Djurgården, Klubi 04. Suomen maajoukkueessa 69 A-ottelua ja niissä 11 maalia.

MUUTA: Syrjäytymisvaarassa olevia nuoria tukevan Icehartsin hallituksen puheenjohtaja. Vuoden 2008 Uuno-palkinto urheilukulttuuriteosta kehitysvammaisten urheilun hyväksi.

Tansanian ja Norsunluurannikon maajoukkueet kohtasivat taannoin täydellä stadionilla Tansaniassa. Yleisö ei hurrannut omilleen vaan tuolloin englantilaisissa seurajoukkueissa pelanneille norsunluurannikkolaisille Didier Drogballe ja Emmanuel Ebouélle. Miksi?

"Globaalina lajina jalkapallo yhdistää yli rajojen. Maailmanlaajuisesti tunnetut joukkueet ja pelaajat pystyvät saamaan paljon hyvää aikaan, jos osaavat ja haluavat käyttää asemaansa oikein."

Maailman syrjäseuduillakin pukeudutaan eurooppalaisten suurseurojen pelipaitoihin. Onko tämä kolonialismia?

"Ei, se on hyvä asia. Maailma on täynnä rinnakkaisia ja hajottavia identiteettejä, mutta on vain vähän urheilun ja musiikin kaltaisia yhdistäviä voimia."

Pitäisikö jalkapalloilijoiden ja seurojen edistää yleviä tavoitteita?

"Ehdottomasti. Kun seuraajia on paljon, myös vastuu on suuri. Vähintään pitää käyttäytyä hyvin, mutta jalkapallo antaa myös ainutlaatuisen mahdollisuuden saada hyvää aikaan. Silloin kaikki voittavat. Korostan tätä vastuuta ja mahdollisuutta."

Yhä useampi maajoukkuepelaaja on ulkomailla syntynyt tai "vierastaustainen". Toisaalta osa faneista on suvaitsemattomia. Onko jalkapallo hyvän vai pahan puolella?

"Ehdottomasti hyvän puolella. Valitettavaa on, että jalkapallossa on vielä rasismia ja suvaitsemattomuutta. Sinänsä jalkapallo toimii nimenomaan hyvänä kotouttajana, ihmisten yhdistäjänä ja rasismin vastaisena kampanjoijana."

Euroopan jalkapalloliitolla UEFA:lla on tyylikäs rasisminvastainen video. Tehoaako se?

"Video on alku rasisminvastaiselle työlle. On hyvä, että asia on esillä, ja monien idolit ovat siihen sitoutuneet. Tarvitaan vielä paljon työtä monella tasolla ja elämän osa-alueella."

Kannattaako Brasilian kaltaisten maiden käyttää miljardeja euroja stadioneihin?

"Tärkeintä olisi, että jokaisen urheilupaikan taloudellinen yhtälö ja elinkaari on mietitty. Monumentteja ei kannata rakentaa. Nykyään stadioneista saa monikäyttöisiä, ja niitä voi käyttää paikallisen yhteisön toimintaan."

JANNE HOPSU

Kirjoittaja on MTV3:n ulkomaantoimittaja.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 12.6.2014


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi