Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Naiset suuttuivat Kenian uudesta avioliittolaista - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 27.3.2014

Naiset suuttuivat Kenian uudesta avioliittolaista

Kenia-koosteessa asiaa myös islamistien aktivoitumisesta, maan kasvavasta jalansijasta Etiopian markkinoilla, köyhien vieroitushoidosta ja hiv-tartunnoista.

BBC: Kiistelty avioliittolaki hyväksyttiin 

Kenian parlamentti on hyväksynyt uuden avioliittolain, joka sallii monivaimoisuuden myös siviilivihkimisellä solmituissa liitoissa. Etnisten ryhmien perinteisiin perustuvassa tapaoikeudessa se on ollut aiemminkin mahdollista.

Tapaoikeuden mukaan miehen täytyy kysyä suostumusta aiemmilta vaimoilta ennen uuden ottamista, mutta uudessa siviililaissa tätä ehtoa ei ole.

Muita muutoksia uudessa avioliittolaissa ovat muun muassa avioliittoiän nosto 18 vuoteen ja naiselle kuuluvan osuuden määrittely vain 30 prosentiksi yhteisestä omaisuudesta avioero- tai kuolemantapauksessa.

Naiskansanedustajat poistuivat salista äänestystuloksen selvittyä. Laki tulee voimaan presidentin allekirjoituksen jälkeen.

The Guardian & BBC: Nuorten islamistien uskotaan radikalisoituneen

Kuusi ihmistä kuoli ja 15 haavoittui täyteen kirkkoon tehdyssä aseellisessa hyökkäyksessä Likonissa Mombasan lähellä. Keniassa on tehty iskuja siitä lähtien, kun maa lähetti joukkoja al-Shabaabin vastaiseen taisteluun Etelä-Somaliaan lokakuussa 2011.

Syyskuussa al-Shabaab iski nairobilaiseen ostoskeskukseen tappaen ainakin 67 ihmistä.

Aiemmin tässä kuussa Kenian joukot aloittivat Somaliassa uuden hyökkäyksen kapinallisten tukikohtiin yhdessä Afrikan unionin rauhanturvaajien kanssa.

Viime kuussa turvallisuusviranomaiset varoittivat kotimaisten islamistien lisääntyneestä radikalisoitumisesta ja kaupungeissa onkin lisätty viime aikoina turvallisuustoimia ääri-islamistien väkivallan varalta.

The East African: Kenia pääsemässä Etiopian markkinoille

Kenia kiirehtii Etiopiaa ratifioimaan puolitoista vuotta sitten allekirjoitetun Special Status Agreement (SSA) -kauppasopimuksen, joka antaa maiden yrityksille etuoikeuden toistensa markkinoille.

Sopimus koskee kauppaa, investointeja ja ruokaturvaa. Maat ovat sopineet myös ihmisten, tavaroiden ja ajoneuvojen kulkua helpottavista rajamuodollisuuksista ja työluvista.

Vahvoista diplomaattisuhteistaan huolimatta maiden välinen kauppa on nykyisellään vaatimatonta.

Kenia haluaisi päästä erityisesti Etiopian pankki- ja telealalle, jotka ovat toistaiseksi suljettuja ulkomaisilta sijoittajilta.

The Star: Vähävaraisillakin nyt mahdollisuus vieroitushoitoon

Nairobin lähellä sijaitsevaan Kiambuun on avattu vähävaraisille tarkoitettu alkoholi- ja huumeongelmaisten vieroituskeskus.

Läänin terveysjohtaja Beatrice Wanyeen mukaan monilla alkoholiongelmaisilla ei ole varaa vieroituskeskusten yleensä kalliisiin hintoihin ja kohtuuhintaisella hoidolla onkin suuri merkitys ongelman voittamiseksi.

Palaute yhteisön jäseniltä on ollut hyvin kiittävää.

The Nation: Pääosa hiv-tartunnoista vakituiselta kumppanilta

Lähes neljännes Kenian uusista hiv-tartunnoista todetaan maan länsiosassa sijaitsevalla Nyanzan alueella. Seuraavaksi uusien tartuntojen määrässä tulevat rannikkomaakunta ja Nairobin seutu.

Maailmanpankin ja Kansallisen aids-neuvoston (NACC) mukaan uusista hiv-tartunnoista suurin osa (44 prosenttia) saadaan aviopuolison tai muun vakituisen kumppanin kanssa harjoitetusta heteroseksistä.

Yli 14 prosenttia tartunnoista puolestaan tulee maksetusta seksistä. Kansallinen aidsin ja sukupuolitautien kontrollointiohjelma Nascop tarjoaakin seksityöläisille mahdollisuuden käydä testeissä kolmen kuukauden välein sekä saada tarvittaessa säännöllistä neuvontaa ja antiretroviraalilääkitystä.

Seksityöläisiä opetetaan myös käyttämään kondomeja oikein.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 26.3.2014


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi