Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Ett rikare liv efter toan - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 19.3.2014

Ett rikare liv efter toan

Annapurna Adhikari behöver inte längre skämmas inför sina gäster. Toaletten har också minskat familjens sjukvårdskostnader. 

Himlen är klarblå och bergstopparna grönskande. Solen står högt på himlen i byn Keware i västra Nepal. 33-åriga Annapurna Adhikari sitter på en stenmur i närheten av den nybyggda vattenpumpen. Den har till stor del finansierats av finländska biståndspengar.

Vattnet drogs till byn när alla hushåll byggde en toalett för tre år sedan. Sedan dess har familjens vanor ändrats totalt.

”Tidigare tvättade vi händerna med aska, men nu använder vi tvål och vatten”, säger Annapurna Adhikari stolt.

Nepal. Foto: Suraj Ratna Shakya
Tidigare använda Annapurna Adhikari aska för att tvätta händerna, men tack vare finländskt bistånd har hon fått tillgång till vatten och familjen har kunnat bygga en toalet. Foto: Suraj Ratna Shakya

Hon har klarröd sari, en röd tikka i pannan och en matchande röd kofta. Det signalerar att hon är gift. Stenhuset där hon bor ligger på en bergssluttning nästan en timmes promenad från bycentret där grusvägen slutar. Närmare går det inte att komma med bil.

”Vi hade aldrig fått vatten till vårt hus om toaletten inte byggts”, säger Adhikari. 

Familjen lider inte längre av återkommande diarré och har sparat in på medicinkostnader. De har också kunnat använda vattnet till sina grönsaksodlingar, vilket gett familjen extra inkomster.

Skillnaden mellan tiden utan en toalett och nu är enorm. Under regnsäsongerna var alla, gamla som unga, tvungna att gå ut i djungeln i ösregn och göra sina behov i becksvart mörker. Det var särskilt genant när familjen hade gäster.

”Jag var tvungen att leta efter buskar som de kunde gömma sig bakom när de skulle kissa eller bajsa, men det slipper jag nu”, säger Adhikari stolt.

Julia Wiræus

Ditt utvecklingsarbete: Egen toalett och rent vatten för nepaleser

Det bilaterala biståndsprojektet RWSSP-WN (Rural Water Supply and Sanitation Project in Western Nepal) mellan den nepalesiska och finländska regeringen startade 2008. Målet är att stärka lokala politiker och aktörer i arbetet för bättre sanitet, vattenförsörjning och hygien.

Omkring 800 000 människor har byggt en egen toalett och 125 000 människor har fått tillgång till rent vatten genom biståndsprojektet.

Nästa år går projektet in i nästa fas där fokus ligger på att upprätthålla god hygien. Sammanlagt har över 1,5 miljoner nepaleser byggt ett sanitetsutrymme under de senaste åren.

Målet är att hela Nepals befolkning ska få tillgång till sanitetsutrymmen och rent dricksvatten senast år 2017.

Under de senaste fem åren har Finland understött projektet med sammanlagt 9,7 miljoner euro. 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 19.3.2014


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi