Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Etelä-Sudanin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet saatava oikeuden eteen - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 14.3.2014

Etelä-Sudanin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet saatava oikeuden eteen

Uutiskooste kertoo myös etnisistä jännitteistä, ruokapulasta, konfliktin vaikutuksesta öljyntuotantoon ja iskuista sairaaloihin.

South Sudan News Agency: Kansainvälistä apua ihmisoikeusloukkausten selvittämiseen

Afrikan unionin rauhan ja turvallisuuden neuvosto (AUPSC) esitti joulukuussa tutkimuskomission perustamista Etelä-Sudanin ihmisoikeusloukkausten ja väkivallan tutkimiseksi.

Citizens for Peace and Justice (CPJ) -järjestö vaatii asiassa pikaisia toimia ja pyytää myös YK:n ihmisoikeuskomissiota ja sen jäsenmaita tarjoamaan teknistä apua tutkintaan ja rohkaisemaan ihmisoikeusraportoijia käymään Etelä-Sudanissa. 

CPJ:n mukaan viivyttely hävittää todisteita, todistajat altistuvat väkivallalle ja syyllisten tuomitseminen muuttuu epätodennäköisemmäksi.

Viime joulukuussa alkaneiden julmuuksien selvittäminen on hankalaa oikeuslaitoksen puutteiden vuoksi, ja ilman kansainvälistä tukea toiveet syyllisten rankaisemisesta ovat vähäiset.

Rauhanrakennus Etelä-Sudanissa on tähän saakka painottanut enemmän sovinnontekoa kuin syyllisten saamista oikeuteen ja rankaisemattomuuden kulttuuri pienentää kansalaisten uskoa oikeuslaitokseen entisestään. 

Irin News: Ihmiset pakenevat YK:n tukikohtiin

Etniset jännitteet dinkojen ja nuerien välillä räjähtivät joulukuun taistelujen alkaessa niin suuriksi, että monet ovat hakeutuneet turvaan YK:n rauhanturvaoperaation tukikohtiin. Ne majoittavat jo 75 000 ihmistä eri puolilla Etelä-Sudania, mikä on YK:n mukaan on ennenkuulumatonta.

Kaiken kaikkiaan maassa on YK:n humanitaarisen avun toimiston mukaan yli 870 000 kodistaan pois joutunutta. 

Esimerkiksi Rumbekin tukikohta sijaitsee pääosin dinkojen asuttamalla alueella ja tukikohtaan hakeutuneet ovat seudulla työskennelleitä tai opiskelleita nuereja. Nyt he uskaltavat poistua tukikohdasta vain rauhanturvaajien saattamina.

Tukikohtien ahtaat tilat tekevät olot hankaliksi. Peseytymismahdollisuuksista, hyttysverkoista, polttopuista ja hiilestä on pulaa.

Irin News: Huoli ruoasta kasvaa

Maailman ruokaohjelman (WFP) mukaan seitsemän miljoonaa eteläsudanilaista kärsii ruokapulasta.

Tilanteen pelätään huonontuvan edelleen seuraavan kahden kuukauden aikana, kun sateet vaikeuttavat avustustyöntekijöiden liikkumista entisestään. Avun perille saamista vaikeuttaa myös ruokakuljetusten ryöstely.

The Guardian: Konfliktit uhkaavat öljyntuotantoa

Kapinallisten hyökkäys Ylä-Niilin pääkaupunkiin Malakaliin uhkaa Etelä-Sudanille elintärkeää öljyntuotantoa. Maa saa 98 prosenttia tuloistaan öljystä ja Ylä-Niilin osavaltio on öljyntuotannon keskus.

Konflikti on pakottanut Etelä-Sudania vähentämään öljyntuotantoaan jo viidenneksellä.

BBC: Lääkäriasematkin hyökkäysten kohteina

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan väkivaltaiset hyökkäykset uhkaavat sen avustustyötä Etelä-Sudanissa.

Joulukuun puolessavälissä alkaneiden taistelujen seurauksena myös lääkintäasemia on tulitettu, potilaita tapettu, osastoja poltettu, kokonainen sairaala tuhottu ja lääkintätarvikkeita ryöstetty.    

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 14.3.2014


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi