Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Sukupuolittunut väkivalta puhuttaa Tansaniassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 28.2.2014

Sukupuolittunut väkivalta puhuttaa Tansaniassa

Uutiskoosteessa myös kaksoiskansalaisuudesta, vastasyntyneiden hoidosta, uusiutuvasta energiasta, mobiilirahasta ja miljonääribuumista.

Daily News: Vanhoilliset asenteet ylläpitävät sukupuolittunutta väkivaltaa

Tamwan (Tanzania Media Women's Association) kyselyn mukaan sukupuolittunut väkivalta ilmenee Tansaniassa niin lähisuhdeväkivaltana, raiskauksina, lapsiavioliittoina kuin sukuelinten silpomisenakin. Kyselyssä tuli esiin, että lähisuhdeväkivalta kohdistuu myös ikääntyneisiin ja miehiin. Kyselytutkimus tehtiin 20 alueella, ja sen mukaan tilanne on erityisen huolestuttava Sansibarilla.

Raportin julkistamisen jälkeen Kageran alueen poliisipäällikkö vetosi asukkaisiin, niin naisiin kuin miehiinkin, että nämä hyödyntäisivät poliisin sukupuolittuneeseen väkivaltaan erikoistunutta yksikköä ja raportoisivat tapauksista. Hänen mukaansa kaikkien tulisi toimia yhdessä vanhentuneiden ja naisia alistavien asenteiden kitkemiseksi.

The East African: Diaspora haluaa kaksoiskansalaisuuden

Diasporassa elävät tansanialaiset haluavat uuteen perustuslakiin kaksoiskansalaisuuden, äänioikeuden, paluumuuttomahdollisuuden ja edustuksen poliittisissa elimissä. Yhdysvalloissa toimivia tansanialaisia yhdistyksiä edustavan Deogratius Mhellan mukaan kaksoiskansalaisuus palauttaisi maahan aivovuodon seurauksena poistunutta tietotaitoa ja antaisi diasporassa eläville mahdollisuuden investointeihin Tansaniassa.

Vuonna 2015 ollaan ottamassa käyttöön Itä-Afrikan maiden yhteispassi. Jos uudistusta ei tehdä, jäävät diasporassa elävät tansanialaiset Mhellan mukaan heikkoon asemaan, sillä Kenia ja Uganda hyväksyvät jo kaksoiskansalaisuuden. 

The Citizen: Lastenlääkäreistä hurja pula

Tansania on onnistunut vähentämään alle 5-vuotiaiden kuolleisuutta. Lastenlääkäri Karim Manji Muhimbili National Hospitalista toteaa kuitenkin, että vuosituhattavoitteiden neljäs osuus on saavutettu vain poliittisesta näkökulmasta ja monet vastasyntyneet kuolevat yhä huonon hoidon ja hoitohenkilökuntapulan vuoksi.

Hänen mukaansa kuolemia olisi mahdollista ehkäistä muun muassa turvallisilla synnytyksillä ja imetyksellä. Maassa on vain 126 lastenlääkäriä, joista 36 työskentelee Muhimbilin sairaalassa. 

Allafrica: Uusiutuvan energian käytössä haasteita

Varaympäristöministeri Ummy Mwalimun mukaan Tansania panostaa uusiutuvaan energiaan, kuten maakaasuun, aurinko- ja tuulivoimaan sekä maalämpöön, että suurimmalle osalle tansanialaisista saataisiin sähköä kohtuuhinnalla. Nykyisin valtaosa maaseutuväestöstä on vailla sähköä.

Maa pyrkii myös lisäämään energiakauppaa naapureidensa kanssa. Haasteena uusiutuvan energian käytössä on kuitenkin tarvittavan teknologian, valmiuksien ja rahoituksen puute.

CNBC: Mobiiliraha ylittää valtioiden rajat

Millicom-teleyhtiö on aloittanut palvelun, jolla tansanialaiset ja ruandalaiset voivat ensimmäisinä maailmassa lähettää toisilleen rahaa kännyköillään. Palvelun avulla kännykällä voi myös ostaa puheaikaa ja matkalippuja, maksaa vesi- ja sähkölaskuja sekä nostaa käteistä rahaa molemmissa maissa. Millicomin toimitusjohtajan Hans-Holger Albrechtin mukaan kaupankäynti ja perheiden rahaliikenne nopeutuu, helpottuu ja muuttuu turvallisemmaksi innovaation myötä.

Africa Review: Miljonäärien määrä kasvaa nopeasti

Dollarimiljonäärien määrä kasvaa Tansaniassa nopeimmin Itä-Afrikan maista. Kasvu johtuu alhaisesta lähtötasosta, sillä talous on vasta taannoin vapautunut valtion pitkäaikaisesta kontrollista. Tansanialla on paljon luonnonvaroja, kuten maakaasua, öljyä, kulta- ja timanttiesiintymiä sekä metsää. Rikastuneet ovatkin todennäköisesti sijoittaneet niihin. Keskimäärin tansanialaiset ovat vaurastuneet vuosien 2007 ja 2013 välillä 45 prosenttia.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 28.2.2014


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi