Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Komposti kuhisee kathmandulaissairaalassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 13.2.2014

Komposti kuhisee kathmandulaissairaalassa

Nepal-uutiskoosteessa myös tyhjenevistä pakolaisleireistä, nepalilaissiirtolaisten orjatyöstä Qatarissa ja julkisen talouden läpinäkyvyyden lisäämisestä.

IrinNews: Sairaala kunnostautui kierrättämisessä

Kathmandussa sijaitseva Birin sairaala alkoi kehittää jätehuoltoa kaksi vuotta sitten ja se onkin onnistunut lähes puolittamaan jätteen määrän. Sairaala erottelee vaaralliset jätteet, tuhoaa ruiskut jo osastoilla ja steriloi kierrätettävät osat.

Se testaa myös saastuneen sideharson steriloimista madoilla sekä kasvainten ja muiden ruumiinosien hävittämisestä syntyvän biokaasun mahdollisuuksia.

Vuonna 2011 säädetty jätehuoltolaki velvoittaa kaikki sairaalat steriloimaan vaarallisen jätteen, mutta lakia ei juurikaan noudateta. Birin 55 prosentin kierrätysaste onkin suurenmoinen saavutus.

Se on innostanut muitakin kierrätykseen: myös kathmandulainen äitiys- ja naistensairaala on alkanut kokeilla istukoiden kompostointia.

Al-Jazeera: Bhutanilaispakolaisista suurin osa lähtenyt Nepalista

1990-luvulla kymmeniä tuhansia Bhutanin nepaleja häädettiin Bhutanista Nepaliin. Seuraavien vuosikymmenten aikana Itä-Nepalin pakolaisleireillä on elänyt noin 105 000 bhutanilaista, joista 40 prosenttia lapsia.

Sen paremmin Bhutan kuin Nepalkaan ei ole ollut halukas antamaan heille kansalaisoikeuksia. Vuodesta 2007 lähtien useat maat ovat kuitenkin vastaanottaneet bhutanilaispakolaisia ja seitsemästä pakolaisleiristä onkin jäljellä vain kaksi, joissa asuu reilut 34 000 ihmistä.

Katso kuvasarja pakolaisleireiltä.

The Guardian: Nepalisiirtolaiset rakentavat Qatarin MM-kisoja vailla oikeuksia

Qatarissa työskentelee kaksi miljoonaa siirtolaista, joista kuudesosa on nepalilaisia ja pelkästään vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskisoja valmistelee yli 50 000 ulkomaista rakennusmiestä. Työmailla tapahtuu vuosittain yli 1 000 putoamisonnettomuutta.

Nepaleja maassa kuoli viime vuonna 185. Työntekijöiden oikeuksia heikentää lisäksi kafala-järjestelmä, jonka vuoksi työntekijä ei voi vaihtaa työpaikkaa tai lähteä maasta ilman työnantajansa lupaa

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on pyytänyt Human Rights Watchilta, Amnesty Internationalilta ja Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestöltä (ITUC) ehdotuksia työolosuhteiden parantamiseksi. 

BBC & Nepalnews.com: Uudella pääministerillä edessään kova urakka

Nepalin kongressipuolueen johtaja Sushil Koirala on valittu maan pääministeriksi lähes kolme kuukautta parlamenttivaalien jälkeen. Koirala oli vaalien ainoa ehdokas. Hän sai 553 annetusta äänestä 405 sen jälkeen, kun Nepalin kommunistinen puolue (UML) asettui tukemaan häntä.

Hänen tehtävänään on johtaa neuvotteluita uuden perustuslain aikaansaamiseksi. Pääministeri allekirjoitti ensimmäisenä työnään määräyksen hallituksen maksuliikenteen läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

E-Kantipur: Vähemmistöryhmät peräävät oikeuksiaan

Pääministerin valinta on kiihdyttänyt vähemmistöjen kampanjaa edustajiensa saamiseksi kansalliskokoukseen. Muun muassa erilaiset kieli- ja vammaisryhmät pitävät tärkeänä sitä, että ne saavat olla mukana perustuslakiprosessissa turvatakseen oikeutensa. 

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 13.2.2014


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi