Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Utkomst för tusentals familjer i Kongo - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 20.2.2014

Utkomst för tusentals familjer i Kongo

Av fröna som en gång var en gåva räcker det numera också till grannens matbord.

Jean Pierre Bihoiki är en lyckans ost, tycker han själv. Han luckrar upp jorden i Masisis bergstrakter i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo. Han har en åker att odla och de redskap han behöver för jordbruket.

”Kyrkans Utlandshjälp gav oss frön, och så började jag bruka jorden”, berättar han.

Jean-Pierre Bihoiki, Kongo. Foto: Mike Toivonen
Jean-Pierre Bihoikis familj har haft stor nytta av finländarnas stöd. Foto: Mike Toivonen

Jean-Pierre Bihoikis familj är en av de nästan tretusen hushåll för vilka Kyrkans Utlandshjälps verksamhet i bergstrakten har stor betydelse.

Han flydde oroligheter tillsammans med sin fru och sex barn till byn Sebu för ett år sedan. De fick en fristad där men några utkomstmöjligheter fanns inte.

Nu har familjen Bihoikis självförsörjning när det gäller mat blivit anmärkningsvärt bättre, de har så mycket jordbruksprodukter så de till och med kan sälja en del. 

Kooperativet garanterar fortsättning

Livsmedelshjälp från Finland riktas till familjer i nöd, som bildar kooperativ. Man skaffar gemensam odlingsjord och gemensamma redskap för kooperativmedlemmarna, och utbildar dem i odlingstekniker. Kooperativet garanterar att odlingen i de sex byarna fortsätter när stödet utomlands ifrån upphör.

Masisibergen som är belägna i östra Kongo har under det senaste året fått ta emot ytterligare hundratusentals evakuerade människor. De beväpnade incidenterna i området tillspetsades när rebellgruppen M23 började röra på sig i april 2012.

Också till byn Sebu har det strömmat in mera interna flyktingar. Bredvid Jean-Pierre Bihoikis bostad har det dykt upp ett hus dit det har flyttat en evakuerad tiopersoners familj.

”Vi skördar vår åker och sedan delar vi all maten med den nya familjen. Jordbruket är till nytta för dem också.” 

Maija Unkuri

Ditt utvecklingssamarbete: Hjälp till evakuerade och återflyttare i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo 

Utrikesministeriet stödde Kyrkans Utlandshjälps arbete med evakuerade och återflyttare i södra Lubero och södra Masisi med 500 000 euro under åren 2012-2013. Fördelat på alla finländare blir det nio cent.

Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi