Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Mannen från Soweto blev sändebud för säker energi - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 11.2.2014

Mannen från Soweto blev sändebud för säker energi

Thabo Tsobane informerar fattiga människor om förnybar energi. Finland stöder projektet med en summa som motsvarar två cent per finländare.

Sydafrikanska Thabo Tsobanes liv förändrades helt i februari 2013. Tsobane, som är 39 år gammal, hade dittills jobbat inom businessvärlden men fick anställning som projektchef för EnerGcare som höll på att etablera sig i Kapstaden.

Thabo Tsobane. En trygg och effektiv kolspis värmer upp containerkontor i Kapstadens kalla och fuktiga vinter. Foto: Mari Pasula
En trygg och effektiv kolspis värmer upp containerkontor i Kapstadens kalla och fuktiga vinter. Foto: Mari Pasula

Hans bekväma kontorsutrymme byttes ut mot EnerGcares skramlande containerkontor i townshipet Philippi. I Tsobanes kontor förvaras produkter för förnybar energi, som utvalda och utbildade återförsäljare sedan saluför i sina samhällen.

Till produktutbudet hör bland annat en energieffektiv kolspis, lampor som drivs med solenergi och mobiltelefonladdare.

Med dessa försöker man bekämpa energifattigdom. Enligt internationella energiorganisationen IEA levde över tolv procent av sydafrikanerna utan elektricitet år 2011.

Utbildningen viktigare än försäljningssiffrorna

Ett liv utan el är inget obekant för Tsobane. Han kommer från världens mest berömda township, Soweto. Ändå har hans nya jobb lärt honom mycket om tillvaron i townshipsen. ”Förr brukade jag tycka att folk själva borde ta sig ur fattigdomen genom att ta ansvar för sina liv. Nu när jag har jobbat med de fattigaste av de fattiga, inser jag att många verkligen behöver hjälp för att ta sig vidare”, berättar han.

Tsobane erkänner att när han blev projektchef kunde han bara räkna upp ett par produkter som drivs med förnybar energi. Idag höjer han den förnybara energin till skyarna och är övertygad om att den kommer att lösa stor problem i townshipsen.

I det här skedet tycker han det är viktigare att folk informeras om förnybar energi och vilka möjligheter den erbjuder, än att försäljningssiffrorna är höga. ”Förutom att energisnåla kolspisar och solenergilampor besparar folk en massa pengar så besparar de också människoliv”, försäkrar han.

Produkterna säljs i försäljarnas egna hemtrakter

I temporära bosättningsområden används ofta paraffin eller mineralolja vid matlagningen. Enligt Världshälsoorganisationen WHO blir 40 000-60 000 barn förgiftade av paraffinförbränning varje år i Sydafrika, och 80 000-100 000 människor förlorar sina hem på grund av eldsvådor som uppstår när paraffinspisar fallit omkull.

Genast när Tsobane började sin bana som projektchef gick han runt och förevisade trygga och säkra spisar i Du Noon, ett inofficiellt bosättningsområde. En stor eldsvåda hade förstört hemmen för 800 människor där i början av år 2013.

”Människorna var arga. De ville inte höra om kolspisar, de ville ha el till sina hem. Men deras ledare bad dem stanna och lyssna på mig. Tack vare honom stannade de”, berättar Tsobane. Idag hör Du Noons invånare till EnerGcares viktigaste kunder.

Produktförevisningen i Du Noon var en lektion i kollektivets betydelse för Tsobane. Han förstod hur viktigt det är att utbilda personer som är aktiva i sitt kollektiv eller sitt samhälle till försäljare, samt vikten av att knyta kontakter med gruppens ledare. ”Att tillhöra ett socialt kollektiv är viktigt också för mig nu mera. Före jag hade det här jobbet var det inte det”, säger han.

Mari Pasula

Det här är den första artikeln i en serie som handlar om utvecklingssamarbetets resultat ur lokalbefolkningens synvinkel och hur mycket det kostar för finländarna.

Ditt utvecklingssamarbete

Miljö- och energipartnerskapsprogrammet EEP finansierar EnerGcares projekt med 85 000 euro. Det blir 2 cent fördelat på alla finländare.

Företaget själv står för 55 000 euro.

EEP-programmet genomförs i tre världsdelar och finansieringen går på cirka 60 miljoner under tiden 2010-2017. Förutom Finland finansieras det av Österrike och Storbritannien.

I södra och östra Afrika stödjer EEP ungefär hundra skilda projekt vilkas totala finansiering uppgår till 17,3 miljoner euro.

Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi