Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Ensamförsörjande kvinnas barn får gå i skola i Moçambique - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 11.2.2014

Ensamförsörjande kvinnas barn får gå i skola i Moçambique

Moçambikiska Margarita Machavas familjs liv är inte lyxigt, men tack vare ett projekt som understöds av Finland kan barnens framtid bli bättre.

Margarita Machava håller just på att avsluta sitt arbete – hon rullar och steker badgias, små bönbollar på gården vid sitt hus.

Margarita Machava, Mosambik, utbildning. Bild: Teija Laakso
Margarita Machava gör allt hon kan för att hennes barn ska få slutföra skolan. Dottersonen Fernandos sover i hennes famn. Moçambique. Foto: Teija Laakso

Hon bor i slummen Xikhelen som ligger i utkanten av Moçambiques huvudstad Maputo. Hon försörjer sin familj genom att sälja badgias. Hon har en femton år gammal son och en trettonårig dotter, hennes man dog för tio år sedan.

”Jag gör allt för att mitt barn ska slutföra skolan. Men omständigheterna är inte bra. De äter och sover illa. Min dotter mår inte bra”, säger Machava.

Dottern födde ett barn för åtta månader sedan.

Machava började få hjälp när moçambikiska organisationen CEDES gjorde en kartläggning över hjälpbehovet bland invånarna i Xikhelen.

Volontär besöker varje vecka

Projektet som understöds av finländska Kyrkans Utlandshjälp pågår fortfarande. Machava får varje vecka besök av volontären Julieta Machava, som hämtar skolmaterial och kläder åt barnen, och uppmuntrar dem att  gå till skolan. ”De försökte gå i skolan tidigare men de hade varken skor, ryggsäckar, skoluniformer eller annat som behövdes för skolan. Förutsättningarna var dåliga. Men deras liv blev lättare och nu kan de gå i skola”, beskriver Margarita Machava.

Livet har blivit lättare för Machavas inte bara tack vare projektet, utan också för att Margarita Machava för några år sedan fick tillfälligt arbete som gaturengörare. Det ledde till att hon fick råd med en bättre bostad och kunde skaffa redskap att tillverka bönbollar med.

Femtonåriga Carlos går i åttonde klass och tänker ännu fortsätta i fyra år. Han säger sig gilla skolan men berättar inte om sina framtidsplaner. Enligt hans mamma vill han bli lågstadielärare.

Teija Laakso / maailma.net

Ditt utvecklingssamarbete: Föräldralösa och hiv-positiva får hjälp

Sedan 2007 har Kyrkans Utlandshjälp understött organisationen CEDES som verkar i Xikhelen. CEDES projekt är främst koncentrerade till att hjälpa hiv-positiva och barn vilkas ena eller båda föräldrar är döda.

Projektet har bland annat stött ungdomars skolgång, utbildat kamratstöd för skolorna, bidragit med mathjälp och informerat om grundläggande rättigheter samt hiv.

År 2013 stödde Kyrkans Utlandshjälp projektet med ungefär 200 000 euro. Det motsvarar 4 cent per finländare.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 11.2.2014


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi