Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Yksinhuoltajaäidin lapset pääsevät kouluun Mosambikissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 3.2.2014

Yksinhuoltajaäidin lapset pääsevät kouluun Mosambikissa

Mosambikilaisen Margarita Machavan perheen elämä ei ole luksusta, mutta suomalaisjärjestön tukeman hankkeen ansiosta lasten tulevaisuus voi olla parempi.

Margarita Machava on juuri lopettelemassa töitään – pienten papupalleroiden, badgioiden, pyörittämistä ja paistamista kotinsa pihalla.

Margarita Machava elättää perheensä leipomalla. Mosambik, koulutus. Kuva: Teija Laakso
Margarita Machava tekee kaikkensa, jotta lapset saisivat käydä koulun loppuun.  Sylissä nukkuu tyttärenpoika Fernandos. Mosambik. Kuva: Teija Laakso

Machava elää Mosambikin pääkaupungin Maputon liepeillä sijaitsevassa Xikhelenin slummissa. Hän elättää perheensä myymällä badgioita. Machavalla on 15-vuotias poika ja 13-vuotias tytär, mies kuoli kymmenisen vuotta sitten.

”Yritän kaikkeni, että lapset kävisivät koulun loppuun. Olosuhteet ovat kuitenkin huonot. He nukkuvat ja syövät huonosti. Tyttäreni ei voi hyvin”, Machava sanoo. 

Machavan tytär sai lapsen kahdeksan kuukautta sitten. 

Viitisen vuotta sitten Machava alkoi saada apua, kun mosambikilainen CEDES-järjestö teki kartoitusta avun tarpeessa olevista Xikhelenin asukkaista.

Vapaaehtoinen käy viikoittain

Suomalaisen Kirkon Ulkomaanavun tukema hanke jatkuu edelleen. Machavan luona käy viikoittain vapaaehtoistyöntekijä Julieta Machava. Hän tuo lapsille koulutarvikkeita ja vaatteita – ja patistaa lapsia muutenkin kouluun.


”Lapset yrittivät aiemmin käydä koulua, mutta heillä ei ollut kenkiä, reppua, koulupukua tai muita välineitä. Edellytykset olivat heikot. Elämä helpottui ja nyt lapset voivat käydä koulua”, Margarita Machava kuvailee. 

Avun lisäksi elämää on helpottanut myös se, että Machava sai muutama vuosi sitten vähäksi aikaa töitä katujen puhdistajana. Sen ansiosta hän sai paremman asunnon ja pystyi ostamaan välineet papupalleroiden tekoa varten.

15-vuotias Carlos käy kahdeksatta luokkaa ja aikoo jatkaa vielä neljä luokkaa. Hän sanoo pitävänsä koulusta, mutta ei kerro tulevaisuudensuunnitelmiaan. Äidin mukaan poika haluaisi ala-asteen opettajaksi.

Teija Laakso / maailma.net

Sinun kehitysyhteistyösi: Apua orvoille ja hiv-positiivisille

Kirkon Ulkomaanapu on tukenut vuodesta 2007 alkaen Xikhelenissä toimivaa CEDES-järjestöä. CEDESin hankkeessa autetaan erityisesti hiv-positiivisia sekä lapsia, joiden vanhemmista toinen tai molemmat ovat kuolleet.

Projektissa on muun muassa tuettu nuorten koulunkäyntiä, koulutettu vertaisohjaajia kouluihin, annettu ruoka-apua sekä annettu valistusta perusoikeuksista ja hivistä. 

Vuonna 2013 Kirkon Ulkomaanapu tukee hanketta noin 200 000 eurolla. Se tekee 4 senttiä jokaista suomalaista kohti.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi