Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Soweton kasvatista tuli turvallisen energian lähettiläs - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 23.1.2014

Soweton kasvatista tuli turvallisen energian lähettiläs

Thabo Tsobane opastaa köyhiä uusiutuvan energian käytössä. Suomi tukee työtä kahdella sentillä jokaista suomalaista kohti.

Eteläafrikkalaisen Thabo Tsobanen, 39, elämä muuttui täysin helmikuussa 2013. Aiemmin bisnesmaailmassa työskennellyt mies palkattiin Kapkaupungissa jalansijaa luovan EnerGcaren projektipäälliköksi.

Thabo Tsobane. Turvallinen ja energiatehokas hiilihella lämmittää Tsobanen konttitoimistoa Kapkaupungin kylmänkosteassa talvessa. Kuva: Mari Pasula
Turvallinen ja tehokas hiilihella lämmittää konttitoimistoa Kapkaupungin kylmänkosteassa talvessa. Kuva: Mari Pasula

Mukavat toimisto-olot vaihtuvat EnerGcaren kolisevaan konttiin Philippin townshipissa.Tsobanen konttitoimistossa säilytetään uusiutuvan energian tuotteita, joita EnerGcaren valitsemat ja kouluttamat pienyrittäjät myyvät eteenpäin yhteisöissään.

Tuotevalikoimaan kuuluu muun muassa energiatehokas hiilihella sekä auringonvalolla ladattavia lamppuja ja kännykkälatureita.

Niillä pyritään torjumaan energiaköyhyyttä. Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan yli 12 prosenttia eteläafrikkalaisista eli vuonna 2011 ilman sähköä.

Koulutus myyntilukuja
tärkeämpää

Elämä ilman sähköä on Tsobanelle lapsuudesta tuttu. Hän on kotoisin maailmaan kuuluisimmasta townshipista, Sowetosta. Silti työ on opettanut hänelle paljon uutta elämästä townshipeissa.

”Aiemmin ajattelin, että ihmisten kuuluu itse nousta köyhyydestä ottamalla vastuu elämästään. Nyt oltuani tekemisissä köyhimmistäkin köyhimpien kanssa, ymmärrän, että monet tarvitsevat apua päästäkseen eteenpäin”, hän kertoo.

Tsobane kertoo, että aloittaessaan projektipäällikkönä hän osasi nimetä vain muutaman uusiutuvan energian tuotteen. Nyt hän ylistää uusiutuvaa energiaa ja uskoo sen ratkovan isoja ongelmia townshipeissa.

Tässä vaiheessa hän pitää suuria myyntilukuja tärkeämpänä ihmisten kouluttamista uusiutuvasta energiasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

”Paitsi että energiatehokas hiilihella ja aurinkovalolla ladattavat lamput säästävät ihmisiltä paljon rahaa, ne myös säästävät ihmishenkiä”, hän vakuuttaa.

Tuotemyyjät yhteisöistä

Epävirallisilla asunalueilla käytetään usein parafiini- eli mineraaliöljyä ruuanlaitossa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Etelä-Afrikassa 40 000–60 000 lasta sairastuu vuosittain parafiinin polttamisesta johtuvaan myrkytykseen ja 80 000–100 000 ihmistä menettää kotinsa kaatuneista parafiinihelloista alkunsa saaneissa tulipaloissa.

Heti uuden uransa alussa Tsobane meni esittelemään turvallisia helloja Du Nooniin, epävirallisen asutuksen alueelle. Alkuvuodesta 2013 riistäytynyt tulipalo oli hävittänyt siellä 800 ihmisen kodit.

”Ihmiset olivat vihaisia. He eivät halunneet kuulla hiilihelloista. Sen sijaan he halusivat sähkön koteihinsa. Yhteisön johtaja kuitenkin pyysi ihmisiä jäämään kuuntelemaan minua. Kiitos hänen he jäivät”, Tsobane kertoo.

Nyt yhteisön ihmiset ovat EnerGcaren tärkeimpiä asiakkaita.

Tuote-esittely Du Noonissa oli Tsobanelle hyvä oppitunti yhteisön merkityksestä.  Hän ymmärsi, että on tärkeää kouluttaa tuotemyyjiksi yhteisön aktiivisia jäseniä ja solmia kontakteja yhteisöjen johtajiin. 

”Yhteisöllisyys on tänä päivänä myös itselleni tärkeää. Ennen tätä työtä se ei ollut", hän sanoo.

Mari Pasula

Artikkeli on ensimmäinen sarjassa, joka kertoo kehitysyhteistyön tuloksista paikallisten ihmisten näkökulmasta ja mitä se suomalaisille maksaa.

Sinun kehitysyhteistyösi

Ympäristö- ja energiakumppanuusohjelma EEP rahoittaa EnerGcaren hanketta 85 000 eurolla. Jokaista suomalaista kohti se tekee 2 senttiä.

Yritys itse rahoittaa sitä 55 000 eurolla.

Kolmessa maanosassa toimivan EEP-ohjelman rahoitus vuosille 2010–2017 on noin 60 miljoonaa euroa. Ohjelmaa rahoittavat Suomen lisäksi Itävalta ja Iso-Britannia.

Eteläisen ja Itä-Afrikan alueella EEP tukee noin sataa yksittäistä hanketta, joiden kokonaisrahoitus on 17,3 miljoonaa euroa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi