Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Ulkomailla elävissä etiopialaisissa kehityksen avain? - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 17.1.2014

Ulkomailla elävissä etiopialaisissa kehityksen avain?

Etiopia-uutiskoosteessa myös malliperheistä, kansainvälisten adoptioiden lopettamisaikeista ja yrittäjyydestä.

IrinNews: Etiopia haluaa siirtolaisten resurssit

Maailmanpankin mukaan kotimaansa ulkopuolella elävät afrikkalaiset säästävät vuosittain 53 miljardia dollaria, josta suurin osa sijoitetaan ulkomaille. Jos kymmenes afrikkalaissiirtolaisista sijoittaisi 1 000 dollaria alkuperäiseen kotimaahansa, Afrikkaan tulisi vuosittain kolme miljardia, jonka voisi sijoittaa kehitystä tukemaan.

Kuitenkin harvat Afrikan hallitukset ovat ottaneet siirtolaiset onnistuneesti mukaan köyhyyden ehkäisyyn ja kehitykseen. Etiopia on yksi niistä maista, jotka ovat edistyneet siirtolaisten aktivoinnissa.

The Guardian: Malliperheet edistävät terveyttä

Etiopiaa suitsutetaan perhesuunnittelun menestykseksi. Maa pitää äitien ja lasten terveyttä tärkeänä ja ehkäisyn käyttö on lähes kaksinkertaistunut vuosien 2005 ja 2011 välillä.

Hallituksen mukaan syynä on syrjäisten maaseutualueiden kehittäminen ja malliperheet. Vapaaehtoiset malliperheet näyttävät esimerkkiä terveyskäyttäytymisessä. Sellaiseksi pääsee, jos perhe noudattaa tarpeeksi montaa terveyttä edistävää käytäntöä.

Näitä ovat muun muassa lasten rokottaminen, moskiittoverkkojen käyttö, vessat ja perhesuunnittelu. Perheet saavat todistukset, heitä juhlitaan seremoniassa ja heidän edellytetään tukevan viittä muuta kotitaloutta muutoksessa.

Etiopia on Afrikan toiseksi väkirikkain valtio, jonka väestö asuu pääasiassa maaseudulla.

Africa Review: Keinokastelu vaurastuttaa, mutta millä hinnalla? 

Aiemmin kuivuudesta kärsinyt Hurutan Doren kaupunki Oromian alueella on nykyään tuottava maanviljelysalue. Vilja-avun varassa elävät paimentolaiset muuttuivat menestyneiksi maanviljelijöiksi, sillä viisi vuotta sitten Awash-joen kulkureitti muutettiin kulkemaan kaupungin läpi.

Keinokastelu tuo kolme satoa vuodessa ja on vaurastuttanut monet alueen asukkaat.

Joidenkin kansalaisjärjestöjen ja tutkijoiden mukaan maanviljely ja kemikaalien käyttö kuitenkin tuhoaa ympäristöä ja paimentolaisuudesta maanviljelyyn siirtyminen heikentää yhteisöjen kykyä selvitä ilmastonmuutoksen vaikutuksista, sillä se tuhoaa niiden perinteiset selviytymiskeinot.

Paimentolaisuuden lopettamisen sijaan perinteistä elämänmuotoa tulisi ylläpitää ja helpottaa esimerkiksi liikuteltavien terveysasemien ja koulutuksen avulla.

AllAfrica: Kansainväliset adoptiot halutaan lopettaa

Kansanedustajat ja naisten, lasten ja nuorten asioista vastaava ministeriö kehottaa kaikkia asianosaisia yhteistyöhön, jotta kansainväliset adoptiot Etiopiasta saataisiin loppumaan. Heidän mielestään olisi tärkeää huolehtia orpolapsista paikallisesti esimerkiksi perustamalla ja tukemalla kansalaisjärjestöjä tai yhteisöjä, joihin lapset kuuluvat.

Lapsia tulisi myös suojella kaikenlaiselta hyväksikäytöltä. Vuosittain yli 9 000 etiopialaislasta adoptoidaan ulkomaille.

BBC: Etiopia haluaa lisää yrittäjiä

Etiopian valtio tarjoaa koulutusta ja tukea yrittäjiksi haluaville yrittäjyyden kehitysohjelmansa kautta.

YK:n osin rahoittaman ohjelman toivotaan synnyttävän uusia yrittäjiä ja kiihdyttävän taloudellista kasvua.

Ohjelma on osallistujille maksuton ja se on tarkoitus laajentaa koko maahan. Tähän saakka se on tarjonnut koulutusta ja neuvoja tuhannelle ihmiselle. Tavoitteena on tarjota 200 000 etiopialaiselle, erityisesti nuorille ja naisille, yrittäjäkoulutusta ensi vuoden loppuun mennessä.

Etiopiassa yrittäjillä riittää haasteita. Tarvittavan alkupääoman kerääminen on vaikeaa, yrityksen rekisteröinti vaivalloista ja huonot tietoliikenneyhteydet vaikeuttavat toimintaa.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 17.1.2014


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi