Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Selviä säikähdyksellä matkalla - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Julkaisut: Kehitys-Utveckling / Artikkelit

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 16.1.2014

Selviä säikähdyksellä matkalla

Mitä teet, jos hotellissa räjähtää tai auto hajoaa aavikolla? Turvallisuuspäällikkö Ilkka Alanko neuvoo kehitysmaihin matkaavia.

Jokaisen, joka matkustaa hauraisiin ja konfliktiherkkiin valtioihin, pitää varautua riskitilanteisiin, sanoo Kirkon Ulkomaanavun turvallisuuspäällikkö Ilkka Alanko.

Ilkka Alanko. Kuva: Liisa Takala
Ilkka Alanko täydessä matkavarustuksessa. Kuva: Liisa Takala

Avustustyöntekijät ja matkailijat joutuvat väkivallan kohteiksi yhä useammin.

Muutos alkoi Afganistanin ja Irakin sodista 2000-luvun alussa, jolloin iskut YK:ta vastaan yleistyivät, Alanko selittää.

Hän on 45-vuotias ja toiminut Euroopan unionin ja YK:n kriisinhallintatehtävissä esimerkiksi Etiopiassa ja Eritreassa, Liberiassa, Afganistanissa ja Palestiinassa.

Nyt hän antaa vinkkejä siitä, miten omasta turvallisuudestaan voi huolehtia. 

Varustus viikoksi

Ajattele tarkoin, mitä ja miten pakkaat. Voit joutua selviytymään käsimatkatavaroilla jopa viikon, jos ruumaan jätetty matkalaukkusi katoaa.

Pakkaa käsimatkatavaroihin passi ja muut asiakirjat, rahat, tarvittava lääkitys kahdeksi viikoksi, kaksi alusvaatekertaa, vaihtohousut, adapteri, jatkojohto, nippusiteitä, ilmastointiteippiä, wc-paperirulla muovipussissa, silmä- ja/tai aurinkolasit, äly- ja varapuhelin (johon käy kehitysmaissa yleinen iso sim-kortti), laturit ja muu elektroniikka, kuten tietokone ja kamera.

Alanko ottaa myös pelikortit ja taskulampun sormiparistoilla, joita voi ostaa kehitysmaista.

Lisäksi hän pakkaa käsimatkatavaroihinsa kompassin, kopiot asiakirjoista, tulitikkurasian muovikotelossa ja taiteltavan kuksan. Virvoitusjuomapulloista ja -tölkeistä ei kannata juoda, sillä hiiret ja torakat juoksentelevat putiikeissa ja levittävät yleisesti tauteja.

Korjaa ja rakenna itse

Hajosiko auto, kengät tai reppu kesken matkan? Lähes kaiken voi korjata väliaikaisesti, jos mukana on ilmastointiteippiä, veitsi ja nippusiteitä.

Alanko kertoo esimerkin Keski-Afrikan tasavallasta. Autosta alkoi valua öljyä, ja selvisi, että kardaaniakselin suojakumi oli hajonnut. Alanko otti varvastossunsa ja kiinnitti ne akselin ympärille nippusiteillä, ja seurue jatkoi matkaansa korjaamolle.

Korjauspakkauksella voi myös rakentaa uusia tarvikkeita.

Matkailijan tarvikkeita. Kuva: Liisa Takala
Nippusiteet, taitettava kuksa, tulentekovälineet ja ilmastointiteippi voivat pelastaa pulasta. Kuva: Liisa Takala

Moskiittoverkon kiinnityslenkin voi tehdä nippusiteestä tai verkon voi kiinnittää seinään ilmastointiteipillä. Matkalaukun vetoketjulliset lokerot kannattaa sulkea nippusiteillä, jolloin ne saa auki rikkomatta laukkua.

Jos lokeroissa ei ole vetoketjuja, käytä lukittavaa matkalaukkuvyötä.

Nippusiteen voi avata kätevästi ilman veistä näin: laita puutikku tai kynä nippusiteen lenkkiin ja kierrä, kunnes muovinen side katkeaa.

Korttia ammeessa

Valitse hotellihuoneesi 2.–5. kerroksesta. Ensimmäisen kerroksen huoneisiin on helppo murtautua, ja ylemmistä kerroksista ei selviä hyppäämällä, jos tulipalo yllättää.

Katso, että hotellihuoneesi on tyhjä. Tarkista ovien lukot ja selvitä pelastustiet.

Pakkaa työ- ja pakoreppu valmiiksi. Sieltä pitää löytyä tarvikkeet 12 tunniksi: vähintään kolme litraa juomavettä, pikkusyötävää, vaihtovaatteet, wc-paperirulla muovipussissa, tarvittavat lääkkeet, ilmastointiteippi, nippusiteet, veitsi, pelikortit ja ensiapulaukku.

Jätä reppu yöksi oven viereen ja laita repun päälle vaatteet. Taskulamppu ja puhelin on syytä pitää tyynyn vieressä. Varmista huoneen lukitus ovikiilalla, jos ovi aukeaa huoneeseen päin.

Älä poistu huoneesta, jos hotellista kuuluu epätavallisia ääniä, kuten räjähdys tai ammuntaa. Ota reppu ja puhelin ja lukitse itsesi kylpyhuoneeseen. Kylpyamme on turvallisin paikka suojautua ammuskelulta. Ilmoita matkakumppaneillesi, missä olet.

Pelaa vaikka pasianssia pelikorteilla, jotta ajatukset pysyvät muualla.

Älä avaa ovea vieraille koputtelijoille. Odota vähintään kymmenen minuuttia. Voit selvittää tapahtumia esimerkiksi soittamalla hotellin vastaanottoon tai Suomen suurlähetystöön.  

Älä puutu kolareihin

Liikkuminen jalan ja autolla on vaarallisinta kehitysmaissa. Autot ja tiet ovat huonokuntoisia, liikenne järjestäytymätöntä ja kuljettajien taidot välttäviä.

Paikalliset ihmiset ylittävät kadun yleensä tasaisella vauhdilla, jolloin autoilijat ja pyöräilijät voivat ennakoida heidän liikkeensä. Joten: Seuraa hetki liikennettä, ja ylitä katu määrätietoisesti ja tasaista vauhtia. Jos pysähtelet arvaamattomasti, muut voivat törmätä sinuun.

Jos liikut autolla ja näet kolarin, jatka kiireesti matkaasi. Kielitaidottomana joudut nopeasti hankaluuksiin. Paikalliset ihmiset voivat esimerkiksi väittää poliisille, että aiheutit onnettomuuden. Jos ryntäät antamaan tekohengitystä, joku voi luulla, että suutelet uhria.

Jos taas olet syyllinen kolariin, pysäytä auto.

Vain yksi, yleensä paikallinen kuljettaja, nousee autosta. Auto jää käyntiin, ja matkustajat lukitsevat ovet ja ikkunat. Jos paikalliset ihmiset piirittävät auton ja käyttäytyvät vihamielisesti, kannattaa joko odottaa poliisia tai siirtyä kuljettajan paikalle ja ajaa hitaasti eteenpäin.

Auton ikkunaan voi kirjoittaa lapun ”going to police”. Ajakaa suoraan poliisiasemalle.

Lopuksi Alanko muistuttaa eleiden merkityksestä. Jos tilanne on jännittynyt, ole rauhallinen ja pidä kätesi selvästi näkyvillä. Säilytä etäisyys paikallisiin ihmisiin kulttuurierojen vuoksi. Ole aina kunnioittava ja arvostava. Jos tilanne sallii, hymyile.

Muista, että iloisuus on paras käyntikorttisi.

Päivi Ängeslevä

Ulkoministeriön muistilista matkustajille

  • Maakohtaiset matkustustiedotteet: ulkoministeriön matkustustiedotteista saat tietoa kohteen turvallisuustilanteesta sekä poliittisesta ja kulttuurisista olosuhteista.
  • Matkavakuutus: ilmaisia ”konsulikyytejä” ei olemassa.
  • Matkustusilmoitus ministeriölle: sinuun saadaan helpoiten yhteyttä kriisin tai hätätilanteen aikana, jos jätät yhteystietosi.

Lisätietoja ulkoministeriön matkustuspalveluista: Palvelut: Matkalla

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 16.1.2014


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi