Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kenia haluaa tehostaa kehitysyhteistyötä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 20.12.2013

Kenia haluaa tehostaa kehitysyhteistyötä

Kenia-uutiskoosteessa myös medialakeja, somea, perinteisiä ruokakasveja ja slummien asukkaita. 

Capital FM: Kehityshankkeiden koordinaatiota parannetaan

Teollistumisen ja yrittäjyyden edistämisestä vastaava ministeriö on ryhtynyt neuvotteluihin tärkeimpien ulkomaisten kehityskumppaneidensa kanssa parantaakseen niiden rahoittamien hankkeiden yhteistyötä.

Pyrkimyksenä on vähentää kehitysohjelmien päällekkäisyyttä ja resurssien tuhlausta.

Käytännössä ministeriö aikoo käydä läpi ulkomaisten rahoittajien sekä käynnissä olevat että jäädytetyt kehitysprojektit ja selvittää, minkälaisia uusia projekteja tarvitaan.  

Välittömästi ministeriö haluaa elvyttää muun muassa tekstiilituotantoa, ruoanjalostusta sekä pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa. Kehityskumppaneilta Kenia toivoo muun muassa teknistä apua näillä alueilla.

News 24: Uusi laki rajoittaa Kenian mediaa

Kenia on hyväksynyt median toimintavapautta rajoittavat lakimuutokset. Niiden mukaan mediaa alkaa valvoa erityinen elin ja uusi laki mahdollistaa jopa yli 230 000 dollarin sakot mediayrityksille.

Kenian toimittajia ja kirjeenvaihtajia edustavan liiton mukaan uusi laki on synkkä takaisku maassa saavutetulle ilmaisun- ja lehdistönvapaudelle. Myös Kenian ihmisoikeuskomissio ja oppositio sekä kansainväliset ihmisoikeustoimijat ovat huolissaan laista ja pitävät sitä uhkana demokratialle.

Toisaalta parlamentti hylkäsi niin ikään huolta herättäneen, kansalaisjärjestöjen valvontaa lisäävän lakiehdotuksen, joka olisi rajoittanut niiden mahdollisuuksia ottaa vastaan rahoitusta ulkomailta.

The Guardian: Sosiaalinen media muuttanut poliittista osallistumista

Internetin ja sosiaalisen median käytön yleistyminen Keniassa on näkynyt niin kevään vaalien kommentoinnissa kuin keskiluokan protestoinnissa lainsäätäjien palkankorotuksia vastaan.

Sosiaalinen media oli tärkeässä roolissa myös Westgate-tragediassa. Niin terroristit kuin heidän uhrinsa tviittasivat ajatuksiaan, mutta suurin sosiaalisen median voima nähtiin sen kyvyssä yhdistää kenialaiset ja levittää solidaarisuutta.

Myöhemmin sosiaalisessa mediassa alkoi keskustelu turvallisuusjoukkojen roolista ja kysymyksistä, joihin hallitus ja valtamedia eivät olleet vastanneet.

Sosiaalinen media on muuttanut 50-vuotista itsenäisyyttään juhlivassa Keniassa pysyvästi tavan, jolla poliitikot ovat tekemisissä kansalaisten kanssa ja jolla kansalaisyhteiskunta saa ihmiset liikkeelle.

The Daily Nation: Panostusta perinteisiin ruokakasveihin

Afrikkalaisten ruokakasvien viljelyyn keskittyvä yhteenliittymä perustaa perinteisiin ruokakasveihin panostavan keskuksen. Tavoitteena on kehittää perinteisistä kasveista, kuten hirssistä, durrasta ja kassavasta, mahdollisimman ravintopitoinen tuote, jolla voitaisiin merkittävästi vähentää nälkää ja aliravitsemusta.

Yleensä perinteiset afrikkalaiset kasvit eivät kiinnosta tutkijoita, koska niillä ei ole kaupallista arvoa, vaan niitä kasvatetaan lähinnä omiksi tarpeiksi.

Hankkeessa koulutetaan 250 viljelijää ja teknikkoa viiden vuoden aikana ja kehitetään pienviljelijöiden käyttöön paranneltuja lajikkeita, jotka ovat paitsi ravintopitoisia, kestävät myös paremmin ilmastonmuutosta, tuholaisia ja kasvitauteja.

The Business Daily: Elämä slummeissa entistä tukalampaa

Maailman terveysjärjestön mukaan Nairobin slummeissa, kuten Matharessa ja Kiberassa, elävät lapset kuolevat kaksi ja puoli kertaa todennäköisemmin alle viisivuotiaina kuin muualla kaupungissa asuvat.

Concern Worldwiden kaupunkiasumisen ja sosiaalisen suojelun ohjelmassa työskentelevä Bessie Nikhozin mukaan slummeissa riittää ongelmia: huono infrastruktuuri, ylikansoitus, puutteellinen viemäröinti ja hygienia, aliravitsemus, tartuntataudit ja riittämätön terveydenhuolto.

Järjestön mukaan tilanne on pahentunut entisestään. Viljelymahdollisuuksien puuttuessa slummien asukkaat ovat riippuvaisia ostetusta ruoasta, ja ruoan hinnan nopea nousu onkin suistanut monet äärimmäiseen köyhyyteen, jossa heillä ei ole varaa ruokaan, terveydenhoitoon, vuokraan eikä lasten koulumaksuihin.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 20.12.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi