Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kosovos romer vill ha rättigheter - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Bildberättelser, 11.12.2013

Kosovos romer vill ha rättigheter

I Kosovo har problemen mellan serber och albaner tagit all uppmärksamhet. Nu försöker minoriteterna i landet äntligen få ta del av de rättigheter och den utveckling som det självständiga Kosovos nya konstitution och minoritetsstrategi utlovar.

Det största problemet som romerna stöter på är fortsättningsvis rasismen. Mångdubbla fördomar ställer till med svårigheter, likaså Kosovos regerings svaga vilja att förbättra minoriteternas ställning.

Kosovo har Europas högsta arbetslöshetssiffror, 43 procent. Bland ungdomarna är arbetslösheten över 70 procent och i de romska minoriteternas områden nästan 100 procent.

Före kriget gynnade serberna romer eftersom de inte ville anställa albaner. Då hade största delen av Kosovos romfamiljer arbete och bostad. Men i och med kriget förlorade så gott som allihop sitt arbete. Tiotusentals flydde våldsamheterna som pågått i flera år.

Majoriteterna av Kosovos RAE-minoriteter (romer, ashkalier och egypter) lever i yttersta fattigdom. Den låga utbildningsnivån tillsammans med trånga och eländiga boendeförhållanden försvårar de romska barnens skolgång, vilket förvärrar fattigdomsspiralen ytterligare.

Organisationen Voice of RAE som grundades av kosovoromer år 2009 stödjer utbildningen av barn och ungdomar, finansierar minoritetsfamiljers sysselsättning och förbättrar boendeomständigheter, särskilt i romska byar på landsbygden.

Bilder och text: Kukka Ranta 

Isak Skender
Hjälp till byarna
Läckande hem
Ny bostad
Zigenarmercedes
Färre sjukdomar
Avfallsproblem
Rasism i skolan
Lärarna instrueras
Studiepeng

 

 

 

© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi