Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Namibiassa jätteet muuttuvat rahaksi ja työpaikoiksi - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 12.12.2013

Namibiassa jätteet muuttuvat rahaksi ja työpaikoiksi

Namibian kierrätysbisnes kehittyy ja luo työpaikkoja, mutta suuret rahat valuvat karkuun kotimaisen jatkojalostuksen puuttuessa.

Keskipäivän aurinko on sulattaa kengät jalkaan. Silti käsiparit huhkivat, repivät raskaita metallitankoja ja viskaavat ne kontin perille.

Pääasiassa asialla ovat miehet. Shiwaovanhu Werner on Namibian pääkaupungin Windhoekin pohjoisella teollisuusalueella toimivan Salvage Scrapin ainoa naistyöntekijä. Hän on ollut työssä romuttamolla puolitoista vuotta.

”Moni nainen ei kestä työn raskautta, mutta minä tiedän, miten se pitää tehdä. Minäkin etsin jotakin kevyempää, sillä palkka voisi olla parempi, vaikka sillä tulenkin toimeen.”

Namibia, jätehuolto. Kuva: Juho PaavolaShiwaovanhu Werner työskenteli ennen Salvage Scrapin romuttamoa kotiapulaisena. Nykyisin hän ansaitsee 2 000 Namibian dollaria kuussa ennen veroja. ”Palkka voisi olla parempikin, mutta kyllä sillä nyt toimeen tulee.” Kuva: Juho Paavola

Salvage Scrap vastaanottaa erilaisia metalleja, koneita ja kylmälaitteita.

”Tämä on kannattava bisnes, kun sen osaa tehdä oikein. Ainoa ongelmamme on varastettu tavara, mutta sille emme oikein voi mitään, vaikka ongelman tiedostammekin”, johtaja Mario Cartons sanoo.

Kun työntekijät ovat eritelleet metallit, ne myydään konteissa pääasaiassa Etelä-Afrikkaan ja Intiaan.

”Namibiassa ei valitettavasti vielä ole kierrätysmateriaalin jatkojalostusteollisuutta”, windhoekilaisen jätehuoltoyhtiö Rent-A-Drumin perustaja ja johtaja Gys Louw sanoo.

Suomalaiskeksintö säästää rahaa

Nykyinen markkinajohtaja Rent-A-Drum perustettiin Namibian itsenäisyyden kynnyksellä vuonna 1989. Silloin windhoekilaiset vielä viskasivat jätteensä kotinsa edustalle.

Yhtiö aloitti vuokraamalla asiakkaille yhden talouden roskapönttöjä. Sittemmin mukaan tulivat suuret metalliset avoroska-astiat.

Viime vuonna toimiva yhtiö löysi ”kultasuonen”. Se alkoi valmistaa ja myydä Nokialla kaatopaikkajätteelle kehitettyjä Molok-astioita Namibiassa. Ne ovat Louw'n mukaan kehittäneet jätehuoltoa paljon.

”Koska astia on kaivettu maan alle, maa pitää jätteen kylmänä ja uusimmat roskat ovat aina päälimmäisenä. Se vähentää hajuhaittoja.”

Namibia, jätehuolto. Kuva: Juho Paavola Rent-A-Drumin perustaja Gys Louw näkee kierrätysteolisuudelle tilausta myös naapurimaissa. ”Kasvua on odotettavissa. Ihmiset haluavat kierrättää yhä enemmän, sillä ympäristötietoisuus kasvaa Afrikassa koko ajan.” Kuva: Juho Paavola

Suomalaiskeksintö on osoittautunut bisnekselle edulliseksi myös jätteen keräyksessä.

”Vanhojen metalliastoiden tyhjennys vie kaksi tuntia, kun kuskin pitää ottaa se kyytiin, ajaa kaatopaikalle ja takaisin. Molokissa aikaa menee kaksi minuuttia, sillä sen voi tyhjentää nostimella suoraan jäteauton lavalle.”

Louw'n mukaan tämä tuo yhtiölle noin kolmasosan säästön avoastioihin verrattuna.

”Olemme vielä jälkijunassa”

Louw kehuu Windhoekia Afrikan siisteimmäksi kaupungiksi.

”Mutta erityisesti epävirallisilla asuinalueilla roskat ovat edelleen miten sattuvat, ja tätä meidän pitää kehittää.”

Windhoekissa ihmiset voivat ostaa jätehuoltonsa joko Rent-A-Drumilta tai kunnalta. Louw pitää Namibian suurimpana ongelmana sitä, ettei maassa ole kierrätykseen pakottavaa lakia. Siksi kaatopaikat kasvavat edelleen turhaan.

”Kaatopaikkakielto tulee tännekin, mutta näissä asioissa olemme valitettavasti esimerkiksi Eurooppaa noin 15 vuotta jäljessä.”

Sillä välin Rent-A-Drum ratkoo jäteongelmaa omalla hinnoittelupoltiikallaan. Ihmiset erittelevät kierrätysjätteet värikoodattuihin muovipusseihin, joiden sisältö eritellään

”Keräämme eritellyt, kierrätysjätteet asiakkailtamme ilmaiseksi ja saamme itse niiden myynnistä rahaa. Mitä paremmin ihmiset siis kierrättävät, sitä edullisempaa se heille on.”

Samalla kaatopaikkojen rasitus kevenee.

Turha reissu kolmesti päivässä

Rent-A-Drum työllistää Namibiassa noin 350 henkeä. Se on avaamassa Finnfundin lainan avulla uusia lajittelukeskuksia Walvis Bayhyn, Okahandjaan ja Swakopmundiin.

Ehkä seuraavaksi voisi alkaa kehitellä kierrätysjätteistä valmiita tuotteita. Nykyisellään Rent-A-Drumin rekat ajavat noin 1 400 kilometrin Etelä-Afrikan Johannesburgiin kolmasti päivässä. Yhteensä rekat kuljettavat kuukaudessa etelänaapuriin noin 2 000 tonnia kierrätysmateriaalia, josta voitaisiin jalostaa uusiotuotteita myös Namibiassa.

”Olemme kuin kuljetusyhtiö, joka kuluttaa aikaa, bensaa, renkaita ja autoja”, Louw sanoo.

Juho Paavola, teksti ja kuvat

Kirjoittaja on kehityskysymyksiin perehtynyt kuvajournalisti.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 10.12.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi