Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Det är möjligt att undvika mutor - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 9.12.2013

Det är möjligt att undvika mutor

Kenyanska Nancy Wamwea betalar mutor bara om hon är absolut tvungen.

Nancy Wamwea. Foto: Hanna Koivisto.”Visst skulle livet vara mycket lättare utan korruption”, säger Nancy Wamwea från Kenya. För att korruptionen ska utrotas krävs det enligt henne åtgärder både av medborgarna och av myndigheterna. Foto: Hanna Koivisto

”Jag tror att jag bara har gett mutor en enda gång. Det hände för några år sedan när jag skyndade mig hem med min bil. Polisen stannade mig när jag svängde på fel ställe. Jag medgav att jag gjort fel, bad om ursäkt och gav polisen 50 shilling”, (cirka 50 cent) berättar Nancy Wamwea som bor i Nairobi.

Wamwea arbetar med att utbilda kenyaner i medborgerliga rättigheter, och hon säger att korruptionen blomstrar i Kenya, särskilt i trafiken. Enligt henne beror det främst på att systemet inte fungerar.

”Systemet är sådant att man inte kan betala böter officiellt på plats. Ibland tar polisen av en körkortet eller bilnycklarna för mycket små förseelser. Då måste man överväga om man hellre vill tillbringa hela nästa dag och kanske också följande på polisstationen eller i domstolen och förklara, eller betala en liten summa och slippa allt besväret”, förklarar hon.

På lagens rätta sida

I Transparency Internationals jämförelse placerade sig Kenya bland världens 40 mest korrumperade länder.

Men Wamwea säger att man faktiskt har lyckats utrota korruptionen inom flera sektorer. Till exempel kan man numera anhålla om pass utan att bli utsatt för väntan och utpressning; myndigheterna har ordnade och fungerande förfaranden för det idag.

”När systemen fungerar minskar korruptionen”, tror Wamwea.

Själv försöker hon undvika besvärliga situationer genom att hålla sig på lagens rätta sida.

”Polisen ber om mutor av bägge parter, både av brottslingar och av deras offer. Jag försöker hålla mig på den rätta sidan av lagen, och jag känner till mina rättigheter”, säger hon.

Sin negativa inställning till mutor har Wamwea också gjort klar för sina tre tonåriga barn.

”De är i den åldern att de ännu inte råkar i situationer där de måste avgöra om de ska ge mutor eller inte, men min åsikt om saken känner de nog till!” skrattar hon.

Av sina egna föräldrar minns hon inte att hon skulle ha hört något om korruption. ”På den tiden talade man inte om saken. Dessutom bodde vi på landsbygden och korruption är mera ett urbant problem.”

Mutsugna poliser ställde till med besvär

Senast Wamwea råkade ut för en besvärlig situation var ifjol. Hon blev då offer för ett brott.

”En ung man greps för att ha brutit sig in i mitt hus och stulit saker av mig. Medan jag höll på att göra polisanmälan kom en annan polis in i rummet där vi befann oss. Han hade ingenting med saken att göra men ville att jag skulle betala hans och hans chefs lunch. Jag vägrade”, berättar Wamwea.

Den dagen blev polisen utan mutor, men familjen Wamwea fick inte heller sin anmälan gjord.

”När jag försökte på nytt följande dag fick jag vänta länge och poliserna fortsatte sina trakasserier. ’Vi har gjort så mycket för dig redan att du nog borde betala vår lunch,’ sade de. De bad mig också ta tillbaka polisanmälan och göra upp med tjuven utanför domstolen.”

Men Nancy Wamwea stod på sig och tjuven ställdes inför rätta. Han fick fem års fängelse.

”När jag senare ringde till samma polisstation bad de fortfarande om lunchpengar. Jag gick aldrig dit mer”, grimaserar hon.

Hanna Koivisto

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 9.12.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi