Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Turistit ja sijoittajat huolestuivat Mosambikin levottomuuksista - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 5.12.2013

Turistit ja sijoittajat huolestuivat Mosambikin levottomuuksista

Mosambik-uutiskoosteessa myös tonnikalanpyyntiä, paikallisvaaleja, keinokastelujärjestelmiä, öljyä ja lapsikauppaa.

Africa Review & SABC: Levottomuudet uhkaavat turismia ja yrityksiä

Konfliktit uhkaavat karkottaa sekä ulkomaisia sijoittajia että turisteja Mosambikista. Viime viikkoina maan armeijan ja Renamo-kapinallisten välillä lisääntyneet yhteenotot ovat pahimpia sitten sisällissodan päättymisen vuonna 1992. Ne ovat heijastuneet myös turisteihin ja maassa asuviin ulkomaisiin kohdistuvina hyökkäyksinä.

Turistit ovat siirtäneet matkavarauksiaan ja jotkut yritykset ovat joutuneet harkitsemaan toimintansa lopettamista.

Maassa vierailee vuosittain yli kaksi miljoonaa turistia ja viime vuonna turismista saatiin kuusi prosenttia maan tuloista. Myös ulkomaiset sijoittajat ovat elintärkeitä maalle, jonka väestöstä yli puolet elää alle dollarilla päivässä.

AllAfrica: Tonnikalanpyynti halutaan mosambikilaisille

Mosambikin hallitus aikoo neuvotella uusiksi kalastussopimuksensa EU:n kanssa. Kalastuksesta vastaavan ministerin Vitor Borgesin mukaan hallitus haluaa varmistaa, että tonnikalanpyynnistä saisi Mosambikin talousalueella vastata tulevaisuudessa pääasiassa maan omat alukset.

Mosambikin tonnikalayhtiö Ematum aikoo hankkia lisää kalastusaluksia, sillä nykyisistä 130:stä Mosambikin vesillä kalastavasta tonnikala-aluksesta vain yksi purjehtii Mosambikin lipun alla. Voimassa oleva sopimus EU:n kanssa raukeaa ensi vuonna.

Africa Review & News24: Rauhalliset paikallisvaalit Frelimolle, MDM vahvistui

Mosambikin paikallisvaalit menivät rauhallisesti huolimatta viimeaikaisesta poliittisesta väkivallasta. Äänestysprosentti jäi alhaiseksi, kuten maan paikallisvaaleissa yleensä. Oppositiopuolue Renamo boikotoi vaaleja ja vaati vaalilakien tarkistamista.

Poliittisen analyytikon Egidio Vazin mukaan hallitsevan puolueen Frelimon ja Renamon kyvyttömyys ratkaista erimielisyyksiään vaikuttaa kansalaisten haluttomuuteen äänestää paikallisvaaleissa. Hänen mukaansa kaikkien toiveena on se, ettei maa luisu takaisin sisällissotaan. 

Alustavan ääntenlaskennan mukaan sisällissodan päättymisestä saakka vallassa ollut Frelimo näyttää voittavan, ja maan kolmanneksi suurin puolue MDM (Mozambique Democratic Movement) vahvistaa asemaansa.

AIM: Keinokastelujärjestelmiä kehitettävä maataloustuotannon lisäämiseksi

Mosambikissa kulutetusta vedestä 70 prosenttia käytetään maanviljelyyn. Vedenkäytön tehostaminen on sen vuoksi maatalousministeriön mukaan ensiarvoisen tärkeää niin talouskasvulle, kestävyydelle kuin köyhyyden vähentämiselle. 

Ministeriön mukaan Mosambikissa on 36 miljoonaa hehtaaria viljelykelpoista maata, josta kolmea miljoonaa hehtaaria voitaisiin keinokastella. Nykyisellään vain viittä miljoonaa hehtaaria hyödynnetään maatalouteen ja siitä 120 000 hehtaaria keinokastellaan.

Viime vuosien aikana keinokastelujärjestelmiä on rakennettu tai uudistettu yli 35 000 hehtaarin alueella ja vedenkäytön tehostaminen ja maatalouden tuotannon lisääminen vaatii sitä jatkossakin.

Reuters: Raakaöljyn tuotanto alkaa Mosambikissa

Eteläafrikkalainen Sasol aloittaa ensimmäisenä raakaöljyn kaupallisen öljyntuotannon ja -myynnin Mosambikin Inhassorosta löytyneeltä öljyesiintymältä. Sasolin mukaan toistaiseksi löytynyt esiintymä on pieni, mutta tuottoisa. Taannoiset kaasu- ja hiiliesiintymät ovat tuoneet jo miljardien dollareiden arvoiset investoinnit Mosambikiin.

Sasol suunnittelee sijoittavansa 2,4 miljardia erilaisiin projekteihin Mosambikissa vuoteen 2018 mennessä, jolloin maan on määrä aloittaa nesteytetyn maakaasun vienti.

Yhtiö aikoo laajentaa Mosambikin kaasuntuotantoa ja käyttää sieltä saatavaa kaasua muun muassa energian tuotantoon ja lannoitteiden valmistamiseen sekä etsiä maasta uusia esiintymiä.

BBC: Lapsikauppa Etelä-Afrikkaan huolestuttaa

Mosambikilaiset lähettävät usein lapsiaan sukuloimaan Etelä-Afrikkaan koulujen loma-aikoina. Monet heistä päätyvät kuitenkin rikollisten käsiin ja joutuvat prostituoiduiksi, pakkotyöhön tai laittomasti adoptoiduiksi. Äskettäin poliisi pelasti 27 pikkulasta, joita oltiin kuljettamassa rajan yli.

Poliisin puhemiehen Emidio Mabundan mukaan poliisi on vakuuttunut siitä, että kyseessä on lapsikauppa. Osa lapsista on palautettu vanhemmilleen, osa on sosiaaliviranomaisten huostassa.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 5.12.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi