Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Namibia saa vihdoin omia lääkäreitä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 29.11.2013

Namibia saa vihdoin omia lääkäreitä

Kolme vuotta sitten lääkärikoulutuksen aloittanut Namibia tarvitsee vielä tuhansia lääkäreitä lisää, jotta myös riittävän moni köyhä saisi kunnollista hoitoa.

Riippuvuus on vain harvoin myönteinen asia. Sen tietää myös lääkäri Jacob Sheehama, Namibian yliopiston (UNAM) lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani.

”Olimme pitkään täysin riippuvaisia ulkomaista. Meidän oli lähetettävä nuoremme opiskelemaan lääketiedettä ulkomaille, tai sitten meidän oli otettava lääkäreitä muista maista, kuten Kuubasta, Zimbabwesta, Sambiasta ja Nigeriasta”, Sheehama sanoo.

Lääkäri Jacob Sheehama, Namibian yliopiston (UNAM) lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani. Kuva: Juho PaavolaTärkeä kysymys lääkärikoulutuksessa on se, miten valmistuneet lääkärit saadaan myös pysymään Namibiassa. ”Kun nuoret lääkärit saavat haastatvia projekteja ja kunnolliset resurrsit, he kiinnittyvät yhteisöönsä ja haluavat auttaa sitä”, lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani Jacob Sheehama sanoo. Kuva: Juho Paavola

Mikrobiologiaan erikoistunut Sheemama suoritti itse opintonsa aikoinaan Venäjän Kazanissa. Kuitenkin esimerkiksi vielä viime kesänä Kuubasta tuotiin hallitusten välisellä sopimuksella 45 lääkäriä Namibiaan.

Vuonna 2010 tilanne alkoi muuttua, kun UNAM perusti lääketieteellisen tiedekunnan pääkaupunkiin Windhoekiin. Vuotta myöhemmin se muutti vastavalmistuneisiin tiloihin, jotka ovat aikansa huippua.

”Vain oma lääkärikoulutus on pitkän aikavälin ratkaisu terveydenhuollon ongelmiimme”, Sheehama tiivistää.

”Haluamme riveihimme parhaat”

Vuodesta 2010 lähtien lääketieteellisessä tiedekunnassa on aloittanut yhteensä 380 lääkäriopiskelijaa. Tällä hetkellä Namibiassa on noin yksi lääkäri 3 000 potilasta kohti, kun esimerkiksi Suomessa yksi lääkäri hoitaa noin 300 potilasta.

”Järkevä välitavoite olisi yksi lääkäri tuhatta potilasta kohden.”

Sheehama sanoo suoraan, että tiedekunta haluaa riveihinsä parhaat oppilaat. Hakuvaiheessa maa on jaettu osiin, joista jokaisella on tietty kiintiö paikkoja. Näin eritasoisissa kouluissa opiskelleet kilpailevat vain toisiaan vastaan.

”Se, joka on huonossa koulussa luokkansa paras, nousee nopeasti aivan uudelle tasolle, kun hän pääsee opiskelemaan hyvään kouluun.”

Koulutus lääketieteellisessä tiedekunnassa on kallista. Se maksaa noin 50 000 Namibian dollaria (4 000 euroa) vuodessa.

”Hallitus jakaa kuitenkin apurahoja, ja noin 80–90 prosenttia opiskelijoista saa sellaisen.”

Namibian yliopiston (UNAM) lääketieteellinen tiedekunta. Kuva: Juho PaavolaVuonna 2011 valmistunut Namibian yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan moderni kampus sijaitsee kaupungin keskussairaalan kupeessa. Opiskelijat suorittavat käytännön kurssejaan siellä, sekä toisessa yleisessä, eli Katuturan sairaalassa. Kuva: Juho Paavola

Tällä hetkellä UNAM tarjoaa yleislääketieteen tutkinnon, mutta sillä on erikoistumisohjelma yhteistyössä eteläafrikkalaisten Stellenboschin ja Cape Townin yliopistojen kanssa.

Paikallinen lääkäri tuntee tarpeet

Sheehama pitää oman lääkärikoulutuksen yhtenä etuna sitä, että paikallinen lääkäri tietää oman alueensa erityispiirteet.

”Menepä maaseudulle ja näet, kuinka kuiva maa Namibia on. Jos istut luennolla Moskovan talvessa, et voi ymmärtää, miten vähän ravintoa siellä on.”

Hän toteaa monen terveysongelman olevan usean tekijän summa. Reilun kahden miljoonan ihmisen Namibian hiv-tilanne on hieman parantunut (nyt noin 13 prosenttia väestöstä kantaa hi-virusta), mutta sitä vastoin lepra- ja tuberkuloositapaukset ovat alkaneet lisääntyä.

”Samalla meillä on paljon traumapotilaita, koska tiet ovat huonoja ja niillä ajetaan miten sattuu.”

Maaseutu taas on puolikuivaa aluetta. Siellä moni terveysongelma juontaa juurensa puutteellisesta ravinnosta.

”Opetus keskittyy aina paikallisiin terveysongelmiin. Näin opiskelijat pääsevät jo heti alussa kiinni tulevan työnsä keskeisiin kysymyksiin.”

Lääkärien on vaadittava parempaa

Namibiassa tuloerot ovat maailman suurimmat. Varakas väki nauttii tasokkaista yksityisklinikoista, joista julkiseen terveydenhuoltoon tukeutuvat köyhät eivät osaa edes haaveilla.

Koulutuksessa jakolinjoja ei kuitenkaan näy.

”Yksityisklinikoiden lääkärit auttavat paljon ja antavat koulutusta, mikä on hyvin tärkeää.”

Moni opettaja on ulkomaalainen, ja Suomesta yhteistyössä on mukana Oulun yliopisto. Paitsi lääketiedettä, Sheehama toivoo opiskelijoiden oppivan heiltä myös oikeaa asennetta.

”Emme ole vielä oppineet ottamaan kunnolla vastuuta, sillä apartheidin aikana opimme vain odottamaan ohjeita.”

Sen on muututtava. Rikkoutunut sairaalasänky tai leikkaussalin vuotava hana eivät korjaannu itsestään.

”Lääkärien on itse opittava vaatimaan tasoa. Muuten sairaaloiden puutteet eivät korjaannu koskaan.”

Juho Paavola

Kirjoittaja on kehityskysymyksiin perehtynyt kuvajournalisti.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 29.11.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi