Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Vaalitarkkailua kehitysmaassa: Karnevaalit ja mustetta kookospähkinässä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 28.11.2013

Vaalitarkkailua kehitysmaassa: Karnevaalit ja mustetta kookospähkinässä

Marianne Kuusipalo kävi tarkkailemassa presidentinvaaleja Madagaskarissa, jossa jotkut äänestysalueet ovat niin syrjäisiä, että sinne ei pääse autolla ja vaaliaineisto kannetaan pään päällä kolmen päivämatkan päähän.

Jännittää. Olen lukenut lennon aikana koko 200-sivuisen Euroopan unionin vaalitarkkailuoppaan. Mitä jos jokin menee silti pieleen? Ehkä ensikertalaisena saan ilkeän työparin, tai ehkä munaan itseni ja sen myötä koko Suomen maineen?

Olen näköjään enemmän huolissani siitä, mitä muut ajattelevat minusta, kuin vaalien onnistumisesta tai mahdollisista väkivaltaisuuksista.

Madagaskarin vaalit. Kuva: Marianne Kuusipalo"Fidio 3" eli "Äänestä kolmosta" kehottaa Hery Rajaonarimampianinan juliste. Riemukkaat vaalikarnevaalit keräsivät väkeä kaduille tanssimaan Antalahan kaupungissa Madagaskarin pohjoisrannikolla. Kuva: Marianne Kuusipalo

Näitä vaaleja on Madagaskarilla odotettu. Neljä vuotta jatkuneesta poliittisesta kriisistä on tarkoitus päästä vihdoin ulos.

Presidenttiehdokkaita on 33, joista kaksi naisia. Nykyinen ja entinen presidentti eivät saa osallistua, näin on kansainvälinen yhteisö päättänyt – muuten rahoitusta ei ole luvassa.

Kaikki kuitenkin tietävät, ketkä kaksi ehdokasta ovat presidenttien suosikkeja.

EU:n kattavan koulutuksen ja työtovereiden tapaamisen jälkeen pääkaupungissa Antananarivossa huolet vaihtuvat innostukseen päästä kenttätyöhön. Pienlentokone kuljettaa pohjoisten rannikkoalueiden vaalitarkkailijat riisipeltojen ja vuorten peittämän saarivaltion ylitse.

Vaikka vatsa heittää ilmakuoppien kohdalla kuperkeikkaa, kaksi tuntia tutisevalla lennolla on todennäköisesti silti mukavampaa kuin kaksi päivää heittelehtivän nelivedon kyydissä, jollaisella useimmat kollegani siirtyvät vastuualueilleen.

Puskassa vaalitulokset kuljetetaan jalan

Antalahan kaupungin vaalitoimitsijat ripustavat äänestyskoppien kankaita puoli kuusi aamulla ennen äänestyspaikkojen aukeamista, ja ilmassa väreilee innostus. Kymmeniä kansalaisia odottelee jo jakarandapuiden varjossa äänestyskortti kädessään.

Madagaskarilla, kuten usein kehitysmaissa, tuplaääniä kontrolloidaan siten, että äänestäjä kastaa sormensa lähtemättömään musteeseen. Ambodikakazon pienessä, meren rannalla sijaitsevassa koulussa mustepullon paikalla kököttää kookospähkinän puolikas.

Madagaskarin vaalit. Kuva: Emil SzabolcsEU:n suomalainen vaalitarkkailija (kirjoittaja) neuvottelee tulkki Anouschka Paulan kanssa ennen piirikunnanjohtajan tapaamista. Vaikka toinen Madagaskarin virallisista kielistä on ranska, moni madagaskarilainen puhuu silti paremmin malagassia. Kuva: Emil Szabolcs

Vaalitoimitsijoiden oli pitänyt käyttää luovuuttaan, sillä vaalimateriaaleja ei ollut saapunut tarpeeksi joka kylään. Muste on kyllä aitoa.

Vastuualueemme kaupungin tulosten laskenta ja skannaaminen saadaan päätökseen seuraavaan iltaan mennessä vaalilautakuntien ja -viranomaisten työskenneltyä kaksi vuorokautta tauotta.

Haasteellisia ovat alueet, jotka ovat niin syrjässä, ettei niihin pääse autolla.

Vaaliasiakirjat kannetaan pään päällä kolmenkin päivämatkan päähän, josta ne haetaan moottoripyörällä tai YK:n helikopterilla.

Ensimmäisen kierroksen tulokset julkistetaan kaksi viikkoa vaalipäivän jälkeen. Joulukuussa palaamme Antalahaan tarkkailemaan presidentinvaalien toista kierrosta, jossa kilpailevat entisen ja nykyisen presidentin suosikit.

Marianne Kuusipalo.

Kirjoittaja toimii Mosambikissa kehitysyhteistyötehtävissä ja vapaana toimittajana.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi