Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Afghanska geofysiker studerar berggrundsforskning i Finland - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 28.11.2013

Afghanska geofysiker studerar berggrundsforskning i Finland

Tack vare ett gemensamt projekt mellan Finlands och Afghanistans geologiska forskningsinstitut kom åtta afghanska geofysiker till Finland mitt i höstrusket. Syftet med projektet är att utveckla gruvindustrin i Afghanistan.

Finska och afghanska geologer i terrängen. Foto: Kira KauppiFinska och afghanska geologer i terrängen. Foto: Kira Kauppi

I Egentliga Tavastlands skogar, närmare bestämt i Jockis och Tammela, är en grupp entusiastiska män strängt upptagna. Ledaren för Afghanistans geologiska forskningsinstituts grupp heter Abdul Wakil Salehzada och han följer noga med när hans finska kollegor visar hur man använder apparaturen för malmletning.

Salehzada har arbetat 38 år i branschen och tack vare det här projektet får han nu för första gången se hur saker och ting görs när man har tillgång till modern teknik.

”I Afghanistan har vi inte motsvarande teknik att tillgå. Ifjol skaffades utrustning som mäter jordskorpans täthet samt magnetiska och elektriska egenskaper till vårt forskningsinstitut. Nu lär vi oss använda dem. Det finns stor mineral- och råvarupotential i Afghanistan, men vi behöver samarbete med andra länder för att ta oss vidare”, berättar han.

Projektets chef Heikki Vanhala är specialforskare vid Finlands geologiska forskningsinstitut, och han säger att det viktigaste med studierna som ingår i projektet är att lära sig uppfatta helheten.

”De lär sig att välja rätt metoder för olika berggrunder och tolka resultat tillförlitligt. Att leta malm är inget som går snabbt. Meningen är att afghanerna tar över hela ansvaret för sin forskning och sin utrustning under vårt sista samarbetsår.”

Gruvindustrin räddaren?

De rika naturresurser som döljer sig i Afghanistans bergstrakter intresserar många. Men investerare som är intresserade av business håller sig borta på grund av den dåliga säkerhetssituationen.

Abdul Wakil Salehzada leder Afghanistans geologiska forskningsinstituts geofysikgrupp. Foto: Kira KauppiAbdul Wakil Salehzada leder Afghanistans geologiska forskningsinstituts geofysikgrupp. Foto: Kira Kauppi

Afghanerna själva har inte just kunnat utnyttja sitt lands rikedomar. Bristen på kunnande och finansiering har gjort att gruvindustrin trampar i barnskor.

Bara några gruvor som ägs av kineser är i funktion.  

Men man hoppas ändå att just gruvindustrin är det som ska lyfta ekonomin på fötter efter att kriget är ur världen.

Det finns också de som är rädda att Afghanistan ska bli centrum för en ny konflikt om grannländer och stormakter börjar slåss om landets rikedomar medan naturresurserna i världen minskar.

”Vi vill inte tänka på den möjligheten, utan snabbt få branschen igång och få den att utvecklas. Vi kommer att agera där det går eftersom det inte är tryggt överallt. Det är svårt att få finansiärer, men vi kan få stöd av armén och staten om det finns möjligheter att börja med gruvdrift i något otryggt område”, förklarar Salehzada.

Ny grundlag under beredning

Det afghanska parlamentet håller som bäst på att behandla en ny gruvlag. Salehzada hoppas att den blir bra och medger beredskap till effektivitet. Man hoppas också att lagen ska få korruptionen och tvisterna om markägande i samband med gruvindustrin att minska.

”Nu samlar man kunskap och gör upp regler i Afghanistan. Att säkerhetstrupperna lämnar landet och en ny president väljs nästa år kan påverka saker och ting, men det återstår att se. Den afghanska gruvlagen utarbetas i varje fall enligt internationellt mönster. Den kommer att omfatta grundvattenfrågor och sträva efter hållbar mineralutvinning”, berättar Heikki Vanhala.

Budgeten för Finlands och Afghanistans fem år långa projekt går på tre miljoner euro och det är Finlands utrikesministerium som står för finanserna.

Enligt Vanhala har erfarenheterna varit väldigt positiva.

”Afghanernas motivation är synnerligen hög. Vi är övertygade om att utbildningen lyckas fint och är till nytta. Vi hoppas att samarbetet fortsätter också efter projektet. Om Afghanistans ekonomi tar sig på fötter tack vare gruvindustrin har det stor betydelse för hela världen”, sammanfattar han.

Kira Kauppi

Skribenten är frilansjournalist.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 28.11.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi