Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Etelä-Sudan alkaa hyötyä öljytuloistaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 22.11.2013

Etelä-Sudan alkaa hyötyä öljytuloistaan

Uutiskoosteessa myös vähentyneestä humanitaarisen avun tarpeesta, uuden valtion haasteista, aseiden vastaisesta kampanjasta, Abyien alueen kansanäänestyksestä ja maan sisäisistä pakolaisista. 

Voice of America: Öljyrahat palvelujen, maaseudun ja koulutuksen kehittämiseen

Presidentti Salva Kiirin mukaan Etelä-Sudan pystynee lopettamaan lähes kaksi vuotta kestäneet säästötoimet öljytulojensa avulla. Huhtikuussa uudestaan käynnistynyt öljyntuotanto on tuonut maahan yli 780 miljoonaa dollaria.

Kiista öljynsiirtomaksuista Sudanin kanssa pakotti Etelä-Sudanin pysäyttämään vuoden 2012 alussa öljyntuotannon, joka on maan pääasiallinen tulonlähde. Sen seurauksena maa jäädytti kaikki suunnitellut infrastruktuuriprojektit. Uudessa budjetissaan hallitus aikoo kuitenkin panostaa sosiaalisten palveluiden parantamiseen, maatalouteen ja erityisesti maaseudun elintasoon sekä koulutukseen ja terveyssektoriin. 

Irin News: Humanitaarisen avun tarve laskenut hieman

YK:n mukaan 4,6 miljoonaa kaikkiaan 12 miljoonasta eteläsudanilaisesta on tänä vuonna humanitaarisen avun tarpeessa. Ensi vuonna määrän arvellaan laskevan 4,4 miljoonaan, sillä pakolaisia ja paluumuuttajia Sudanista on vähemmän.

YK:n humanitaarisen avun yhteisvetoomuksessa esitetään 1,1 miljardin dollarin summaa kaikkein huonoimmassa tilanteessa olevien 3,1 miljoonan ihmisen kiireelliseen terveydenhuoltoon, sanitaatioon ja ruoka-apuun. Humanitaarisen avun lisäksi yhteisvetoomuksen varoilla vahvistetaan yhteisöjä ja kykyä tuottaa peruspalveluita. 

Allafrica: Rauha ja turvallisuus avainkysymyksiä

YK:n pääsihteerin erityisedustajan Hilde F. Johnsonin mukaan Etelä-Sudanilla on edessään vaikea tie, ja se tarvitsee vahvaa tukea kansainväliseltä yhteisöltä. Erityisiä haasteita ovat hänen mukaansa hallituksen vallan laajentaminen, yhteisöjen väliset vakavat konfliktit ja turvallisuusjoukkojen tekemät ihmisoikeusloukkaukset ja rikokset, jotka kohdistuvat niin kansalaisiin kuin YK:n työntekijöihinkin.

Johnsonin mukaan YK:n rauhanturvaoperaation UNMISSin tulee keskittyä rauhan lujittamiseen sekä demokratian kehittämiseen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Tavoitteisiin pääseminen vaatii kuitenkin turvallisuussektorin uudistuksen. Etelä-Sudanissa on ongelmista huolimatta tapahtunut edistystä, esimerkiksi vastuullisuus ihmisoikeusrikkomusten selvittämiseksi on lisääntynyt.

Sudan Tribune: Aseita vastaan teatterin keinoin

Etelä-Sudanin hallitus on aloittanut yhteistyössä YK:n kehitysohjelman kanssa aseiden vaarallisuutta käsittelevän kampanjan, jota rahoittavat EU, Japani ja Iso-Britannia. Se edistää aseetonta yhteiskuntaa teatterin keinoin syrjäisillä, konfliktiherkillä alueilla. Aiemmin tänä vuonna siviilejä on kehotettu olemaan hankkimatta aseita ja luovuttamaan jo olemassa olevat aseensa poliisille interaktiivisten radio-ohjelmien kautta.

BBC: Abyein asukkaat haluavat kuulua Etelä-Sudaniin

Kiistanalaisen Abyein alueen lähes kaikki asukkaat ovat äänestäneet Etelä-Sudaniin liittymisen puolesta epävirallisessa kansanäänestyksessä. Alueen valtaväestö on kulttuurisesti ja etnisesti samanlainen kuin Etelä-Sudanin. Se tuki Etelä-Sudanin kapinallisia vuosikymmeniä jatkuneessa sisällissodassa, jossa kuoli 1,5 miljoonaa ihmistä. Sudanin kanssa yhdistymistä toivova alueen arabiankielinen nomadiyhteisö boikotoi äänestystä.

Sekä Sudan että Etelä-Sudan vaativat välissään sijaitsevaa Abyeita itselleen. Vuoden 2005 rauhansopimuksessa alueelle luvattiin kansanäänestys siitä, kumpaan valtioon se tulisi kulumaan. Sudan ja Etelä-Sudan eivät ole kuitenkaan päässeet sopimukseen äänioikeutetuista, eikä virallista äänestystä ole voitu pitää.

Sudan Tribune: Maan sisäisiä pakolaisia suojeltava

YK:n maan sisäisistä pakolaisista vastaavan erityisraportoijan Chaloka Beyanin mukaan Etelä-Sudanissa olevien maan sisäisten pakolaisten ja paluumuuttajien suojelemiseksi tarvitaan lisää humanitaarisia toimia ja rauhanrakennusta. Suurin osa maan sisäisistä pakolaisista on Jonglein osavaltiossa, mutta ilmiö koskettaa koko maata.  

Vuoden alussa YK arvioi, että tämän vuoden aikana jopa 200 000 eteläsudanilaista joutuu lähtemään kotoaan aseellisten selkkausten, yhteisöjen välisten konfliktien ja luonnonkatastrofien vuoksi. Beyan muistuttaa, että monet pakolaisista ovat joutuneet siirtymään useampaan kertaan.

Koonnut:  Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 22.11.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi