Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Röstningsrekord i Nepal - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 21.11.2013

Röstningsrekord i Nepal

”Vi hoppas på utveckling”, sade Sujeet Newa och Safina Shyoula som kommit för att rösta klockan sex på morgonen.

Miljoner nepaleser röstade i tisdags fram en ny grundlagsstiftande författning, sju år efter att ett fredsavtal gjorde slut på det långvariga inbördeskriget. Väljarna var väldigt aktiva och röstningsprocenten steg enligt preliminära uppskattningar till rekordhöga 70 procent.  

Sujeet Newa och Safina Shyoula; Nepal, demokrati. Foto: Eekku Aromaa Sujeet Newa och Safina Shyoula hoppas på en bättre framtid. Foto: Eekku Aromaa

Sujeet Newa och Safina Shyoula som röstade bland de allra första på Lalitpuris historiska torg Patani, var entusiastiska över valet. De var på plats så fort vallokalen öppnade klockan sex på morgonen. ”Situationen i Nepal är svår, och landet är fattigt. Vi hoppas på utveckling”, sammanfattade de.

Röstar som sin familj

Sony Bajracharya är 22 år gammal och studerar. Hon röstade för första gången i det här valet. Vid tidpunkten för det senaste valet var hon bara sexton år och följde med sin mamma till vallokalen.

”Det kändes nervöst att välja kandidat. Hemma med min familj har vi diskuterat mycket politik, och jag röstade så som resten av min familj röstar. Jag är inte så hemskt intresserad av politik. Jag väntar mig att Nepal ska utvecklas i rätt riktning efter valet”, berättar hon.

Ajashalal Shrestha; Nepal, demokrati. Foto: Eekku AromaaAjashalal Shrestha har röstat i tio val och hyser inga stora hopp. Foto: Eekku Aromaa

Tio val har ordnats i Nepal, och Ajashalal Shrestha från Kathmandu har röstat i dem alla. Idag är han 87 år och han valde sin kandidat efter att ha träffat denna under en valkampanj. ”Men jag är nog pessimist när det gäller valet och partierna. Jag vet inte vad som kommer att följa, och jag väntar mig ingenting gott av politiken”, konstaterar han.

Valet förlöpte lugnare än väntat

I de föregående valen har de politiska ungdoms- och studentrörelserna fungerat som de största partiernas våldsmaskinerier, men inför detta val förband sig deras ledare till våldsfrihet.

Demo rf, de finländska partiernas internationella demokratisamarbete, har länge arbetat för att främja demokratin i Nepal. Innan valen utbildade man 150 ungdoms- och studentpolitiker i att förebygga våld, och man samlade över tusen ungdomspolitiker för att motarbeta våld under veckorna före valet.

Sony Bajracharya är 22 år och studerar. I år röstade hon för första gången. Nepal, demokrati. Foto: Eekku AromaaSony Bajracharya är 22 år och studerar. I år röstade hon för första gången. Foto. Eekku Aromaa

I Kathmandudalen förlöpte valdagen ganska lugnt, och ingen av de väljare vi intervjuade var rädd för att gå och rösta.

”Det kändes tryggt att rösta. Jag såg inga störande moment, men nog några nyheter om explosioner”, berättar Sony Bajracharya.

Under valdagen var det inte tillåtet att köra motorfordon utan specialtillstånd så gatorna var stillsammare än vanligt, och folk flockades runt vallokalerna.

Man trodde att den föregående grundlagsförsamlingens dåliga resultat skulle dämpa röstningsivern, men det bildades köer till vallokalerna. Vid ettiden hade 60-70 procent av de registrerade röstberättigade i huvudstaden redan röstat.

Bergstrakterna problematiska

Alla röstberättigade kunde inte använda sig av sin rösträtt. Folk som har flyttat till Kathmandu från andra orter var tvungna att registrera sig och rösta i sina ursprungliga hemorter. I det bergiga Nepal är det svårt att ta sig fram och migrationen är livlig.

Den föregående grundlagsstiftande församlingen, som valdes år 2008, måste upplösas ifjol eftersom den inte hade uppnått något resultat. Därefter har en tillfällig tjänstemannaregering regerat i landet. Som premiärminister fungerar högsta domstolens president, Khil Raj Regmi.

Regmi är en mycket omtvistad person i Nepals politik. Hans avgång som premiärminister hör till de viktigaste kraven som ställs av den grupp som utträtt ur det valbojkottande maoistpartiet, för att de ska delta i valet.   

Text: Eekku Aromaa och Reko Ravela

Skribenterna följer med Nepals val i huvudstaden Kathmandu.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 21.11.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi