Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Nepalilaiset äänestivät vilkkaasti - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 20.11.2013

Nepalilaiset äänestivät vilkkaasti

"Me toivomme kehitystä", kiteyttivät aamukuudelta äänestämään tulleet Sujeet Newa ja Safina Shyoula.

Miljoonat nepalilaiset äänestivät tiistaina perustuslakia säätävän kokouksen vaaleissa seitsemän vuotta sen jälkeen, kun rauhansopimus päätti pitkän sisällissodan.

Alustavan arvion mukaan 70 prosenttia rekisteröityneistä äänestäjistä käytti äänioikeuttaan. Se on Nepalin vaalihistorian korkein äänestysprosentti. 

Sujeet Newa ja Safina Shyoula; Nepal, demokratia . Kuva: Eekku Aromaa Sujeet Newa ja Safina Shyoula toivovat parempaa tulevaisuutta. Kuva: Eekku Aromaa

 Ensimmäisinä Lalitpurin historiallisella Patanin aukiolla äänestäneet Sujeet Newa ja Safina Shyoula ovat innoissaan vaaleista. He tulivat äänestämään heti vaalipaikan auettua aamukuudelta.

"Tilanne Nepalissa on vaikea, ja maa on köyhä. Me toivomme kehitystä", he sanovat.

Perheen linjoilla äänestyksessä

22-vuotias opiskelija Sony Bajracharya äänesti näissä vaaleissa ensimmäistä kertaa. Edellisten vaalien aikaan hän oli 16-vuotias, ja kävi vain äitinsä mukana vaalipaikalla.

"Ehdokkaan valinta tuntui hermostuttavalta. Olemme kotona keskustelleet perheen kanssa paljon politiikasta, ja minä äänestin samoin kuin koko perheeni äänestää. En ole kovin kiinnostunut politiikasta. Odotan vaalien jälkeen, että Nepal kehittyy hyvään suuntaan", hän kertoo.

Ajashalal Shrestha; Nepal, demokratia. Kuva: Eekku AromaaKymmenet vaalit nähnyt Ajashalal Shrestha ei ole toiveikas. Kuva: Eekku Aromaa

Nepalissa on järjestetty yhteensä kymmenet vaalit, ja katmandulainen Ajashalal Shrestha on äänestänyt niissä kaikissa.

Nyt 87-vuotias Shrestha päätti äänestää ehdokasta, jonka hän oli tavannut kampanjoimassa ja joka oli vaikuttanut hyvältä.

"Olen kyllä pessimistinen vaalien ja puolueiden suhteen. En tiedä, mitä tästä seuraa, enkä osaa odottaa politiikalta mitään hyvää", hän tuumaa.

Äänestys sujui ennakoitua rauhallisemmin

Aiemmissa vaaleissa poliittiset nuoriso- ja opiskelijaliikkeet ovat olleet suurimpien puolueiden väkivaltakoneistoja. Näissä vaaleissa niiden johtajat sitoutuivat väkivallattomuuteen.

Suomalainen puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö Demo ry on tehnyt pitkään työtä Nepalin demokratian kehittämisessä. Ennen vaaleja se on kouluttanut 150 nuoriso- ja opiskelijapoliitikkoa vaaliväkivallan ehkäisijöiksi ja koonnut yli tuhat nuorisopoliitikkoa yhteen vastustamaan väkivaltaa vaaleja edeltäneinä viikkoina.

22-vuotias opiskelija Sony Bajracharya äänesti ensimmäistä kertaa. Nepal, demokratia. Kuva: Eekku Aromaa22-vuotias opiskelija Sony Bajracharya äänesti ensimmäistä kertaa. Kuva: Eekku Aromaa

Katmandun laaksossa vaalipäivä sujui melko rauhallisesti, eikä kukaan haastattelemistamme äänestäjistä pelännyt tulla äänestämään.

"Tuntui turvalliselta äänestää. En ole nähnyt mitään häiriöitä, vaikka joitain uutisia räjähteistä olenkin kuullut”, Sony Bajracharya kertoo.

Vaalipäivänä moottoriajoneuvoilla liikkuminen oli sallittua vain erikoisluvalla, joten kadut olivat tavanomaista hiljaisemmat, ja ihmisiä parveili vaalipaikkojen ympärillä.

Vaikka ennakkoon arveltiin, että edellisen perustuslakikokouksen tuloksettomuus lannistaa vaali-intoa, vaalipaikoilla jonotettiin. Yhden aikaan useilla pääkaupungin vaalipaikoilla 60–70 prosenttia rekisteröidyistä äänioikeutetuista oli jo käynyt äänestämässä.

Vuoriston haasteet

Kaikki äänioikeutetut eivät kuitenkaan pystyneet käyttämään äänioikeuttaan. Muualta Kathmanduun muuttaneiden oli rekisteröidyttävä ja äänestettävä alkuperäisellä kotipaikkakunnallaan. Vuoristoisessa Nepalissa matkat ovat hankalia ja muuttoliike vilkasta.

Edellinen, vuonna 2008 valittu perustuslakia säätävä kokous jouduttiin hajottamaan tuloksettomana viime vuonna. Maata on sen jälkeen hallinnut väliaikainen virkamieshallitus, jonka pääministerinä toimii korkeimman oikeuden presidentti Khil Raj Regmi.

Regmi on varsin kiistelty hahmo nepalilaisessa politiikassa ja vaaleja boikotoivan maoistipuolueesta eronneen ryhmittymän keskeisiin vaatimuksiin vaaleihin osallistumiseksi onkin kuulunut Regmin eroaminen pääministerin tehtävistä.

Teksti:
Eekku Aromaa ja Reko Ravela

Kirjoittajat seuraavat Nepalin vaaleja maan pääkaupungissa Katmandussa

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 21.11.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi