Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Preventivmedel populärare i Jemen - Utrikesministeriet: Global.finland: Teman: Nyheter

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 13.11.2013

Preventivmedel populärare i Jemen

En organisation som stöds av Finland erbjuder jemeniter kostnadsfri preventivupplysning och ambulerande kliniker. Det bidrar till att landets befolkningstillväxt minskar i jämn takt.

År 2003 var det bara tretton procent av jemeniterna som använde preventivmedel. På tio år har andelen ökat till 28 procent.

Ashrad Badr är landsdirektör i Jemen för organisationen Marie Stopes International (MSI), som främjar reproduktiv hälsa. Han berättar att de organisationer som verkar i Jemen har skapat ett åsiktsklimat som gjort att jemeniterna nu mera är villiga att använda preventivmedel.

preventivmedel i Jemen, Ashrad Badr. Foto: Anne HeinonenAshrad Badr tror att de förändrade åsikterna om preventivmedel i Jemen kommer att synas i nästa års befolkningsstatistik. Foto: Anne Heinonen

Marie Stopes International arbetar för att det verkligen ska finnas preventivmedel att få i landet. Bland annat arrangerar man ambulerande kliniker för folk som är bosatta i avlägsna trakter, där de erbjuds hälsovård och preventivmedel till nedsatt pris.

Preventivmetoder inget man diskuterar

Badr berättar att preventivmetoder är tabu i Jemen. Man talar inte om sådant vare sig i skolorna eller i hemmen.

År 2012 inrättade MSI en avgiftsfri telefonrådgivning i Jemen, och till den ringer cirka 5000 personer i månaden. De flesta av dem är i åldern 16-24 år. I telefon vågar de unga ställa frågor som är otänkbara offentligt. Bland dem som ringer finns både män och kvinnor.

”Förr var det mannen som ensam beslöt om preventiva åtgärder, men idag tas allt fler beslut tillsammans”, säger Badr.

Befolkningstillväxtens nya siffror

Den snabba befolkningstillväxten förvärrar Jemens problem, liksom bristen på rent vatten. Många förlossningar leder också till flera dödsfall bland kvinnorna.

Som bäst görs en ny befolkningsräkning i Jemen. Resultatet publiceras nästa år.

Badr tror att satsningarna på information om reproduktiv hälsa kommer att synas i de nya siffrorna. Han uppskattar att befolkningstillväxten har sjunkit från 3,2 procent till 2,6 procent på tio år.

Största delen av jemeniterna bor på landsbygden, där stora familjer fortfarande är idealet på grund av den tryggade framtid som barnen för med sig för föräldrarna.

Den ekonomiska situationen och utbildningskampanjerna påverkar också läget på landsbygden.

”Folk börjar tänka att de inte har råd att låta fler än tre barn utbilda sig. Och flickorna lär sig säga nej, när de har mer utbildning.”

Finland stödjer verksamheten i Jemen

Finland stödjer Marie Stopes Internationals verksamhet i Jemen med 827 000 euro från och med november.

Projektet som Finland stödjer får till stånd mera tjänster inom reproduktiv och sexuell hälsovård.

Projektet kommer att komplettera redan existerande tjänster, och koncentrera sig på sådana som det är svårt att få på annat håll, bland annat hormonella preventivmedel.

Anne Heinonen  

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 13.11.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi