Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Somalia behöver mera kompetens - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 12.11.2013

Somalia behöver mera kompetens

På senaste tiden har löften om hjälp strömmat in till Somalia. Somalier bosatta i andra länder kan vara till mycket stor praktisk hjälp, säger finländska och internationella sakkunniga.

Somalia. Foto: UN Photo/Stuart Price  Somalias första officiella parlament på tjugo år svor sin tjänsteed på Mogadishus flygplats i augusti 2012. Foto: UN Photo/ Stuart Price

Utnyttja kvinnor och utlandssomalier, åstadkom mera yrkeskunskap, och stöd regeringen. Det är vad de internationella och finländska sakkunniga, som träffades förra veckan, skulle utfärda som recept åt det internationella samfundet gällande dess färska löften att hjälpa det våldsdrabbade Somalia och hur de ska förverkligas.

”Än så länge går arbetet bara ut på att stabilisera staten. Det är för tidigt att tala om att bygga upp en stat. Vi har tiden emot oss och måste handla snabbt”, sade den norska sakkunniga Jens Mjaugedal vid det Somaliaseminarium som ordnades i Helsingfors förra veckan.

Ifjol fick Somalia för första gången på över tjugo år en officiell regering, och våldet i landet har minskat, även om extremistgruppen al-Shabaab fortfarande är aktiv och nu också har slagit till i Kenya.

Somalia. Foto: European External Action Service / Flickr EU:s utrikesminister Catherine Ashton och Somalias president Hassan Sheikh Mohamud träffades vid en Somaliakonferens i Bryssel i september. På senaste tiden har hjälpen från det internationella samfundet flödat till Somalia. Foto: European External Action Service / Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Det internationella samfundet skönjer en glimt av hopp i utvecklingen, och i år har det arrangerats konferenser på hög nivå bland annat i London och Bryssel om situationen i Somalia, vilket har lett till rejält mera understödslöften till landet.

Brist på yrkeskunskap

Mjaugedal fungerar som Norges specialsändebud för Somalia, och han anser att det internationella samfundet borde rikta sitt stöd mera direkt till Somalias regering, som lider av bristen på yrkeskunnig personal och kompetens.

Norge deltar i den första finansieringsmekanismen som tillämpar detta.

”Effekten är begränsad om Norge bygger ett sjukhus i Mogadishu. Det är inte en investering i politisk stabilitet. Om vi vill att Somalias regering ska axla ansvaret för sitt lands utveckling måste vi investera i deras sakkunskap. Regeringen måste få mera kompetenta medlemmar”, ansåg Mjaugedal.

Enligt honom är till exempel ”bara någon handfull” kompetenta av ekonomiministeriets 400 anställda.

Det är inte bara regeringen som lider av brist på yrkeskunnig arbetskraft, utan hela samhället, eftersom utbildningstjänsterna har rasat samman i likhet med de andra grundläggande tjänsterna till följd av inbördeskriget, och de kompetenta människorna har flytt från landet.

Utvecklingsminister Pekka Haavisto anser att också utbildningssektorn behöver utvecklas.

”Vi besökte en byggplats i Mogadishu där arbetarna var turkiska. Vi fick höra att lärarna i Somalias yrkesskolor inte ens har undervisningsmaterial, så man är tvungen att importera också den mest grundläggande arbetskraften från utlandet”, beskrev han den Somaliaresa som han gjorde i våras.

Fram med Somalias kvinnor

Enligt Haavisto och de övriga sakkunniga på seminariet skulle exilsomalierna kunna förbättra läget i Somalia, det vill säga alla de somalier som bor utanför sitt fosterland. De gör redan nu mycket för sitt hemland.

Somalia. Foto: UN Photo / Stuart Price Penningöverföringarna till Somalia blomstrar tack vare exilsomalierna. Foto: UN Photo / Stuart Price

Ungefär 1,5 miljoner somalier bor utomlands. De stödjer sina familjer och deltar i hjälpverksamhet. En del av dem har återvänt till Somalia för att idka business eller politik.

Kyrkans Utlandshjälps sakkunniga Mahdi Abdile anser att man borde utnyttja exilsomalierna ännu mer just för affärsverksamhet, eftersom det skulle kunna förena somalier från olika regioner och klaner.

Saido Mohamed som är ordförande för Finlands Somalianätverk påpekade vid seminariet att också exilkvinnornas insatser behövs.

”Varför är det bara exilmännen som talar till det internationella samfundet om fredsprocessen? Var är kvinnorna? Alltid när Somalia diskuteras borde det vara kvinnor närvarande också. Andra kan inte representera dem.”

Teija Laakso / maailma.net

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 12.11.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi