Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Somaliyhteisön painostus sai pankin jatkamaan rahalähetyksiä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 8.11.2013

Somaliyhteisön painostus sai pankin jatkamaan rahalähetyksiä

Uutiskoosteessa myös Somalian mielenterveyspalveluista, al-Shabaabin voimistumisesta, merirosvojen lunnasrahoista ja mobiilirahan yleistymisestä.

Irin & BBC: Rahalähetykset Britanniasta Somaliaan jatkuvat toistaiseksi

Britannian somaliyhteisö on aktivoitunut Barclays-pankin aikeista sulkea johtavan rahansiirtoyhtiön Dahabshiilin tili. Yritys sai alustavan voiton asiassa, kun oikeus määräsi Barclaysin jatkamaan yhteistyötä Dahabshiilin kanssa ainakin ensi vuonna pidettävään lopulliseen oikeuskäsittelyyn asti.

Britanniassa asuvat somalit lähettävät Oxfamin mukaan vuodessa noin 100 miljoonaa puntaa (noin 120 miljoonaa euroa) sukulaisilleen Somaliaan pääosin Dahabshiilin kautta, koska maassa ei ole toimivaa pankkijärjestelmää. 

Barclays vetoaa rahanpesuun ja terrorismiin liittyviin turvallisuusongelmiin. Oxfamin mukaan olisi kuitenkin järjetöntä sulkea ainoa säännöstelty kanava, sillä tällöin rahavirrat siirtyisivät näkymättömiin, mikä helpottaisi rikollista toimintaa. 

Africa Review: Joka kolmannella mielenterveysongelmia

Maailman terveysjärjestön mukaan joka kolmas reilusta 10:stä miljoonasta somalista kärsii jonkinlaisista mielenterveyshäiriöistä. Maassa ei ole mielenterveyden hoitojärjestelmää, ja suurin osa 150:stä humanitaarista työtä tekevästä tahosta keskittyy fyysiseen terveyteen. Mielenterveysongelmien hoito on monelle somalille vieras ajatus, ja psyykkiset ongelmat ilmenevät usein päänsärkynä, rintakipuina, nukkumisongelmina tai painajaisina. 

Abdulrahman Ali Awale on perustanut Somaliaan kuusi psykiatrista klinikkaa vuodesta 2005 lähtien saatuaan WHO:lta vain kolme kuukautta kestäneen koulutuksen. Maailman terveysjärjestön ohella hän on yksi pääasiallisista mielenterveyspalveluiden tarjoajista maassa. 

Klinikat ovat hoitaneet tähän mennessä 14 000 potilasta. Somalit pelkäävät hänen mukaansa jatkuvasti henkensä edestä, mikä johtaa vääjäämättä henkisiin ongelmiin. 

The Guardian: Al-Shabaab voimistumassa

Viranomaisten mukaan al-Shabaabin uskotaan olevan voimistumassa ja rekrytoivan aktiivisesti uusia jäseniä. Vuonna 2011 YK arvioi al-Shabaabin vahvuudeksi 5 000 taistelijaa, mutta Afrikan unionin rauhanturvaoperaatiossa AMISOMissa toimivan kenialaisen tiedustelu-upseerin mukaan määrä on lähes kolminkertainen ja luultavasti kasvussa. Hänen mukaansa ryhmä kontrolloi yhä kolmasosaa Somaliasta. 

Maan presidentin Hassan Sheikh Mohamudin mukaan al-Qaida ja al-Shabaab ovat Somaliassa erottamattomat. Viranomaiset pelkäävät, että ryhmä jakautuu edelleen soluiksi, jotka tekevät lisää Nairobin äskettäisen Westgaten tapaisia terrori-iskuja.  

Al-Shabaabin sanotaan kuitenkin kärsivän logistisista ongelmista, ammuspulasta ja sisäisistä valtataisteluista. Tärkeiden satamien menettäminen on ollut ryhmälle taloudellinen takaisku, mutta YK arvelee sen rikollisesta toiminnasta saamaksi vuosituloksi silti 70–100 miljoonaa dollaria. 

Reuters: Lunnailla rahoitetaan ihmis- ja asekauppaa

Maailmanpankin ja YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastaisen toimiston (UNODC) tuoreen raportin mukaan Somalian ja Afrikan Sarven rannikolla toimineet merirosvot ovat saaneet vuodesta 2005 alkaen 339– 413 miljoonaa dollaria lunnasrahoja. He ovat mukana muun muassa ihmiskaupassa, asekaupassa, aseellisten ryhmien rahoittamisessa sekä khatin myynnin kautta tehtävässä rahanpesussa. 

Maailmanpankin Stuart Yikonan mukaan merirosvous paitsi uhkaa turvallisuutta ja vakautta, myös turmelee sekä paikallista että kansainvälistä taloutta. Raportissa arvioidaan merirosvouden aiheuttavan maailmantaloudelle 18 miljardin dollarin vuosittaiset kustannukset.

Fortune: Mobiiliraha helpottaa arkea Somalimaassa

Somalimaasta on tullut Zaad-mobiilipankkijärjestelmän seurauksena kahdessa vuodessa maailman johtavia digitaalisten rahasiirtojen käyttäjäalueita. 

Järjestelmällä on yli 280 000 aktiivista asiakasta, jotka siirtävät rahaa, tekevät ostoksia ja maksavat laskuja kännyköillään. Ensi vuoden loppuun mennessä heitä arvioidaan olevan jo 400 000. Alueen asukkaista 70 prosenttia on lukutaidottomia eikä käytännössä kenelläkään ole pankkitiliä. 

Somalimaassa ei ole virallista pankkijärjestelmää. Zaadin päätavoitteena on tuoda pankkipalvelut kaikkien ulottuville ja myötävaikuttaa yhteiskunnan taloudelliseen hyvinvointiin. 

USAIDin Kathleen McGowanin mukaan mobiiliraha myös lisää läpinäkyvyyttä ja jättää jälkiä, joita seuraamalla voidaan jäljittää laittomia rahasiirtoja.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 8.11.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi