Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kenyas Oscarkandidat tror på den afrikanska filmens uppgång - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 7.11.2013

Kenyas Oscarkandidat tror på den afrikanska filmens uppgång

Afrikaner har börjat uppskatta sin egen kultur istället för att beundra västerländerna, säger regissören David Gitonga.

David Gitonga. Foto: Teija LaaksoI maj besökte David Gitonga Helsinki African Film Festival där hans film Nairobi Half Life visades. Foto: Teija Laakso

Som barn brukade den kenyanska filmregissören David Gitonga se på kung fu-filmer och den tyska TV-deckaren Derrick – mest beroende på att det knappt fanns någon annan tv- eller filmunderhållning.

”Jag undrade alltid var jag skulle kunna se program om mitt eget folk och bekanta miljöer. Vi såg bara Europa, Amerika och kung fu”, minns han. Enligt Gitonga släpar Kenyas och hela Afrikas filmindustri fortfarande efter utvecklingen. I Kenya framställs nog mycket DVD-filmer men man bryr sig inte om kvaliteten.

Gitongas första regiarbete är Nairobi Half Life som hade premiär i somras, och den är ett tecken på att man i Kenya får till stånd annat än dålig DVD också.

Filmen kom till i en workshop som leddes av den tyska regissören Tom Tykwer.  Den har turnerat på internationella filmfestivaler och visats ända i USA, och som andra film i landets historia skickades den att tävla om Oscarstatyetten. Någon officiell nominering fick den ändå inte.

Realismen fascinerar

I Kenyas biografer har filmen setts av 20 000 människor. Enligt Gitonga är det en bra siffra eftersom kenyaner sällan går på bio för att se inhemsk film. Den anses inte vara lika bra som Hollywoodproduktionerna.

Men Nairobi Half Life verkar vara ett undantag. Den handlar om unga Mwasi, som drömmer om att bli skådespelare. Han åker till Nairobi där han lever dubbelliv som skådespelare och medlem i ett kriminellt gäng.

Nairobi Half LifeNairobi Half Life spelades in på ort och ställe i Nairobi. Publiken gillade realismen i den. Det här är Jospeh Wairimu som spelade huvudrollen. Foto: Helsinki African Film festival

Filmen spelades in på gatorna i Nairobi och ger inte alltid en särskilt positiv bild av staden, men Gitonga tror att det just är realismen som gjort att kenyanerna älskar filmen.

”De är vana vid att se dokumentärer och filmer som visar fattigdom, och det irriterar dem för det finns ju mycket annat i Kenya också. Den här filmen återspeglar livet så som de ser det.”

Nairobi Half LifeI filmen Nairobi Half Life spelar Joseph Wairimu (i mitten) en blivande skådespelare, Mwasi, som dragits in i gängbrottslighet. Foto: Nairobi Half Life

Härmar inte västerländerna

Gitonga menar att den afrikanska filmen just nu genomgår en uppgång. Afrikanska filmer får uppmärksamhet utomlands, och på olika håll i Afrika görs det filmer av hög kvalitet.

”Det har alltid funnits intresse för afrikansk film, men vi har haft svårt att producera sådana. Den nya teknologin har förändrat situationen. Man kan till exempel studera editering på YouTube”, förklarar han.

Vad har afrikansk film att ge den globala publiken?

Gitonga vill inte betrakta sin film som bara en afrikansk berättelse, utan som en bra berättelse överhuvudtaget. Men han anser naturligtvis att den afrikanska kulturen förtjänar att uppmärksammas. ”Vi har alltid sett upp mot väst och velat vara som ni. Vi har till och med följt ert mode. Nu har Afrika börjat vända blickarna mot sig själv istället för utåt.”

Det syns enligt honom bland annat på att afrikanskt mode och afrikansk musik blivit populärare.

Många afrikanska filmer görs ändå i samarbete med nordamerikaner eller européer. Gitonga önskar att Afrikas egna ledare också skulle inse film- och nöjesindustrins värde.

”Vi kan inte alla vara läkare eller jurister. Problemet är att regeringens representanter är ekonomer och politiker. De förstår sig inte på kreativa branscher.”

Teija Laakso/maailma.net

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 7.11.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi