Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kenian Oscar-ehdokas uskoo afrikkalaisen elokuvan nousuun - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 5.11.2013

Kenian Oscar-ehdokas uskoo afrikkalaisen elokuvan nousuun

Afrikkalaiset ovat alkaneet arvostaa omaa kulttuuriaan länsimaiden ihannoinnin sijaan, sanoo ohjaaja David Gitonga.

David Gitonga. Kuva: Teija LaaksoDavid Gitonga vieraili toukokuussa Helsinki African Film Festivalilla esittelemässä elokuvaansa Nairobi Half Life. Kuva: Teija Laakso

Kenialainen elokuvaohjaaja David Gitonga katseli lapsena kung fu -elokuvia ja saksalaista Derrick-poliisisarjaa – paljon muuta tv- tai elokuvaviihdettä ei ollut tarjolla.

”Ihmettelin aina, missä näkisin omaa kansaani ja tuttuja paikkoja. Me näimme vain Eurooppaa, Amerikkaa ja kung fua”, hän muistelee.

Kenian ja Afrikan elokuvateollisuus on hänen mukaansa vielä nykyäänkin jäljessä kehityksestä. Esimerkiksi Keniassa tuotetaan paljon dvd-elokuvia, mutta laatuun ei kiinnitetä huomiota.

Gitongan esikoisohjaus, viime kesänä ensi-iltansa saanut Nairobi Half Life, on kuitenkin merkki siitä, että maassa saadaan aikaiseksi muutakin.

Saksalaisen ohjaajan Tom Tykwerin johtamassa työpajassa syntynyt elokuva on kiertänyt kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, sitä on esitetty Yhdysvalloissa asti, ja se lähetettiin toisena elokuvana Kenian historiassa ehdolle Oscar-palkinnon saajaksi. Virallista ehdokkuutta ei tosin herunut.

Realismi ihastuttaa

Nairobi Half Lifen on nähnyt Kenian elokuvateattereissa 20 000 ihmistä. Gitongan mukaan luku on hyvä, sillä kenialaiset eivät juuri katso teattereissa kenialaisia elokuvia, sillä niitä ei pidetä Hollywood-tuotantojen vertaisina.

Nairobi Half Life tuntuu olevan poikkeus. Se kertoo nuoresta Mwasista, joka haaveilee näyttelijän ammatista. Hän matkustaa Nairobiin ja päätyy elämään kaksoiselämää näyttelijänä ja rikollisjengiläisenä.

Nairobi Half LifeNairobi Half Life on kuvattu Nairobissa oikeilla kuvauspaikoilla. Katsojat ovat pitäneet sen realistisuudesta. Kuvassa pääosan esittäjä Joseph Wairimu. Kuva: Helsinki African Film Festival

Nairobin kaduilla kuvattu elokuva ei anna kaupungista kovin myönteistä kuvaa, mutta Gitongan mukaan juuri realistisuus on syy siihen, miksi kenialaiset ovat rakastaneet sitä.

”He ovat tottuneet näkemään köyhyydestä kertovia elokuvia ja dokumentteja, ja ne ärsyttävät heitä, koska Keniassa on paljon muutakin. Tämä elokuva on heijastuma elämästä sellaisena kuin he sen näkevät.”

Ei länsimaiden matkimista

Gitongan mukaan afrikkalainen elokuva elää tällä hetkellä nousukautta. Afrikkalaiset elokuvat saavat huomiota ulkomailla, ja kaikkialla maanosassa tehdään laadukkaita elokuvia.

”Kiinnostusta afrikkalaisiin elokuviin on ollut aina, mutta meillä on ollut ongelmia laadukkaiden elokuvien tuottamisessa. Uusi teknologia on muuttanut tilannetta. Esimerkiksi YouTuben kautta voi opiskella vaikkapa editointia”, Gitonga kuvailee.

Nairobi Half LifeJoseph Wairimu (edessä keskellä) esittää Nairobi Half Life -elokuvassa jengitoimintaan sotkeutunutta näyttelijänalkua Mwasia. Kuva: Helsinki African Film Festival

Onko afrikkalaisella elokuvalla sitten jotain erityistä annettavaa globaalille yleisölle?

Gitonga ei halua nähdä omaa elokuvaansa vain afrikkalaisena tarinana, vaan hyvänä tarinana ylipäätään. Silti Afrikan rikas kulttuuri ansaitsee hänen mielestään tulla huomatuksi.

”Olemme aina katsoneet länttä ylöspäin, olemme aina halunneet olla kuin te. Olemme noudattaneet teidän muotiannekin. Nyt Afrikka on alkanut katsoa itseensä ulospäin katsomisen sijasta.”

Se näkyy Gitongan mukaan esimerkiksi afrikkalaisen muodin ja musiikin suosion nousuna.

Monet Afrikan elokuvat tehdään silti edelleen yhteistyössä eurooppalaisten tai pohjoisamerikkalaisten kanssa.

Gitonga toivookin,että myös Afrikan omat johtajat näkisivät elokuva- ja viihdeteollisuuden arvon.

”Emme me kaikki voi olla lääkäreitä tai asianajajia. Ongelma on, että hallitusten edustajat ovat ekonomisteja ja poliitikkoja. He eivät ymmärrä luovia aloja.”

Teija Laakso / maailma.net

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 5.11.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi