Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

UNFPA: Tyttöjä syyllistetään liikaa teiniraskauksista - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 30.10.2013

UNFPA: Tyttöjä syyllistetään liikaa teiniraskauksista

Yli seitsemän miljoonaa alaikäistä kehitysmaissa synnyttää joka vuosi. YK:n väestörahaston mukaan teiniraskauksien ehkäisyssä on keskitytty liikaa pelkästään tyttöjen syyllistämiseen, sillä kyse on pikemminkin olosuhteista, joihin nämä eivät voi vaikuttaa.

UNFPA, teiniäidit Kuva: UNFPA /  William Ryan16-vuotias Usha Yadab johtaa Nepalissa ryhmää, joka antaa tytöille muun muassa terveystietoa. Kuva: UNFPA / William Ryan

Tšadilainen Clarisse tuli raskaaksi ensimmäisen kerran 14-vuotiaana pian häidensä jälkeen.

”Yritin paeta, mutta jäin kiinni ja löysin itseni kolme kertaa vanhemman aviomiehen kanssa. Avioliiton oli tarkoitus pelastaa minut irstaudelta. Koulunkäyntini oli ohi. Kymmenen kuukautta myöhemmin minulla oli vauva”, hän kertoo YK:n väestörahaston UNFPA:n raportissa.

Clarisse kuuluu UNFPAn tämänvuotisen State of the World Population -raportin mukaan niiden 7,3 miljoonan kehitysmaissa elävän alaikäisen joukkoon, jotka vuosittain saavat lapsen. Keskimäärin lähes yksi viidestä kehitysmaiden tytöstä tulee alle 18-vuotiaana raskaaksi. Yli neljännes teiniäideistä on alle 15-vuotiaita.

Lapsiavioliitot taustalla

Raportin mukaan teiniraskauksissa on usein kyse vaihtoehtojen puutteesta ja olosuhteista, joita hallitsevat valtio, paikallinen yhteisö, ikätoverit ja perhe – ei tyttö itse. Noin 90 prosenttia kehitysmaiden teiniraskauksista tapahtuu avioliitoissa, joihin tytöt eivät useinkaan voi vaikuttaa.

Teiniäitejä yhdistää myös köyhyys, huono koulutus ja maaseudulla eläminen. Esimerkiksi Latinalaisen Amerikan maissa vaikuttavia tekijöitä ovat köyhyys, machokulttuuri, epätasa-arvo, koulutuksen puute ja väkivalta, kertoi UNFPAn varainhankintapäällikkö Heimo Laakkonen raportin julkistustilaisuudessa keskiviikkona.

Seitsemän alueen maan tutkimuksessa havaittiin, että puolella teiniäideistä ei ollut koulutusta, 60 prosenttia eli maaseudulla ja 60 prosenttia köyhyydessä.

UNFPA, teiniäidit. UNFPA/Pedro Sá da BandeiraNyt 25-vuotias Hortência sai 17-vuotiaana fistulan synnytyksen yhteydessä. Fistula aiheuttaa muun muassa pidätyskyvyttömyyttä. Kuva: UNFPA / Pedro Sá da Bandeira

Teiniraskauden vakavimmat seuraukset ovat terveysongelmat ja kuolema. UNFPA on erityisen huolissaan alle 15-vuotiaista, sillä näiden riski vammautua tai kuolla synnytykseen on muihin verrattuna kaksinkertainen muun muassa elimistön kehittymättömyyden vuoksi.

Lisäksi teiniraskaudet vievät tytöiltä usein mahdollisuuden koulutukseen ja vaurastumiseen. Raportissa siteeratun laskelman mukaan siinä tapauksessa, että kaikki Kenian teinitytöt saisivat toisen asteen koulutuksen loppuun ja yli 200 000 teiniäitiä olisi mennyt töihin raskaaksi tulemisen sijasta, maan talous saisi noin 3,4 miljardia dollaria eli noin 2,5 miljardia euroa lisää.

Tytöt eivät syypäitä

UNFPAn mielestä teiniraskauksien ehkäisyohjelmissa on tähän asti keskitytty liikaa tyttöihin ongelmien syynä.

”Tyttöjen syyllistämisen pohjalta suunnitellut ohjelmat ovat olleet melko tuloksettomia. Todellisuudessa tyttöjen käytöksellä ja toiminnalla on usein hyvin vähän tekemisistä raskauksien kanssa. Päärooli on perheillä, yhteisöllä ja yhteiskunnalla”, Laakkonen sanoi.

Toimiviin teiniraskauksien ehkäisykeinoihin kuuluu raportin mukaan esimerkiksi tyttöjen pitäminen koulussa. Esimerkiksi Keniassa teiniraskaudet vähenivät 17 prosenttia, kun tytöt saivat ilmaisen koulupuvun eivätkä joutuneet keskeyttämään koulua köyhyyden vuoksi.

Hyvistä tuloksista huolimatta teiniraskaudet eivät kehitysmaissa vähene Laakkosen mukaan niin nopeasti kuin haluttaisiin. Hän on silti toiveikas.

”Ilmassa on rohkaisevia esimerkkejä, ja yksi niistä on, että teiniraskauksiin liittyvä tabu on haalistumassa. Asiasta pystytään puhumaan. Jos tällainen raportti olisi julkaistu kymmenen vuotta sitten, sitä olisi pidetty aika radikaalina.”

Teija Laakso / maailma.net

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 31.10.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi