Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Suomi/Africa – journalismia Afrikasta sisulla ja sydämellä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 29.10.2013

Suomi/Africa – journalismia Afrikasta sisulla ja sydämellä

Suomi/Africa-toimittajaverkosto on ainoa asia, joka saa minut jättämään perheeni yli viikoksi. Hienointa se, että yhteistyömme syntyi omalla painollaan eikä ulkopuolisesta ohjauksesta”, sanoo ugandalainen Simon Kaheru.

Suomi/Africa-toimittajaverkosto. Kuva: Juho PaavolaKeskusteleva ryhmä vauhdissa, etualalla ghanalainen toimittaja Theophilus Yartey. Kuva: Juho Paavola

Vuoden 2011 syyskuussa joukko toimittajia eri Afrikan maista, New Yorkista ja Lontoosta samoili Nuuksion metsissä sisukkaasti karhuja etsien. Tuskin kukaan aavisti, kuinka pitkälle yhteinen matka kantaa.

Ulkoministeriön kehitysviestinnän yksikkö oli kutsunut joukon tutustumaan Suomen vahvuuksiin: koulutukseen ja kestävän kehityksen ratkaisuihin. Seuraavana syksynä yhteistyötä vahvistettiin mediatyöpajassa Keniassa, jossa verkostoon liittyi suomalaisia toimittajia.

Kahden vuoden ajan on ruodittu yhdessä Afrikan maiden poliittista tilannetta, demokratian toteutumista, ihmisoikeuksia ja sananvapautta. On keskusteltu, opittu ja kehitetty ammattitaitoa.

Lokakuun alussa suomalaistoimittajilla täydennetty ryhmä tutustui Suomen toimintaan Etelä-Afrikassa, Botswanassa ja Namibiassa.

”Suomi/Africa-toimittajaverkosto ja verkkosivu ovat jo brändi”, lontoolaisen African Review -lehden toimittaja Andrew Croft arvioi Johannesburgissa.

"Verkkosivumme lukijakunta kasvaa, ja saan jatkuvasti uusien afrikkalaisten toimittajien yhteydenottoja ja juttutarjouksia. Verkostomme laajenee, mutta perusajatus säilyy: tarjoamme parasta, mitä Suomi ja Afrikka voivat yhdessä antaa kestävään kehitykseen.”

Aidommin Afrikasta

”Itäisen, läntisen ja eteläisen Afrikan kattava toimittajayhteisö on ainutlaatuinen lajissaan. Tämä on muuttanut näkemyksiäni, tuonut minut lähemmäs Afrikkaa ja avannut silmäni uusille juttuaiheille”, vuosia Afrikan asioita seurannut ja niistä kirjoittanut englantilainen Croft sanoo. 

Hän kertoo poimivansa verkoston parhaan annin omaan työhönsä.

”Juttuni ovat nyt aidompia ja parempia, sillä niissä on afrikkalaisten kollegoiden näkemyksiä ja inhimillistä sisältöä. Tunnen Afrikan paremmin ja kirjoitan Afrikasta sydämellä.”

Kasvualusta afrikkalaiselle journalismille

”Afrikkalaiset toimittajat tarvitsevat kanavan, jolla keskustella, jakaa tietoa ja jossa oppia toisiltaan”, kenialaista Development Through Media -järjestöä edustava Dommie Yambo-Odotte sanoo.

Suomi/Africa-toimittajaverkosto. Kuva: Juho PaavolaKenialainen Dommie Yambo-Odette Namibian television haastattelussa. Kuva: Juho Paavola.

Hänestä Afrikka on pullollaan hyviä ajatuksia ja ideoita, mutta ne tarvitsevat alustan kasvaakseen.

”Suomi/Africa tarjoaa tämän meille. Afrikassa toimittajat tekevät usein työtään yksin. Olo voi olla kuin altaassa elävällä sammakolla, joka ei tiedä, että valtameri on lähellä. Yhteistyömme avasi minulle pääsyn merelle.”

Yambo-Odotten mielestään Afrikan ongelmana ei ole tiedon saanti. Journalismin taso on kuitenkin heikko ja toimittajien ammattitaito ontuu.

”Yhteiset matkamme tarjoavat oivan tilaisuuden syvempään, tutkivaan journalismiin, johon päivätyö ei anna mahdollisuuksia.”

”Tämä verkosto on ainoa asia, joka saa minut jättämään perheeni yli viikoksi. Yhteistyössämme on erityisen hienoa se, että se syntyi omalla painollaan eikä ulkopuolisesta ohjauksesta”, arvioi johtava media-analyytikko Simon Kaheru Ugandasta.

”Verkoston kautta saan enemmän tietoa ja resursseja omaan toimittajantyöhöni sekä hyödyllisiä kontakteja, joiden kautta voin laajentaa omia verkostojani. Uskon myös, että olemme nähneet enemmän esimerkkejä Suomen hyvästä toiminnasta Afrikassa kuin moni suomalainen.”

Ketterää kehitysajattelua

”Tämä matka ja verkoston osaksi pääseminen on yksi ammattiurani huippujuttuja. Uskon, että se tuo minulle aivan uusia taitoja toimittajana”, Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja Kii Runsten arvioi.

Suomessa juttua tehdessä Afrikan faktat ja henkilöt voi nyt todentaa ja tarkistaa paljon helpommin, kun on paikallinen kontakti, joka auttaa sijoittamaan tiedon kontekstiin.”

Suomi/Africa-toimittajaverkosto. Kuva: Juho PaavolaTyöt on tehty, matkan anti kirjattu ja on aika hengähtää. Kuva: Juho Paavola

Runstenin mielestä tarve ymmärtää globaaleja asioita kasvaa journalismissa, kun suomalaiset yritykset lähtevät entistä enemmän maailmalle.

”Samaan aikaan Suomessa supistetaan toimituksia, ja ulkomaantoimittajat tekevät yhä enemmän työtään Suomessa. Minut yllätti afrikkalaisten ketterä kehitysajattelu ja loputon kekseliäisyys. Luulen myös, että Afrikka ohittaa meidät pian mobiilijournalismissa.”

Yleisradion toimittaja Patrik Skön pitää parhaana antina saatuja kontakteja, jotka ovat nyt koko toimituksen käytössä sekä matkan aikana käytyjä epämuodollisia keskusteluja.

”On pakko ihailla afrikkalaisten kollegoiden kykyä ratkaista ongelmia ja olen oppinut heiltä valtavasti. Nyt jäi Afrikka-vaihde päälle.”

Outi Einola-Head

Eteläisen Afrikan matkan järjesti ulkoministeriön kehitysviestinnän yksikkö yhdessä Pretorian ja Windhoekin edustustojen kanssa. Ulkoministeriö maksoi osan matkakuluista, osan maksoivat toimittajat itse.

Suomi/Africa-toimittajaverkosto ja -verkkosivu

Suomi/Africa-verkkosivu on toimittajaryhmän aloittama ja ylläpitämä. Ulkoministeriö tukee verkkosivun teknistä ylläpitoa 5 000 eurolla vuodessa.

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muualla verkossa

Päivitetty 30.10.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi