Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Bättre monter förgyller livet för utställare i Sudan - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 20.11.2013

Bättre monter förgyller livet för utställare i Sudan

Lahjusten maailma, Sudan. Kuva: Päivi Arvonen.Utan mutornas hjälp skulle sudanesiska Maysum ha hamnat i en undanskymd vrå på mässan. Foto: Päivi Arvonen.

Vem är du?

Maysum från Khartoum, Sudan. Jag är 32 år. Jag är delägare i en resebyrå och tidigare arbetade jag i statens tjänst. Jag är gift och har två barn.

När gav du senast mutor?

För tre dagar sedan betalade jag extra åt den som ansvarar för mässornas utställningsmontrar för att vårt företag skulle få en bra plats. Jag föreslog mutan själv för jag vet att det ordnar sig snabbare och bättre på det sättet. Våra egna kunder erbjuder sig också ofta att betala mer för att deras ärenden ska skötas snabbt.

Hur mycket gav du?

500 sudanesiska pund (cirka 60 euro).

Vad skulle ha hänt om du inte hade givit en muta?

Då hade vårt företag fått en dålig plats i mässhallens hörn.

Vad tycker du om korruption?

Jag vet att korruption inte är någon bra sak, men i Sudan finns den överallt. Alla vet att ingenting görs utan ”servicetillägg”.

Hur ska man få stopp på korruptionen?

Korruptionen lever på fattigdom och låg lönenivå, men det handlar också om en djupt rotad vana som bara kan förändras med nya generationer.

Hur skulle ditt liv se ut utan korruption?

Jag kan inte tänka mig livet i Sudan utan korruption. Nästan överallt betalar man extra för att saker och ting ska bli gjorda. Utan dessa betalningar skulle livet vara mycket svårt. Också fattiga människor betalar men de har inte råd att betala mycket och därför är deras liv så eländigt.

Vad lärde dina föräldrar dig om korruption?

Jag såg redan som barn att korruptionen var det normala förfarandet. Vi kallade det inte för korruption i mitt barndomshem utan för att förgylla livet.

Vad lär du dina barn om korruption?

Under mina utlandsresor och min tid vid universitetet insåg jag att korruption är något man ska bekämpa, men jag tror inte att korruptionen minskar märkbart i Sudan under min eller mina barns livstid. Mutor hjälper en framåt i livet och det är klart att varje mamma önskar sina barn ett gott liv.

Päivi Arvonen

2/5. Artikeln är den andra i en serie som handlar korruption i u-länderna.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 28.11.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi