Fida International on yksi harvoista Pohjois-Koreassa toimivista kansalaisjärjestöistä. Työn mahdollistaa luottamus, jota rakennettiin 12 vuotta.
Fida Internationalin hankekoordinaattori Markku Toimela on työskennellyt Pohjois-Koreassa viisi vuotta. Hän on pahoillaan siitä, että kuva Pohjois-Koreasta on yksipuolinen ja skandaalinhakuinen.
”Media uutisoi vain kielteisiä asioita. Esimerkiksi aliravitsemus on tosiasia, jota Pohjois-Korean valtiokaan ei kaunistele. Maa tarvitsee ulkopuolista apua ongelmaan, mutta ruokapulastakin voitaisiin uutisoida positiivisemmin”, Toimela sanoo.
Fida International on toiminut Pohjois-Koreassa jo 14 vuotta, vuodesta 1999 lähtien. Aloite työhön tuli Pohjois-Korean valtiolta.
”Valtio pyysi humanitaarista apua. Annamme edelleen ruoka-apua, mutta sen lisäksi meillä on kolme kehitysyhteistyöhanketta. Humanitaarinen apu oli tärkeä pelinavaus.”
Toimelan mukaan työ suljetuksi kutsutussa valtiossa ei ole ongelmallista.
”Olemme valtion kutsumina ja valtion vieraina. Kaikki tehdään yhteistyössä ja avoimesti.”
Työn mahdollistaa luottamus, jonka rakentamiseen meni vuosia.
”Ehkäpä 12 vuoden mediahiljaisuudella oli merkittävä rooli vahvan luottamuspohjan rakentamisessa. Myöhemmin olemme selittäneet, että tarvitsemme mediajulkisuutta työmme jatkuvuuden takaamiseksi”, Toimela sanoo.
Hänellä on satojen kuvien kuva-arkisto, jonka jokaiseen kuvaan on pyydetty lupa pohjoiskorealaisilta yhteistyökumppaneilta.
Markku Toimela on saanut tutustua satoihin pohjoiskorealaisiin. Ruokaturvaohjelman koordinointityössään hän käy tarkistamassa myös kotien ruokakaappeja.
”On raskasta mennä katsomaan kotien ruokatilannetta, mutta valvonta on tärkeää hankkeemme koordinoinnin kannalta. Näen konkreettisesti, että ruoka-apu menee perille avunsaajille”, Toimela kertoo.
Ruokaturvaohjelman lisäksi Fida on jo vuodesta 2001 lähtien ylläpitänyt siemenperunahanketta, jossa kehitetään viljely- ja varastointimenetelmiä paremman sadon saamiseksi.
”Aluksi ihmiset ovat varautuneita ja vastailevat konemaisesti kuin ulkoa opeteltuja lauseita, mutta luottamuksen syntymisen jälkeen käydään hyviä ja aitoja keskusteluja”, Toimela kertoo.
Hän liikkuu Pohjois-Koreassa valtion nimeämän tulkin ja koordinaattorin kanssa.
”Uuden oppiminen on pohjoiskorealaisille luontaista ja he ovat erittäin motivoituneita kehittymään ja oppimaan uutta. Myös kaikki viranomaistahot, joiden kanssa toimimme, ovat halukkaita yhteistyöhön”.
Toimela uskoo, että Pohjois-Korea on matkalla kohti muutosta.
”Paras tapa saada aikaan muutosta on saada maahan länsimaisia vaikutteita esimerkiksi kehitysyhteistyöhankkeilla, jotka tuovat kehitystä eri sektoreille.”
Fida tekee työtään Pohjois-Koreassa kuuden hanketyöntekijän voimin.
”Etenemme pienin askelin ja luomme samalla pohjaa muille järjestöille Pohjois-Koreassa toimimiseen”, Toimela sanoo.
Päivi Arvonen
Fidan kehitysyhteistyöhankkeiden päärahoitus tulee Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista.