Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Serengetin kartoitus raivasi tietä tulevaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 4.10.2013

Serengetin kartoitus raivasi tietä tulevaan

Liuta suomalaisia ammattimiehiä lähti 1970-luvun alussa Pohjois-Tansaniaan kartoitustehtäviin. Serengetin alueen kartoitusprojekti oli aikansa mittavimpia ja kehitysyhteistyön konsultointihankkeiden pioneeri.

Serengetin kartoitus. Kuva: Ulkoministeriön arkisto.Serengetin kartoitusta yhdellä mittauspisteistä 1970-luvulla. Kuva: Ulkoministeriön arkisto.

Suomi aloitti kahdenvälisen kehitysyhteistyön nuoren Tansanian valtion kanssa 1960-luvun loppupuolella. Vuonna 1969 tuore kumppani pyysi apua kartastonsa päivittämisessä.

Suomesta löytyi sekä osaamista että tahtoa vastata haasteeseen. Maailmankuulua Serengetin kansallispuistoa ja sen ympäristöä kartoittamaan lähti vuonna 1971 konsulttiyhtymä Finnmap & Soilwater.   

Leopardeja kenttätyössä

Työnjohdosta vastasi 12 suomalaista maanmittausalan asiantuntijaa, joiden kokemus Afrikan olosuhteissa työskentelystä oli varsin rajallista. Yhteistyö paikallisen työvoiman – kirjureiden, päämittamiesten ja apumiesten – kanssa sujui kuitenkin mutkattomasti.

Sen sijaan joitakin harmaita hiuksia projektijohtaja Sven Wikille aiheutti projektin Suomessa toimineen valvontaryhmän tarkka toiminnan valvonta. Esimerkiksi 35 markan pysäköintimaksua ei voitu korvata. Myös Tansanian karttalaitos seurasi hankkeen etenemistä tarkasti, kärsimättömästikin.

Kentällä elettiin alkeellista leirielämää ja puhdasta vettäkin oli huonosti saatavilla. Villieläimet kävivät usein turhan tuttavallisiksi.

”Leijonat möykkäsivät öisin telttojen välissä pentuineen. Kerran kotimatkalla leopardi hyppäsi varapyörän päälle vapaamatkustajaksi ja tunnelma auton sisällä oli hiukan levoton”, teknikko Erkki Siitonen kertoo.

Kansainvälistä tunnustusta

Kenttätyövaiheen jälkeen kartoista piirrettiin Suomessa näytteet, joihin tansanialaiset keräsivät tarvittavan nimistön. Samoihin aikoihin Suomessa koulutettiin kolme tansanialaista kartoitusalan stipendiaattia.

Serengetin kartoitusprojekti, Tansania. Kuva: Ritva AlanaatuMittauslaitteiden käytön neuvontaa Serengetin kartoitusprojektissa Tansaniassa. Kuva: Ritva Alanaatu

Työyhtymän osuus projektista valmistui, kun valmiit karttalehdet lähetettiin Tansaniaan vuonna 1975. Niiden painaminen ja siten projektin päättäminen onnistui kuitenkin vasta Suomen hankittua Tansanialle tarvittavat painomateriaalit vuonna 1978.

Hanke ja suomalainen kartoitusosaaminen sai laajasti kansainvälistä tunnustusta.

Tilanne huonontunut

Tansanialle projekti oli askel kohti alueen luonnonvarojen kartoitusta ja infrastruktuurin kehittämistä. Osaltaan kartat ovat varmasti edistäneet myös Serengetin luonnonpuiston suojelua ja siten Tansanian turismia.

Hankkeen kehitykselliset vaikutukset jäävät kuitenkin pitkälti arvoitukseksi. Ei ole todennettu, kuinka paljon karttoja on todellisuudessa hyödynnetty.

Lisäksi tarkoituksena oli vahvistaa Tansanian karttalaitoksen kapasiteettia omaehtoiseen kehittymiseen. Nykyisellään tansanialaista kartoitusalaa ei kuitenkaan oikeastaan ole; vanhoja karttoja ei ole päivitetty, eikä uusia tarkempia juuri laadittu. Vähäinen osaaminen on karannut ulkomaille. Tilanne on jopa huonompi kuin 1970-luvulla, jolloin ala sai laajasti ulkomaista apua.

Vanhoja, sinänsä edelleen käyttökelpoisia Serengetin karttalehtiäkin on vaalittu lähinnä Dar es Salaamin yliopiston maantieteen laitoksella.

Kaiken kaikkiaan aikalaisnäkökulmasta tarkasteltuna erinomaisesti onnistunut Serengetin kartoitus näyttää merkittävästi raivanneen tietä tuleville, entistä mittavammille kehitysyhteistyön konsultointiprojekteille.

Kaarle Kurki

Kirjoittaja on valtiotieteiden maisteri, joka tarkasteli pro gradu -tutkielmassaan Suomen ja Tansanian kehitysyhteistyön historiaa projektitason näkökulmasta.

Artikkeli on osa kolmiosaista sarjaa, joka kertoo Suomen ja Tansanian kehitysyhteistyön historiasta.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 8.10.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi