Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tietokonepelit valistavat hiv:stä Ugandassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Uutisia

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 1.10.2013

Tietokonepelit valistavat hiv:stä Ugandassa

Miksi hiv/aids-epidemia leviää erityisesti nuorten keskuudessa? Mitkä ovat taudin etenemisvaiheet? Näihin kysymyksiin ugandalaisnuoret etsivät vastauksia tietokonepelissä.

Hiv-valistus, tietokoneet, Uganda. Kuva: Joseph Kizizo BadaOpiskelijat harjoittelevat luokassa ryhmissä aids-valistuksessa käytettävien tietokonepelien käyttöä. Opettajana toiminut Joseph Kizizo Bada on heijastanut seinälle Power Point –esityksen, jossa kerrotaan perusasioita hiv/aidsista ja siitä, kuinka taudin leviämistä voidaan estää. Kuva: Joseph Kizizo Bada

Ugandassa on kokeiltu kouluissa menestyksellisesti virtuaalista hiv-valistusta. Apuna on käytetty tietokonepelejä ja virtuaalista luokkahuonetta keskustelufoorumeineen.

Makereren yliopistossa Kampalassa tietotekniikkaa opettava Joseph Kizizo Bada pohti pitkään sitä, että Ugandassa käytettiin tietotekniikkaa laajasti, mutta sitä ei kuitenkaan käytetty teini-ikäisten hiv-valistuksessa.

Bada ryhtyi yhteistyöhön muutaman ugandalaiskoulun kanssa. Kokeilun tuloksista syntyi väitöskirja Itä-Suomen yliopistoon.

”Kaikki aids-epidemiasta kärsivät maat tarvitsevat keinoja aidsin leviämisen ehkäisemiseen. Monissa maissa lapset ja nuoret eivät saa riittävästi aids-valistusta. He ovat kuitenkin aikuisia kiinnostuneempia tietotekniikan käyttämisestä oppimisessa, joten virtuaalinen aids-valistus toimii heidän kanssaan hyvin”, Bada toteaa.

Nimettömyys suojaa kysyjää

Hiv/aids-epidemia on aiheuttanut paljon ongelmia Ugandassa. Aidsiin kuolleet vanhemmat ovat jättäneet jälkeensä orpolapsia, joista osalla on hiv-tartunta.

”Aidsin leviäminen ei ole tasaantunut vieläkään. Tartuntojen määrä vaihtelee, sillä tietämättömyys ja tietyt kulttuuriset käytännöt levittävät tartuntoja jatkuvasti”, Bada kertoo.

13–19-vuotiaat koululaiset ottivat hyvin vastaan NetAIDS-ohjelman. Valistusta saaneilla alinkin tulos aids-tietämystä mittaavissa testeissä oli yhtä hyvä kuin vertailuryhmän paras.

Nuorten mukaan pelit helpottivat oppimista. Keskustelufoorumissa he kokivat pystyvänsä sekä kysymään että antamaan neuvoja ongelmiin.

”Nuoret pelkäävät esittää seksuaalisuuteen ja hiv/aidsiin liittyviä kysymyksiä kasvokkain oman opettajan kanssa tavallisissa luokkahuoneissa. Virtuaalinen ympäristö antaa heille suojan kysyä asioista nimettöminä vailla pelkoa”, perustelee Bada.

Opettaja toimii moderaattorina

Bada oli suunnitellut opetukseen tietokonepelejä, videodraamaa sekä online-oppitunteja keskustelufoorumeineen. Pistekeräytymä karttui, kun osasi vastata oikein kysymyksiin.

Videodraamassa nuoret kirjoittivat aidsista lyhyitä runoja ja näyttelivät kohtauksia, jotka olivat heille tuttuja todellisesta elämästä. Draamassa nuoret halusivat näyttää, kuinka vastuuton ihminen levittää aidsia eteenpäin tai kuinka epidemia vaikuttaa lapsiin.

Badan mukaan opettajan rooli keskustelufoorumin moderaattorina oli tärkeä.

”Virtuaalinen aids-valistus tarjosi opettajillekin tilaisuuden oppia uutta.”

Ugandalaissyntyinen Bada suoritti kandidaatin tutkintonsa Ugandassa ja maisterin tutkintonsa Kiinassa. Itä-Suomen yliopistolle tehty väitöskirjatutkimusta rahoittivat Unesco ja Ugandan viestintäkomissio.     

Riitta Saarinen

Kirjoittaja on kehityskysymyksiin perehtynyt vapaa toimittaja.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 27.9.2013


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi