Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Supermat förebygger undernäring i Mexiko - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 18.9.2013

Supermat förebygger undernäring i Mexiko

De spanska erövrarna förbjöd mexikanerna att odla amarantväxter. Nu vill man ha tillbaka de proteinrika växterna på sina tallrikar.

Meksiko, amarantti. Kuva: Mari Romppanen.Pedro Pérez López är nöjd över att kunna ge sin familj näringsrikare mat och mera inkomster tack vare sin amarantodling. Foto: Mari Romppanen.

I det gamla Mexiko var amarant en viktig näringskälla. De spanska erövrarna förbjöd odlingen av amarantväxter, eftersom de användes vid hedniska ritualer.

Nu vill man ha tillbaka den proteinrika örtväxten på tallriken. Den kan komplettera landsbygdsinvånarnas diet och förhindra undernäring.

Amarant innehåller nästan 15 % protein och är dessutom en mycket god källa till järn, kalcium, zink, magnesium och vitaminerna A och C. Den kompletterar bybornas diet, som bygger på majs och ris.

I de små landsortsbyarna i provinsen Oaxaca är mer än hälften av barnen under fem år undernärda.

Organisationen Puente a la Salud Comunitaria utbildar odlare som hör till ursprungsbefolkningen att odla amarantväxter och tillreda mat av dem. Av överbliven amarant kan man framställa produkter för försäljning, vilket höjer fattiga familjers inkomster.

Finlands ambassad i Mexiko stödjer ett projekt som främjar amarantodling och amarantkonsumtion med sina anslag för lokalt samarbete.

Bättre än jordgubbar

Pedro Pérez López, som bor i byn Mazaltepec i Santo Tomás, har odlat amarant för familjens bruk i fyra års tid. Växten ger två skördar om året.

”Förr odlade jag jordgubbar men bytte till amarant eftersom den är näringsrikare och lättare att sköta.”

Pérez López odlar också alfalfagroddar till boskapsfoder och bönor för eget bruk. Hans fru María Abraham tillverkar kex av amarant och säljer dem i byns skola.

”Ibland ställer fåglarna till med problem när de äter amarantfröna. Torkan är också besvärlig tidvis. Som tur är finns det en vattenbehållare på min mark, dit det kommer källvatten året om”, berättar Pérez López.

I hans familj använder man amarant i maten.

”Fröna är goda om man rostar dem, och bladen kan man använda i soppor och sallader bland annat. Båda våra barn tycker om amarant.”

Mellanmål som förebygger undernäring

Yukunama är ett litet företag som drivs av fyra kvinnor, som tillverkar amarantmellanmål i byn Amoltepec i San Cristóbal.

De säljer mellanmålen i sin by, vilket ger dem inkomster och byborna en möjlighet att förebygga undernäring.

Meksiko, amarantti. Kuva: Mari Romppanen.Kvinnorna som driver småföretaget Yukunama framställer goda och nyttiga mellanmål av amarant. Foto: Mari Romppanen.

I ”Åt barn under fem år, gravida och ammande kvinnor rekommenderas en daglig dos av amarant för att förebygga undernäring”, berättar Alma Leticia Ortiz Santos från Yukunama.

Småföretagsverksamheten har gett de ensamförsörjande kvinnorna en efterlängtad möjlighet att tjäna pengar. I den avlägsna miztekbyn är man långt självförsörjande, och några arbetsplatser finns inte.

En annan av Yukunamas företagare, Martina Ortiz, berättar att kvinnorna som bäst håller på att fundera ut nya recept med amarantprodukter.

”Saltiga mellanmål, mysli och amarantbröd skulle säkert gå åt vid sidan av de söta bakverken. Vi tänker också utvidga och sälja våra produkter i den närbelägna staden Tlaxiaco.”

Mari Romppanen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 18.9.2013


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi